Lucka 19: Årets hårda paket
Fördjupning [2010-12-19]

Lucka 19: Årets hårda paket

julkalender 2010. Vem vill inte ha en bok i julklapp? Och den som gillar scenkonst vill förstås läsa om  –  scenkonst. Därför ger vi dig som ännu inte har skickat din önskelista till tomten ett par sista minuten-tips på boktitlar i Thalias tjänst.

Elvaåringen av Staffan Westerberg, Black Island Books
Staffan Westerbergs självbiografiska bok, som även har spelats som föreställning på Teater brunnsgatan fyra i Stockholm under hösten, hinner på bara 102 sidor avhandla såväl uppväxten utanför Luleå, ungdomsåren i Paris som åren med tv- och teaterkarriären i Stockholm. Ett måste för alla som gillar Staffan. Och vi är många.

Tjechov och friheten av Lars Kleberg, Natur & Kultur
Ännu en av många djupdykningar i Tjechovs värld. Här med fokus på hur Tjechov, enligt Kleberg, arbetade på att frigöra sig från 1800-talets traditioner så att kärnan i hans konst istället blev friheten. Inblickar i den dåtida teatervärlden och utdrag ur Tjechovs digra brevväxling med kolleger och familj utlovas.

Långsam musik  av Jon Fosse i urval och översättning av Maria Lundquist, förlag: tidskriften 10-tal
”Allt går igen i Jon Fosses författarskap. Rågången mellan dikt, prosa, essä och dramatik är tunn som en sytråd och bryts gång på gång”, hävdar Maria Lundquist i sitt förord till en lätthanterlig liten diktsamling med såväl gamla som tidigare helt opublicerade dikter av Fosse som nu också är översatta till svenska.

Vitsen med opera av Malin Wahlstedt, utgiven av författaren själv
En personlig bok om opera skriven av en före detta påklädare och statist vid Kungliga Operan i Stockholm. Med sin bok, som Malin Wahlstedt själv har gett ut vilket i sig visar på den stora passionen för konstformen, vill hon förmedla varför opera är så häftigt och varför denna urgamla konstform finns kvar i vårt moderna samhälle.

Ny text! Volym III, Riksteatern
I en tredje samlingsvolym med nyskriven och ännu inte spelad dramatik som är resultatet av Sveriges största manustävling, kan man bland annat läsa pjäser med titlar som Och hunden Psycho, Rapport från en semesterort och I hate you, vilket låter lovande. Urvalet har gjorts av en jury bestående av representanter från flera olika teatrar i Sverige. 

Det skall åska och blixtra kring vår teater”, Stockholms stadsteater 1960 – 2010, av Karin Helander och Leif Zern, Albert Bonniers förlag
Stockholms stadsteater firar 50 år med en 457 sidor tjock bok som vill teckna historien kring en teater som ska ha kritiserats långt innan den kom till och som säger sig ständigt ompröva sitt existensberättigande: ”i förhållande till politiken, publiken och konkurrenterna”. Relativt rikt illustrerad med bilder.

2000-talets första teaterdecennium – scenkonstbevakning i Nummer 2000 – 2009, red. Ylva Lagercrantz, Jenny Aschenbrenner och Maina Arvas, förlag: Nummer
I Nummers jubileumsbok kan man istället läsa om hela det svenska scenkonstlivets första decennium på 2000-talet sett ur ett redaktionellt perspektiv som också sammanfattar tidningens första tio år på nätet. Med bland annat årskrönikor, återpubliceringar av unika intervjuer med Lars Norén, Jon Fosse och Thorsten Flinck, men också nyskrivna artiklar om scenkonst utan scen, varför opera väcker så starka känslor och mycket annat.

Några andra tips på böcker vi inte har fått in på redaktionen men som har givits ut under 2010 är förstås skådespelaren Morgan Allings bok Kriget är slut (Forum förlag), komikerns Robert Gustavssons lika självbiografiska Från vaggan till deadline (Albert Bonniers förlag), intervjuboken Gösta Ekman: farbrorn som inte vill va’ stor (Leopard förlag) och sist men inte minst Börje Ahlstedts skandalomsusade Från min loge (Albert Bonniers förlag).   

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare