Jag tycker om när nycirkus känns som om man har hamnat bland sjaviga jonglörer och mimare på Place Georges Pompidou i Paris. Inte perfekt, men fullt av kropp, kraft och magi.
Det får gärna påminna lite om min egen barndoms gympauppvisningar också. På sommarlovet brukade grannskapets barn terrorisera släkt och vänner med ambitiösa ”gymnastikföreställningar”. Åskådarantalet varierade, men ibland upplevde man att hela bygden skyndade till. Och undra på det när ryktet var typ: ”Någon ska lyfta skrot och göra volter på Stora Teatern. Någon som är besatt av akrobatik och har med sig en asbra basist som heter Andreas Tengblad.”
Ja, det sista har jag så klart snott från Cirkus Cirkörs Undermän, som hade urpremiär på Stora Teatern häromkvällen. För hela akten är precis sådär melankoliskt levande och mustig som nycirkus ska vara.
Tre unga, tunga män i rutiga skjortor försöker prata känslor och finna tröst i varandra. De har ett gemensamt förflutet som akrobatiska stöttepelare – så kallade undermän. Deras uppgift har varit att stötta någon annan. De har fått sina hjärtan krossade.
Det vill de nu reparera genom att åka till Las Vegas, försöka prata känslor, jonglera med jättetunga kettle bells, rocka enorm rockring och lösa Rubiks kub. Och givetvis genom att bygga halsbrytande, mänskliga pyramider och slå volter som trotsiga humlor.
Undermän kan beskrivas som ett stillsamt crescendo som kulminerar i en skön antites till all världens hurtiga cheerleading. Mattias Andersson, Matias Salmenaho och Peter Åberg utmanar ger trots sitt betonglika intryck prov på osannolik smidighet. De är sköna, starka och sköra i ett.
Runt alla virtuosa trick lindar regissören finurligt en historia som kryper upp i knät på publiken. Vi får på ett diskret och liksom gulligt sätt genomföra en enkel manöver, som signalerar att vi alla snart ska få känna kärlek och slå frivolter i Las Vegas.
Musikern Andreas Tengblads entré och diskreta närvaro sätter cool knorr och ger Undermän en lyrisk kvalitet. Snyggt jobbat av regissören Olle Strandberg som förvaltat de medverkandes personliga erfarenheter med särpräglad finess.