Sjöstedt om frigruppstödet 2011Madeleine Sjöstedt, Kulturborgarråd i Stockholms stad, kommenterar kulturbudgeten ur ett frigruppsperspektiv för 2011.
Fördjupning [2010-12-01]

Sjöstedt om frigruppstödet 2011

kulturpolitik. Hur ser egentligen situationen för Stockholms fria teaterliv ut nästa år? Förra veckan fattade Stockholms stadshus beslut om stadens kulturbudget för 2011 och Nummer ringde upp några nyckelpersoner för att få svar. Nu väljer Kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt att kommentera via mejl i efterhand.

Kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt har för 2011 gett Kulturnämnden i uppdrag att utreda och utarbeta nya riktlinjer för hur Stockholms verksamhetsanslag till den fria scenkonsten ska fördelas framöver – se Nummers artikel förra veckan.
   Sjöstedt hade i förra veckan inte möjlighet att svara på Nummers frågor eftersom hon var upptagen med att debattera budgeten – som nu tagits för 2011 och som bland annat innebär att den fria scenkonsten återigen vare sig får större anslag, eller som normalt är, en uppräkning för pris- och löneökningar.
   I dag svarar hon på  frågorna via mejl.
 
I Stockholms stads budgetförslag för 2011 står att ”Kulturnämnden ska inleda en översyn av verksamhetsstödet med målet att stimulera produktivitet, konstnärlig förnyelse och kvalitet”. Vad innebär det?
   – Det innebär att det är viktigt att ha ett system som gör det möjligt för nya aktörer att komma in, som gör det möjligt att finna nya samarbeten och fler finansieringskällor, samt uppmuntrar dem som lyckas nå ännu fler stockholmare med sin konst. Det finns ett stort behov av ökade resurser inom sektorn samtidigt som det finns många nya verksamheter som inte får något offentligt stöd överhuvudtaget. Vi måste tillsammans leta efter ett system som kan bidra till att lösa en del av dessa problem.

Vidare står det i budgetförslaget för 2011 att ”Tillväxten i kultursektorn ökar genom den av kulturnämnden utformade politiken. När fler människor tar del av kulturlivet ökar tillväxten i sektorn och fler kulturarbetare har möjlighet att försörja sig på sina yrken”. Men frigruppernas anslag har varken ökat eller uppräknats under många år, och inte heller nästa år. Dessutom fick de 2010 en nedskärning på 3-5 procent? Hur går det ihop med att ”fler kulturarbetare har möjlighet att försörja sig på sina yrken”? 
   – Det nuvarande stödet har inte skurits ner, men fördelas däremot på fler grupper. Nya medel har också tillkommit genom de så kallade växtpengarna (red. anm. kulturbonusar bland annat). Men som jag påpekade tidigare finns ett så kallat inlåsningsproblem. Det behövs ökade resurser i kultursektorn. Det sker genom tillväxt. Tillväxt i sektorn kan inte ske enbart med skattepengar, utan det måste finnas fler finansieringskällor om sektorn skall kunna växa ordentligt. Då kan fler kulturarbetare försörja sig på sina yrken.

Kommer det att bli en liknande neddragning och omfördelning för frigrupperna nästa år som det var 2010, när Staden omfördelade 3-5 procent genom att skära ned frigrupperna anslag?
   – Det är varken bestämt eller beslutat.


Du inbjöd i våras till en dialog med – och hade möten med – frigrupperna för att diskutera deras situation och en ny anslagsgivning. Hur går dialogen? 
   – Jag bjöd i början av året in till möte med scenkonsten som har verksamhetsstöd av Stockholms stad. Sedan sågs vi i mars. Vi samtalade om kulturstödets utformning i framtiden och jag bad om synpunkter. Jag ser fram emot att ta del av dem då arbetet nu sätts igång 2011.


Du är även fastighetsborgarråd. Snabbt ökande hyror är ett stort problem för många fria grupper. Har du någon plan för att tackla detta?
   – Endast om någon hyr av staden.

Länkar
Läs Nummers artikel Köldknäppsrisk i frigruppsvärlden

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare