Initiativtagarna till det konstnärliga projektet Möte09 är dansarna/koreograferna Anders Jacobson och Johan Thelander. Projektet, som har en föregångare i Möte Sverige 06, började på allvar diskuteras och utformas för ett år sedan och har idag en kärngrupp där också Ingrid Cogne (koreografisk konstnär) och Efwa-Wiktoria Rodell (projektledare) ingår.
Nu är webbplatsen sjösatt (www.mote09.org) och nästa vecka börjar projektets ”förslag till möten” – man vill inte tala om verk – i Stockholm. Fram till sommaren gör projektet därefter en till två veckor långa nedslag i Göteborg, Umeå och Malmö.
Budgeten är på 1,6 miljoner kronor, och med samarbetspartners/finansiärer som Norrlansoperan, Moderna Dansteatern, Atalante, Dansstationen och Kulturrådet* hoppas de som arbetar med projektet att det ska ge ringar på vattnet och fortleva i nätverk, konstellationer och nya projekt när Möte09 enligt tidtabellen slutar i Malmö den 14 juni.
Möte09 vill med sina ”förslag till möten” kringgå den form och det innehåll, de hierarkier och strukturer som man menar vanligtvis omger konstprojekt, scenföreställningar och kulturella uttryck. Därmed vill man skapa förutsättningar för nya mötesplatser för dem som deltar, utövare och åskådare som distributörer.
Ett trettiotal utövare – praktiker som teoretiker – inom framför allt konstnärliga discipliner har engagerats på de tidigare fyra nämnda orterna, för att när projektet väl kommer dit (tidtabell finns på webbplatsen) alltså inte erbjuda publiken färdiga verk och förställningar utan förslag till konstnärliga möten.
Det som sedan äger rum i de fyra städerna dokumenteras på olika sätt (med rörliga bilder, i tryckt form …) och från olika perspektiv (iakttagande, samtal, intervjuer …). Dokumentationen läggs sedan ut på webbplatsen, där besökaren också kan blogga och visa eget material.
Vid en presentationslunch på Weld i måndags, där Möte09 håller till under Stockholmsdagarna 23–31 mars, pratar Nummer med en av initiativtagarna till konstprojektet, Anders Jacobson.
På webbplatsen står att Möte09 är ”ett koreografiskt projekt och en tvärkonstnärlig och internationell mötesplats”. Vad betyder det?
– Eftersom flera av oss kommer från danskonsten vill vi se hur ett koreografiskt perspektiv kan tillföra konsten ett specifikt perspektiv som inte nödvändigtvis behöver resultera i dans. Vi pratar om ett expanderat koreografibegrepp, att sätta upp parametrar som genererar rörelse. Rörelser kan vara fysiska och uppfattas som dans, men även geografiska, tankemässiga rörelser. Grundfrågan i projektet är hur konsten kan agera mötesplats. Hur påverkar konsten hur vi möts? Och hur möts vi genom konsten?
Ni skriver att ni söker efter konstnärliga former ”som inbjuder till inkluderande och jämlika möten”. Vad är inte inkluderande och jämlika konstmöten idag?
– Inom den etablerade kulturen finns ett underskott av det ”som inbjuder till inkluderande och jämlika möten”. Bland annat för att det handlar om att upprätthålla konstnärsrollen som ägare av tolkningen. Det vill säga en kontraproduktiv uppdelning mellan publik och konstnär eller konstverk, och där många känner sig exkluderade helt enkelt.
Möte09 vill alltså vara en öppnare mötesplats?
– De konventionella formaten av konst är framför allt baserade på ett etablerat kvalitetsbegrepp. Men om vi gör något lågupplöst istället för högupplöst kanske vi kan hitta en skönare känsla, ett genuinare möte. Vi vill förstås påstå någonting och verka i en positiv riktning, för att se hur vi tillsammans, konstnär som intresserade, kan känna oss välkomna till konsten. Men det behöver inte betyda att allt annat är skit, eller att allt etablerat är dåligt.
* Övriga samarbetspartners/finanisärer utöver ovan nämnda är NorrlandsOperan, Turnéslingan Tre scener, Weld (Sthlm), Atalante (Gbg), Garaget (Malmö), Rabash (webbdesign) och Adekwhat (scenkonstplattform).