Mordfall utan undersökningAnna Andersson som Sanndrömmerskan och Arabella Lyons som Cilla Jansson, journalistparodin som faller Nummers recensent på läppen.
Recensioner [2009-06-22]

Mordfall utan undersökning

Jerfsölif – "Icke precis okänd" av Ninne Olsson
Scen: Hälsinglands Träteater
Ort: Gävleborg
Regi: Olle Törnqvist
Scenografi: Sven Dahlberg
Ljus: Tobias Hagström Ståhl
Kostym: Carin Falkenäs
Mask: Lotta Hjalmarsson
Medverkande: Arabella Lyons, Cecilia Milocco, Bai Tao, Alexandra Zetterberg, Astrid Menasanch Tobiesson med flera
Rörelseinstruktion: Kristin Svensson Melander
Länk: Gävle Folkteater


RECENSION/MUSIKTEATER. Jerfsölif av Folkteatern i Gävleborg på Hälsinglands Träteater är en mordhistoria med mycket musik och lite undersökning. En glad kväll med sköna låtar – men bristen på analys får föreställningen att rinna ut i sanden för Nummers Karin Kämsby.

Som årets sommarföreställning har Folkteatern i Gävleborg utlovat en musikalisk minnesfantasi kring två dubbelmord som inträffade under en vecka i Hälsingland 1901. En småtjuv, Åkerberg, dömdes för morden och krögerskan Pila-Brita, Spännar-Lasse, Kolar-Ek med flera tros ha varit inblandade.


Träteaterns scen i naken furu har gjorts om till en svart låda. Infallande sidoljus genom gallerförsedda fängelsefönster ger volym åt gestalterna. De kan ta sig ut från scenen genom tunga metalldörrar eller genom att klättra på metallstegar till en alternativ spelplats på en balkong.
   Det smakar fängelse. Jerfsölif som ett liv i fängelse.


Föreställningen börjar starkt med att Pila-Brita (Alexandra Zetterberg) sjunger en blues om att hon är född ”i en håla” (Ljusdal) och att hennes ”mor bara vråla när hon såg sitt barn i syn”. Efter det gör den ena fantasieggande karaktären efter den andra entré. Åkerberg själv, gestaltad av Bai Tao, finns närvarande som en tyst och skrämmande figur med mask för ansiktet.
   Första akten är full av teatralitet, distansering och blinkningar från nutid till dåtid, eller tvärtom. Roligast är Arabella Lyons som gör en träffsäker journalistparodi i rollen som reportern Cilla Jansson från Hudiksvalls webbtidning.


Men i andra akten rinner hela föreställningen ut i sanden. Antiklimax inträffar när en folkdräktsklädd Astrid Menasanch Tobiesson kliver ut på balkongen och sjunger Lill-Babs genombrottslåt från 1959, Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?.
   Den som gillar Engmans kapell och vill uppleva en glad kväll med sköna låtar, kan ha någonting att hämta. Den som hoppas på en analys eller en undersökning, kan låta bli att se föreställningen, det räcker lika långt att läsa programmet. Resonemangen där går ut på att Åkerberg blev oskyldigt dömd och att ingen vet vad som egentligen hände i samband med Hälsingemorden 1901 eftersom minnet är opålitligt och en form av fantasi.
   Det hade varit intressant att se den problematiken gestaltad sceniskt.

Karin Kämsby

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare