Sommaren är kompromissernas högtid. Och med tanke på att skilsmässostatistiken tydligen skjuter i taket efter industrisemestern är det till att väga sina egoistiska teaterutflykter på guldvåg. För om man nu envist ska gå på sommarteater med mygg, mjukglass och mört humör utan att skapa sitt eget relationsdrama bör man se till att välja sånt som 1) är värt besväret, 2) alla är med på samt allra helst också 3) är nåt att skriva hem om.
För när man själv har huvudrollen i semesterparodin, på säg bilsemester med tre barn under sju år, är det inte helt säkert att det är utomhusfars som är bästa underhållningen. Överspelet kan liksom ligga lite för nära verkligheten för att man ska kunna se det roliga…
Men sen är det inte heller någon självklarhet att den resterande parten av familjens vuxna, som kanske inte är riktigt lika teaterbiten utan brukar vara den som nattar barnen när somliga andra går på premiärer, uppskattar ett plötsligt oplanerat infall att åka till Legoland, trots att vi tydligt bestämt att vi INTE ska åka dit i år, bara för att någon i smyg försöker pricka in en tysk Hamlet i Helsingör…
Å tredje sidan, om man i hjärtat föredrar kvalitetskultur blir det rätt bizarrt att som en kulturarbetare jag känner gå ut så hårt i ambitionen att göra ”normala” svennebananutflykter på semestern, göra sånt som ”alla andra gör”, att det närmsta de kom scenisk gestaltning härom sommaren var ett illa repeterat skottdrama på High Chaparral. Brrr… snacka om prövning för en känslig kultursjäl. Vad som helst går faktiskt inte att släta över med frasen ”Vi hade i alla fall tur med vädret”.
Och kanske är det helt enkelt utomhussäsongens alla uteblivna katharsisupplevelser, och bristen på existentiell eftertanke, som är själva huvudorsaken till att folk separerar på höstkanten. Tänk på det – alla ni som väljer buskis i sommar – en rejäl relationskonflikt skrattar man inte bort i första taget.
Cecilia Djurberg
Cecilia Djurbergs sommartips 2010, indelade i kategorierna dröm respektive realism
DRÖM. Det jag hemskt gärna skulle se om jag gick ut helt egoistiskt, dvs om jag tog semester från familjen istället för med familjen i sommar:
Montpeiller Danse, Montpeiller, Frankrike
Dansfestivalen med de stora namnen: William Forsythe, Akram Khan, Trisha Brown mfl. Och Merce Cunningham Dance Company som är ute på sin Legacy Tour och ger sin nyinstudering av Cunninghams Roaratorio till John Cages musik, efter James Joyces Finnegan’s Wake. Festivalen pågår: 18 juni-7 juli
Avignonfestivalen
Olivier Cadiot och Christoph Marthaler är associate artists i år. På programmet finns också namn som Gisèle Vienne, Joseph Nadj och Les ballets C de la B.
Festivalen pågår 7-27 juli
Edinburghfestivalerna
Edinburgh fringe, 6-30 aug med sitt stora gatuteaterutbud. Programmet släpps 10 juni.
Edinburg International Festival, 13 aug – 5 september, dit bla Pina Bauschs Tanzteater Wuppertahl kommer med verket Água
Trollflöjten av W A Mozart i Dalhalla
Regi Stein Winge. En uppdatering och vidareutveckling av förra årets uppsättning, som jag inte heller såg. Sångare: Eir Inderhaug, Klas Hedlund, Espen Fegran, Michael Schmidberger, Susanne Elmark, Magnus Kyhle mfl.
Spelas 13-14 aug
REALISM. Det jag tror är rimligt att jag kommer att få se efter sunda doser kompromissande och med husfriden i någorlunda schack:
Parkteatern, Stockholms parker
Mycket är barntillåtet på Parkteatern och eftersom det är gratis kan man göra flera försök om det är trångt/regnar/barnen tröttnar/sambon tröttnar. Något hittar man alltid på programmet, som släpps 20 maj och enligt förhandsskvallret innehåller det bla en nyproducerad musikalisk familjeföreställning, gästspelet Jag är din flickvän nu efter Nina Hemmingssons seriealbum återkommer, liksom (förstås) Clownen Manne. I augusti blir det dansmånad i Vita bergen som traditionen bjuder. Parkteatern är ofta himmelriket för kulturkompromissande semesterfamiljen och håller öppet 4 juni – 28 augusti
Uppdaterat. Läs Nummers recension av Parkteaterns Stjärnsmäll
Catch, Cirkus i Glasriket, Kosta glasbruk
En glascirkuskonsert med jonglörer, luftakrobater, glasblåsare och glasartister tillsammans med kammarorkestern Musica Vitae. Om – mot förmodan – detta upplägg och inte ens de utlovade glastrummorna lyckas fånga barnens intresse, så kan man ju alltid muta dem genom att förlägga resvägen via High Chaparral… Spelas: 12-20 juni
Uppdaterat. Läs Nummers recension av Catch i Kosta glasbruk
Macbeth av William Shakespeare, Roma klosterruin,
Sista Shakespeareuppsättningen för Romateatern måste man ju se och jag är särskilt nyfiken på hur Daniel Larsson kommer att göra sig i titelrollen. Det går nog om jag stjälper av familjen på Kneippbyn… Spelas: 23 juni – 18 augusti
Uppdaterat. Läs Nummers recension av Macbeth i Roma klosterruin
Don Giovanni av W A Mozart på Drottningholms slottsteater
Loa Falkman i förförarnas paradroll får man bara inte missa, särskilt inte som Johanna Garpe regisserar. Jag bor dessutom nästgårds så oddsen ser bra ut att smita iväg på en vuxenkväll. Dirigent: Mark Tatlow Spelas: 31 juli – 14 augusti
Uppdaterat. Läs Nummers recension av Don Giovanni på Drottningholmsteatern
Orfeus och Eurydike & Wear it like a Crown, Confidencen, Ulriksdal
Confidencens program lockar med såväl opera som cirkus i sommar. Cirkus Cirkörs Wear it like a Crown spelas från 3 juli och Orfeus och Eurydike, regi Per Arne Segerström, har premiär 14 augusti. Helst vill jag förstås se båda. Det kan gå. Cirkusen med – och operan utan barn isåfall.
Superhjältekonserten – Julkalenderns superhjältar på sommarturné i folkparkerna
Mina barn har redan konstaterat att man äter (nästan) samma mat till jul som till midsommar, så det lär inte bli några problem att sälja in idén om julkalender utomhus sommartid. Det är alltså Supersnällasilversara (Sara Edwardsson) och Stålhenrik (Henrik Ståhl) från senaste tv-julkalendern som ska showa tillsammans med ett robotband och nya onda karaktären Boel Floodhaste. Och eftersom det är en folkparksturné behövs nog inga långa omvägar för att pricka in ett speldatum någonstans i Sverige. Häxan Surtant (Katrin Sundberg) regisserar.
Spelas 15 juli – 10 oktober
Stockholms kulturfestival
Här är mycket gratis och blandningen är tilltagen. Till nyheterna hör en musikscen i samarbete med Roskildefestivalen och som ett av få betalevenemang under denna festival där det mesta har fri entré hör Sverigepremiären av den brittiska varietéshowen La Clique på Tyrol 10 augusti. Festivalen pågår: 10-15 aug
Läs fler sommarkrönikor och sommartipslistor här