Lyckokabaret i PajalaMervi Jaako är regissör på Tornedalsteatern, där man nu sätter upp Huomena – en kabaret om kvinnors lycka. Premiär den 14 februari i Pajala Folkets Hus.
Fördjupning [2009-02-09]

Lyckokabaret i Pajala

INTERVJU. Efter framgångarna härom året med operan om Lars Levi Læstadius, en ganska "manlig" produktion, blir det premiär på Tornedalsteatern i Pajala för en kabaret om kvinnor. Mervi Jaako är regissör och initiativtagare till projektet. Nummer har pratat med henne.

Den 14 februari har en nyskriven kabaret premiär i Pajala. Projektet fick sin start genom en annons i Tornedalsbladet, där teatern sökte frivilliga kvinnor som ville medverka i ett teaterprojekt som skulle handla om vad det är att vara kvinna i Tornedalen idag. Titeln är Huomena, som betyder ”imorgon” på meänkieli, och undertiteln: En kabaret om kvinnors lycka.


Varför en kabaret om kvinnor i Pajala?
  
– På Tornedalsteatern brukar vi arbeta utifrån ett manus, men nu ville jag jobba fram en föreställning som bygger på verkliga erfarenheter, som skulle handla om vad det vill säga att vara kvinna just nu. Så vi annonserade efter kvinnor som ville vara med att göra teater på ett annorlunda sätt.


Och hittade en hel del?
   – Ja, vi blev en grupp på 15 kvinnor, varav 10 medverkar på scenen. Den yngsta som är med är 25 och den äldsta är 68 år. Under våra träffar har alla bidragit med sina olika historier och erfarenheter.


Vilka berättelser har kommit fram?
   – Vi har pratat om hur det historiskt har varit att växa upp här, det har blivit många minnen av mammor och mormödrar. När det handlar om kvinnors liv handlar det ofta mycket om kärlek, inte bara till män utan även kärlek till naturen eller till barnen.


Ni har förstås pratat om jämställdhet också …
  
– Ja, och det har varit intressant att diskutera olika ingångar utifrån våra olika generationer. Bland de här kvinnorna har det inte handlat om att man ska ”byta kön där hemma” utan att man måste göra allt på lika villkor, att man tar hand om hemmet på lika villkor, annars funkar det inte i en modern familj.


I kabareten finns en grundstory om tio kvinnor som träffas och tränar på ett gym, de diskuterar sina liv och så får man se glimtar ur verkligheten. Ni gör alltså teater utifrån verkliga berättelser på en ganska liten ort, har ni varit tvungna att censurera innehållet?
  
– Ja, vissa historier som har kommit fram är mer känsliga, till exempel när det handlar om alkoholberoende, och ibland har vi insett att ”oj, det här kan vi ju inte spela” eller fått byta namn på byn där det hände.


Har något oväntat kommit fram i arbetet?
  
– Ja, på något sätt var det överraskande att de allra flesta egentligen inte vill vara med om den här livskarusellen vi lever i. Många har en längtan efter att bara få vara, att få vara lyckliga och kunna stänga av kraven utifrån. Tittar man på damtidningarnas omslag handlar de ofta om hur man ska förändra sig för att bli lycklig, och fort ska det gå, det är quickfixmetoder med femminutersyoga och liknande.


Titeln på er kabaret, Huomena, betyder imorgon, och undertiteln är ”en kabaret om kvinnors lycka”. Kommer ni fram till vad lycka är?
  
– Titeln syftar på hur vi gärna skjuter upp saker till morgondagen istället för att göra det idag. ”Imorgon tar jag itu med det där jobbiga men idag struntar jag i det, jag tar en semla till”. Det syftar också på att tillvaron kan vara en sorts jakt på det som så småningom ska göra livet bra, mer pengar, snyggare hem. I föreställningen kommer vi till insikt om att det aldrig kommer att bli bättre sedan, att livet är det som pågår nu och att lyckan är insprängd i allt detta, precis som fettet är insprängt i fläskkarrén, ha ha. Vi är bara för stressade för att inse det.


 


FAKTA
Huomena en kabaret om kvinnors lycka har premiär på Pajala Folkets hus lördagen den 14 februari.
I rollerna: Mait Andersson, Anita Drugge, Helen Kero, Monica Holmström, Johanna Sirkka, Berith Roth, Eva Muotka, Britt Mäkitalo, Hillevi Rantatalo, Ann-Sofie Törmä
Regi: Mervi Jaako
Scenografi: Lars-Erik Rantatalo
Musik: Berith Roth


LÄNK
Tornedalsteatern

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare