”Kulturrådet gör en kvalitativ bedömning”Kulturrådet har inte skyldighet att ge enskilda sökande en motivering till de beslut som tas, skriver generaldirektör Kennet Johansson, men alla som vill veta varför de inte fick bidrag erbjuds att ta kontakt med respektive handläggare.
Fördjupning [2009-01-09]

”Kulturrådet gör en kvalitativ bedömning”

DEBATT. Efter att Nummer tittat närmare på Kulturrådets bidragsprocess skrev Max Lundqvist från Teater Kaos ett debattinlägg om densamma. Nu svarar Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson på kritiken, och bjuder in Lundqvist till diskussion.

Kulturrådet tar år 2008 emot cirka 7 000 ansökningar och vi försöker att ha en dialog med de grupper som söker bidrag från oss och motiverar de beslut som fattas.
   Vi håller inte med Max Lundqvist, konstnärlig ledare för Teater Kaos, i hans kritik av handläggningsprocessen av bidragen till fria teatergrupper, i debattinlägget i Nummer (2/12-2008).


Kulturrådet fördelade drygt 53 miljoner kronor i produktionsbidrag till fria teatergrupper år 2008. Vi tog emot drygt 280 ansökningar från fria teatergrupper och knappt 100 av dem fick i år bidrag från Kulturrådet. Till sin hjälp vid bidragsfördelningen har Kulturrådet en referensgrupp för fria teatergrupper som består av sakkunniga inom området.
   Referensgruppen för fria teatergrupper har en grannlaga uppgift. De ska bedöma vilka ensembler och grupper som har en verksamhet som är ”av stort konstnärligt eller kulturpolitiskt värde”. Referensgruppen ägnar mycket tid åt att se aktuella föreställningar och bedöma ansökningshandlingar.


Precis som Kulturrådets handläggare har redogjort för i artikeln i Nummer (24/11-2008) motiverar Kulturrådet sina beslut genom att beskriva vilka prioriteringar som referensgruppen har gjort. I många fall framgår också skälen till varför vissa ansökningar avslås. Skäl till avslag är vanligtvis att aktuella ansökningar inte kan prioriteras på grund av begränsade medel och med hänvisning till konstnärlig kvalitet och kulturpolitiska prioriteringar.
   Enligt ett beslut från Justitieombudsmannen är Kulturrådet inte skyldigt att ge enskilda sökande en motivering till de beslut som tas. Detta har även bekräftats av Riksrevisionen i rapporten Kulturbidrag – Effektiv kontroll och goda förutsättningar för förnyelse? (RIR 2008:14). Kulturrådet har mot bakgrund av detta valt att inte motivera alla enskilda beslut eftersom det skulle vara för resurskrävande. Kulturrådet beskriver istället vilka grunder och prioriteringar som fördelningen i sin helhet baseras på. Det här handlar inte bara om de fria teatergrupperna utan om alla de cirka 7 000 olika grupper, stiftelser, föreningar, företag och institutioner som söker bidrag från oss varje år.


Kulturrådet erbjuder dock alla som vill veta varför de inte fick bidrag att ta kontakt med respektive handläggare, och Kulturrådet har en kontinuerlig dialog med många av dem som söker bidrag.
   Max Lundqvist och Teater Kaos har under det senaste året blivit inbjudna till Kulturrådet två gånger för att diskutera deras ansökan direkt. Inbjudan kvarstår naturligtvis.


 



LÄNKAR
Kulturrådets webbplats
Nummers intervju med handläggaren Jochum Landin
Max Lundqvists debattinlägg i Nummer

Kennet Johansson, generaldirektör för Kulturrådet

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare