Klassrumsfrågor med vidhängd wikiAndreas Strindér i Ung scen/östs klassrumsföreställning Done Did Do som har premiär onsdag 21 april på Atlasskolan i Linköping.
Fördjupning [2010-04-20]

Klassrumsfrågor med vidhängd wiki

Share

Onsdag 21 april, har Ung scen/öst premiär för sin nya föreställning Done Did Do i ett klassrum i Linköping. Klassrumsperformance är den beskrivning konstnärliga ledaren Malin Axelsson använder men pratar gärna teaterord och begreppsdefinitioner när Nummer ringer upp.
   Vi vill omdefiniera begreppet klassrumsteater, säger hon.

Den officiella genrebeteckningen för Done Did Do är klassrumsteater, men det är en teaterform som länge dragits med låg status. När man pratar om klassrumsteater tänker många på teater utan särskilt mycket teknik eller rekvisita, eller associerar i största allmänhet till något halvtrist och påtvingat.

Malin Axelsson är konstnärlig ledare för Ung scen/öst. FOTO: Dan Forsberg
Malin Axelsson
FOTO: Dan Forsberg

.

Detta vill Ung scen/öst råda bot på. Därför reclaimar och förnyar de nu klassrumsteatern, både som begrepp och konstnärligt uttryck.
   Vi har använt det här projektet till att undersöka klassrummet som plats. Klassrummet är exempelvis fullt av en massa regler, det är en plats för disciplinering och uppfostran, och det är en kontext som vi alltid verkar i när vi spelar för skolbarn, säger Malin Axelsson.

Till projektet Done Did Do har Ung Scen/öst tagit fram ett teatermanifest och kopplat en wikibaserad ordlista, där man bland annat kan slå upp ordet klassrumsteater, men också många andra termer man kan stöta på inom scenkonsten.

De som är inblandade i det här processinriktade projektet kommer från helt olika håll: teater, mim, dans och musik, varpå diskussionerna lätt kompliceras.
   När vi började vårt arbete var det många ord och begrepp som flög i luften, vi kom in i diskussioner som ”Vad är teater?”, ”Vad är dans?”, ”Vad är skådespeleri?”, och så vidare, så vi beslutade oss därför för att skapa en egen ordlista där vi gemensamt skulle sammanfatta alla begrepssdiskussioner som uppstod och där vi kunde formulera våra definitioner.

Eftersom regissören för Done Did Do, Tove Sahlin, är särskilt intresserad av att diskutera genus, makt och hierarkier blev det snabbt många sådana termer, berättar Malin Axelsson, men klickar man sig runt i ordlistan, som överfördes till en wiki och därmed bjuder in alla att vara med att redigera den, hittar man ett annat särskilt viktigt begrepp med en lång text signerad Malin Axelsson själv. En hyllning, kan man säga, till ”Den barnsliga teatern” som ”leker förbjudna lekar”. Själva grunden för Done Did Do förstår jag, när jag ber Malin Axelsson beskriva vad eleverna ska få vara med om när Ung scen/öst kommer och invaderar deras klassrum.
   Publiken måste vara med väldigt mycket i den här föreställningen, det blir ingen historia med början och slut, men man kan säga att det handlar om makt. Man får uppleva olika saker, äta lite, klä ut sig, lyssna på saker, dansa, undersöka, det blir lite undervisning och lite lek. Vi leker, dansar och spelar teater. 
   Vi vill gärna kalla det för klassrumsperformance eller upplevelseverkstad, säger Malin Axelsson.

Hon berättar att de tagit fram en dvd som ska förbereda elever och lärare på vad som ska hända i föreställningen, och en broschyr med instruktioner till läraren – som uppmanas att delta lika mycket som eleverna och ombeds att inte ”jobba” för mycket. Det vill säga inte styra och ställa inne i klassrummet, utan rätta sig efter teaterns regler och leka med i föreställningen på samma villkor som barnen.
   Och nu är vi helt sålda på den här genren. Vi har mycket grejer och mycket teknik med oss vi har till och med en grav med som publiken får prova att ligga i!

Done Did Do turnerar i klassrum i Östergötland hela vårterminen. Här näst tar Malin Axelsson i tu med Ung scen/östs nystartade residensverksamhet där Helena Engberg, från Inkonst, arbetar med att intervjua unga människor om deras kvartslivskriser och i juni blir det kollationering inför höstens teaterprojekt Roflmaowtime. På frågan om vad titeln betyder får jag det käcka svaret:
   Googla det! Alla i vår målgrupp vet exakt vad det betyder.
   Jag väntar med googlandet och inser sen att kidsen förmodligen gör just detta (roflmaowtime) åt min okunnighet. Malin Axelsson bjuder dock på upplysningen om att höstprojektet med detta udda namn kommer bli ett kollektivt framarbetad föreställning som ska handla om internet. 
   Vi har insett att det är på internet vår målgrupp finns, så om vi vill lära känna den är det där vi måste röra oss.

Och feedbacken kommer förstås också den vägen. Den som undrar vad eleverna tycker om Done Did Do efter morgondagens premiär kan hålla koll på föreställningens eget klotterplank .

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare