Maktkamp i marsFår man en annan makt om man heter Simon och har kort hår, i stället för att heta Simone och vara flicka? Boken Dårfinkar och dönickar får scenpremiär i mars.
Fördjupning [2009-03-02]

Maktkamp i mars

MÅNADENS PREMIÄRER. Makt är ett ständigt aktuellt perspektiv när teatern ser på sakernas tillstånd. Kampen pågår mellan skådespelargiganter, historiska drottningar, på skolgården och i det tjusiga vardagsrummet. Maktkamper i mars hittar du i månadens premiärlista.

1
Den gamle mannen och valen av Stian Hole
regi Bengt Andersson, Teater Tre, Stockholm
En norsk bilderbok om ett strandat marint däggdjur och två bröder som återförenas transformeras till musikalisk barnteater på Teater Tre. Regissören Bengt Andersson har tidigare iscensatt Sailor och Pekka.

2
En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd av Emma Broström

regi Kajsa Isakson, Riksteatern, Vigelsjöskolan, Norrtälje
Urpremiär på en nyskriven pjäs av i vår multiaktuella Emma Broström. Kajsa Isakson regisserar föreställningen (för barn mellan fem och nio år) som handlar om att det inte är farligt att känna sig ledsen, arg och frustrerad, utan att det ingår i att leva.

3
The porcelain project av Grace Ellen Barkey

Koreografi Grace Ellen Barkey, gästspel av Needcompany, Dansens Hus, Stockholm
Hundratals vita koppar, tallrikar, vaser och bitar av porslin utgör scenografin – och mitt ibland alla dessa ska det dansas! Poetisk, erotisk, abstrakt och kontemplativt, enligt kompaniet.

Roast på Berns
producent Henrik Schyffert, Berns, Stockholm
En roast är ett slags ritual där en panel av komiker överöser en känd gäst med ohyfsade påståenden, vulgära skrönor, förolämpningar och andra underhållande former av personpåhopp. Detta ska alltså ses som en hyllning till gästen. I komikerpanelen finner vi bland andra David Batra, André Wickström, Magnus Betnér och Petra Mede.

Bokens hemlighet av Nasrin Barati
regi Nasrin Barati, Dockteatern Sesam, Göteborg
Nyskriven småbarnsföreställning om Viggo och Vida, som har gått vilse i biblioteket, där de hittar en bok lika stor som de själva. Eller, rättare sagt, större. 1 meter och 90 centimeter hög, för att vara exakt.


En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd. Foto: Martin Skoog

4
Pär Aron Borgs fantastiska äventyr

regi Josette Bushell-Mingo, Riksteaterns Tyst Teater, Pustervik, Göteborg
Manillaskolan i Stockholm, Sveriges första specialskola för döva, firar i år sitt 200-årsjubileum. I denna teckenspråkspjäs får vi följa med skolans grundare Pär Aron Borg och elva elever på en fotvandring runt mälaren – på sin tid en väl genomtänkt pr-kupp.

Humorafton med Nour El-Refai och Vera Vitali
Riksteatern, Studion, Umeå Folkets Hus
Skrattafton med komikerna Nour El-Refai och Vera Vitali. Den ena föreställningen heter Vilja vara Vera Vitali och den andra Om att vara ett får när man vill vara en fågel. Gissa vilken som är vems. Haha hela kvällen hur som helst.

5
Selma och Ågust av Staffan Westerberg

regi Staffan Westerberg, Stockholms stadsteater
Staffan Westerberg hintade redan här om att det var på gång. Nu får vi se resultatet av Selma Lagerlöfs möte med August Strindberg på damtoan under Nobelfesten.

6
Ett litet drömspel av Staffan Westerberg

regi Jonna Nordenskiöld, Stockholms stadsteater/Strindbergs intima teater
Samme Strindbergsfixerade Westerberg har omtolkat Ett drömspel for kids. Här letar lille August efter sin groda och drömmer att skåpet han bor i är ett slott. Regi av Jonna Nordenskiöld som vi känner från Pippi Långstrump – världens starkaste, Allrakäraste syster och Betongsocker & Förortsmys på Stockholms stadsteater. Alla talar svenska.

Karlsson av Kristina Lugn
regi Johan Wahlström, Teater Brunnsgatan Fyra, Stockholm
Lina Englund, Staffan Göthe och Mirja Burlin till musik av Ulf Dageby, framförd av Stig Vig. Det låter bra i våra öron.

Efterspel av Brian Friel
regi Helge Skoog, Länsteatern på Gotland, Visby
Brittiske dramatikern Brian Friel har gjort en så kallad mash-up där två rollfigurer från varsin Tjechovpjäs möts på ett sunkigt ölkafé i Moskva på 1920-talet. Och Helge Skoog tar denna typ av remixdramatiserad fan fiction till Gotland.


Ett litet drömspel. Bild: Jan Larsson

7
Äventyr av Ingrid Olterman

Zebradans, Stockholm
Med hjälp av bilder och texter skapade av sjuåringar i Rinkeby, Stockholm och Skellefteå har zebrorna satt ihop en dansföreställning om äventyret – som ju aldrig blir exakt som man tänkt sig, för då vore det ju inte ett äventyr.

I väntan på Godot av Samuel Beckett
regi Henric Holmberg, Göteborgs stadsteater, Göteborg
Det pågår en Godotkapprustning mellan Stockholms och Göteborgs stadsteatrar. Göteborg är först med att visa upp sin arsenal när Sven Wollter kliver ut på scen för att vänta.

Massakerguden av Yasmina Reza
regi Staffan Roos, Dramaten, Stockholm
Två föräldrapar träffas för att reda ut ett slagsmål mellan sina elvaåriga söner. Visst ska väl vuxna kunna lösa konflikter på ett civiliserat sätt – eller? Svar ges på scen av Anja Lundqvist, Johan Ulveson, Kristina Törnqvist och Thomas Hanzon i denna internationellt uppmärksammade satir.

Grönholms metod av Jordi Galcerán
regi Ulf Dohlsten, Borås stadsteater, Borås
Mer internationell satir. Borås stadsteater visar att de är i takt med de varselintensiva lågkonjunkturstiderna – Jordi Galceráns komedithriller handlar om fyra personer som med alla till buds stående medel konkurrerar om ett jobb.

Hjälten på den gröna ön av J M Synge
regi Carl Kjellgren, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Växjö
Irländsk mustighet i avslappnad värdshusmiljö! När Synges pjäs sattes upp första gången mottogs den med bråk och upplopp eftersom den ansågs vanära det irländska folket. Idag är den något av en klassiker.

Samson och Roberto av Axel Hellstenius efter böcker av Ingvar Ambjörnsen
regi Marika Lagercrantz, Månteatern, Lund
Djur är barnboksförfattarens bästa vän. Här möter du bland andra den hungriga hunden Samson, den gladlynte katten Roberto, Postgrisen och råttan Benny, en journalist, i en föreställning om utanförskap, identitetssökande, bekräftelse och gemenskap. I regi av allt oftare regisserande skådespelaren Marika Lagercrantz.

The dinner club av Poste Restante
Poste Restante, Mossutställningar, Polska institutet, Stockholm
För alla fans av upplösta gränser mellan scen och salong rekommenderas The dinner club som är både en föreställning och en kurs i konsten att umgås. Funktionärer från gruppen Poste Restante leder kursmoment i minglande och ”vårdat yttre”, det vankas pardans, middag och orientering i könsroller från olika tidsåldrar.


The dinner club. Foto: Fanny Oldenburg

8
White – bialy av SU-EN

TO-EN Butoh Company, Scen Studio Fyra, Stockholm
En butohkoreografi om ”oskuldens vitnande färg” som blir Anna Bralkowskas avslutningsprojekt efter hennes lärlingsskap hos SU-EN Butoh Company. Vilket förvandlar Bralkowska till TO-EN. Nu är det alltså dags för TO-EN Butoh Company att fortsätta utveckla dansen.

11
Vibragera av Martin Forsberg

koreografi Martin Forsberg, Riksteaterns Tyst Teater, Reaktorhallen KTH, Stockholm
Två döva och två hörande dansare, visuella projektioner samt musik som förstärks så att vibrationerna känns i hela kroppen – det är grundförutsättningarna för detta samarbete mellan Riksteaterns Tyst Teater, Cullbergbaletten, Tekniska Högskolans Centre for Sustainable Communications och Dansens Hus. Första fyra föreställningarna ges i KTH:s nedlagda (och sanerade!) reaktorhall.

12
Pascal på besök hos herr Descartes av Jean-Claude Brisville

regi Micke Lidén, Teater Satori, Stockholm
Matematikern och filosofen Blaise Pascal besöker vetenskapsmannen och filosofen René Descartes i Paris. Och Satori samarbetar med illusionisterna i Whoops när de berättar om mötet.

Gul måne av David Greig
regi Anders Alnemark, Teater Fredag, Stockholm
Ungdomar på flykt från föräldrar och i jakt på kärlek i David Greigs ungdomspjäs inspirerad av den makabra gamla blueslåten om Stagger Lee.


Asylshopping. Foto: Tim Claxton

13
Blodsbröllop av Federico García Lorca

regi Victoria Brattström, Teater Halland, Varberg
Lorcas mästerverk från 1932 handlar om kärlekens kraft, men är också ett drama om det destruktiva våldet, här i modern tappning med kostymer och scenografi av modeskaparen Martin Bergström, samt videoprojektioner av Twice A Man. Blodsbröllop är den andra föreställningen i teaterns Lorcaprojekt som startade hösten 2008.

Asylshopping av Gertrud Larsson
Teater Scenario, Stockholm
Scenario bjuder in till Migrationsverkets bisarra värld i en blandning mellan dokumentär och fiktion. Vi möter handläggare som inte kan göra mycket mer än att tillhandahålla självmordstips, och som desperat letar efter sin första riktiga flykting.

Peter Grimes av Benjamin Britten
regi Tobias Theorell, Norrlandsoperan, Umeå
Brittens mästerverksopera från 1945 i regi av teaterregissören Tobias Theorell med uppsättningar som Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud på Stockholms stadsteater bakom sig. Med både svenska och sydafrikanska solister som tenoren Michael Weinius i huvudrollen, Norrlandsoperans kör och Cape Town Opera Chorus tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester.

14
Vanessa av Samuel Barber

regi Katharina Thoma, Malmö Opera, Malmö
En Pulitzervinnande opera som hade urpremiär på Metropolitan Opera i New York 1958. En riktig melodram om Vanessa som tillsammans med sin mor och sin niece Erika väntar på Anatol, som 20 år tidigare var Vanessas käresta. Men det är i stället hans son som kommer.


Vanessa. Foto: Malmö Opera

15
Underground på Moderna Dansteatern
Moderna Dansteatern, Stockholm
MDT:s dansfestival Underground Goes Overground – med ny flamenco och tango, nytt brasilianskt och afrikanskt – har blivit en serie föreställningar på en mängd platser under hela året. Nu blir det Soleá online av Anu Silvennoinen och Tanja Tuurala samt Pelo av Paloma Madrid och America Vera-Zavala. Och den 16 mars blir det Waste in Process III med Quarto Physical Theater. Till exempel.

18
Operation Cykelhjälm av Ludvig Uhlbors

regi Anders Carlsson, Institutet, Inkonst, Malmö
Institutet forskar vidare, den här gången på Inkonst. Och det verkar ha med svenska begrepp som pappaledighet, jämställdhet, folkhem, Astrid Lindgren, Wallander, vikingar och invandring att göra.

20
En dåres anteckningar av Nikolaj Gogol

regi Sergej Merkusjev, Teater Eksem, Amandas Teater, Göteborg
I ett samarbete mellan regissören Sergej Merkusjev och Ulf Rönnerstrand från Backa Teater och Teater Eksem sätts Nikolaj Gogols politiska satir En dåres anteckningar från 1835 upp.

Kylen av Megan Terry
Knivkultur och Kitten p. projects, Nytorgsteatern, Stockholm
Tre män sitter fast i samma fängelsecell. Ändå utlovas amerikanska frihetskriget, familjeliv, historia, nutid och dans i … en hårdrockskonsert.

Spring awakening av Steven Sater och Duncan Sheik
Malmö Opera, Helsingborgs stadsteater, Helsingborg
Knoppar brister och allt det där. Musikalen (efter Frank Wedekinds pjäs från 1891) som ständigt är aktuell eftersom den handlar om känslostormar, sex, rockmusik och oförstående vuxna utgör årets stora turnéproduktion från Malmö Opera.

Dårfinkar och dönickar av Irena Kraus efter Ulf Stark
regi Alexander Öberg, Stockholms stadsteater, Stockholm
Det bjuds på gender trouble i skolbänken när Ulf Starks klassiska bok från 1984 blir teater för första gången. Simone presenteras som Simon i nya skolan, och passar på att bli klassens värsting och få klassens snyggaste tjej.

Nu, i morgon! av Annika Thor
regi Maria Löfgren, Teater Västmanland, Västerås teater, Västerås
Annika Thors bok om maj 1968 tar steget in i samtiden och upp på teaterscenen. Kravaller, krig, kamp, kärlek och revolt.

Hottentotter av Staffan Valdemar Holm
regi Anders Friberg, Teater Tamauer, Göteborg
Vilka tre saker skulle du ta med dig till en öde ö? Förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm valde Törnrosa, Bödeln och Buffalo Bill. I alla fall när han på 1980-talet skrev det ”bakfulla kammarspel”, om tre vilsna individer på en och samma ö, som Tamauer nu sätter upp.

Ulrike Maria Stuart av Elfriede Jelinek
regi Mellika Melani, Teater Galeasen och Teater Tribunalen, Stockholm
Sverigepremiär för Elfriede Jelinek-pjäs i tufft frigruppssamarbete där Sigmund Freud, Georg Büchner, William Shakespeare, Jaques Lacan med flera namndroppas redan i pressutskicket.


Ulrike Maria Stuart. Foto: Annmarie Fritiofsson

21
Balkongen av Jean Genet

regi Olle Mårtens, Orkestern, Teater Verket
Regissören uppger sig vara intresserad av det i Jean Genets bitvis ospelbara pjäs som handlar om en av våra största drivkrafter: makt. Och det är väl bara att hålla med.

90 % paradis av Malin Lagerlöf
regi Mattias Knave, Länsteatern i Örebro
Vi har tidigare skrivit om communityteatern som bland andra Länsteatern i Örebro har jobbat med. Nu kommer vi att få se resultatet av deras alternativa Örebrohistoria, där musiklivet under tre olika tidsepoker skildras i samarbete med Lena Josefsson och Kompani Raande Vo: 1950-talets jazzklubb, 1970-talets rock- och proggkonserter och nutidens hiphop.

Ashes av Koen Agustijnen
Les Ballets C de la B, Dansens Hus, Stockholm
Nu kommer den tredje delen i Koen Augustijnens trilogi, där de tidigare verken Bâche och Import Export också har gästat Dansens Hus.

Maria Stuart av Friedrich Schiller
regi Lucy Pitman-Wallace, Malmö stadsteater, Malmö
Ärelystnad, religiös fanatism och politiskt rävspel – lika aktuellt idag resonerar Malmö stadsteater, och låter brittiska regissören Lucy Pitman-Wallace ta sig an drottningen av England och drottningen av Skottland.

Brott och brott av August Strindberg
regi Philip Zandén, Stockholms stadsteater, Stockholm
Strindbergs egen favorit i ett samarbete mellan Stockholms stadsteater och Strindbergs Intima teater, där Philip Zandén regisserar bland andra sin syster Jessica Zandén. Passionsdramatik bland konstnärerna i Paris!


Brott och brott. Foto: Petra Hellberg

22
Pam Ann Live

Pam Ann, Södra Teatern, Stockholm
Humor på hög höjd med vältuperad flygvärdinna. Bänka dig på Södra teatern och spänn fast säkerhetsbältet.

25
Någon annans hemlighet av Daniel Boyacioglu, Mathias Landaeu och Sarah Bellugi Klima
Skånes Dansteater, Malmö
Tre konstnärer har låtit sina utryck förenas i ord, musik och dans: poeten Daniel Boyacioglu, jazzpianisten Mathias Landaeu och dansaren Sarah Bellugi Klima.

27
I väntan på Godot av Samuel Beckett

regi Thommy Berggren, Stockholms stadsteater, Stockholm
Ja, så var det alltså Mikael Persbrandts och Johan Rabaeus tur att vänta.


Marilynpassionen. Foto: Peter Westrup

28
Marilynpassionen av Ada Berger

regi Ada Berger, Intiman, Malmö stadsteater, Malmö
Vi minns till exempel Sisela Lindbloms Blondiner och en av rollerna i Elfriede Jelineks Prinsessdramer, och ser mer än gärna ännu en pjäs med Marilyn Monroe i. Särskilt med radarparet regissören Ada Berger och skådespelaren Sissela Benn (som Marilyn).

Frossa av Ulf Evrén, Anders Nyman och gruppen
regi Ulf Evrén, Teater Barbara, Stockholm
Hur lång tid har vi på oss innan ekologin brakar samman? Teater Barbara försöker i denna ungdomsföreställning väcka till kraft och handling med de klimatkorrekta metoderna humor, mim och dramatiska berättelser.

Hedda Gabler av Henrik Ibsen
regi Anna Hjertén Grahm, Göteborgs Dramatiska Teater, Göteborg
Ibsens porträtt av en nygift och inte så kompromissintresserad kvinna lockar till ständigt nya tolkningar.

Soundtrack of your life
regi Linus Tunström och Tomas Alfredson, Uppsala stadsteater, Uppsala
I höstas samlade Uppsala stadsteater in musikminnen från stans invånare. Nu har 15 låtar med vidhängande personliga minnen valts ut och satts samman till en ”musikalisk dokumentärrevy” i ett samarbete mellan Uppsala stadsteater, Radio Uppland och Musik i Uppland.

Stor och liten av Botho Strauss
regi och koreografi Birgitta Egerbladh, Stockholms stadsteater
Såg du Tjechovträdgården och Köra och vända eller Dit jag längtar så missar du inte Birgitta Egerbladhs nya musik- och dansteaterföreställning. Och du kommer att känna igen ensemblen.

31
Jerk av Gisèle Vienne efter en roman av Dennis Cooper

regi Gisèle Vienne, Inkonst, Malmö
Kanske såg du franska Viennes bisarra performanceföreställning med lifesizedockor och massmördarinslag på Danses Hus i Stockholm för ett tag sedan? Då missar du inte detta gästspel, även här med ett mörkt tema – seriemördaren Dean Coril rekonstruerar sina egna brott – och med inslag av dockor – närmare bestämt fem handdockor.

Nere på jorden av Lena Andersson
regi Rebecka Forsberg, Länsteatern i Örebro, Örebro
Ungdomsdrama om klass, etnicitet och religion ur två tonåringars perspektiv, nyskrivet av Lena Andersson. Sätts upp i samarbete med stockholmska Kista Teater.


Jerk. Foto: Alain Monot

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare