Monica Wilderoth teaterchef i BoråsMonica Wilderoth vill driva Borås stadstater med de konstnärliga visionerna förankrade i hela personalgruppen.
Fördjupning [2011-12-09]

Monica Wilderoth teaterchef i Borås

Borås. Skådespelaren, regissören och författaren Monica Wilderoth blir ny chef vid Borås stadsteater. Wilderoth, som var med och byggde upp Teater Terrier i Malmö, samt har varit verksam vid Teatr Weimar, Östgötateatern och Teater 23, tror på en skådespelarstyrd teater, som arbetar med långsiktiga konstnärliga visioner.

Grattis Monica! I bland annat Nummer har du sagt att du i första hand är skådespelare. Hur gick det här till?
  – Jag känner att det här ligger i linje med var jag länge har varit på väg. Jag vill se till helhetsbilden på en teater och har under anställningsprocessen varit oerhört tydlig med detta.


I en tidigare intervju i Nummer har du bland annat sagt: ”En skådespelarstyrd teater innebär att inte vara i händerna på konstnärliga team som dimper ner med rätt tunna koncept.” Som jag förstår det vill du driva en ickehierarkisk teater där varken teaterchef eller regissör är Gud? 
  – Ja, jag tror på att jobba med långsiktiga konstnärliga visioner, som ska vara förankrade i hela teaterns personal. På dagens teatrar är det ett ovanligt sätt att jobba, så ett gediget arbete väntar framöver.


Teatervärldens struktur av idag är inte riktigt anpassad till den sortens arbete?
  – Mina idéer om att alla ska vara involverade i den konstnärliga processen är inte moderna, tvärtom går de tillbaka till något slags ursprungstankar om vad teater är. Jag har förstås funderat på och diskuterat kring om det ska kunna gå att genomföra på en institutionsteater av i dag. Därför är jag väldigt exalterad övar att ha fått förtroendet.


Du börjar först 1 augusti? Kan du bärga dig?
  – Jag hoppas på att åka till Borås på repertoarråd under våren. Till hösten flyttar jag dit från Malmö. Det hänger ihop med mina idéer om att försöka placera teatern i mitten av staden. Då måste jag, som teaterchef, också bo där.


Tillförordnad teaterchef Alf Algestam fortsätter fram till dess?
  – Ja, och jag hoppas på att kunna behålla honom vid min sida även i fortsättningen. Han är en fantastisk människa, som jag gärna vill ha bredvid mig.


Läs Björn Gunnarssons tidigare intervju med Monica Wilderoth i Nummer: Yrkesidentitet – skådespelare!


Ett längre samtal om teatervisioner mellan undertecknad, Monica Wilderoth och dramaturgen Magnus Lindman publicerades i Teatertidningen 1/2011.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare