Fördjupning [2001-08-07]

Moses syster i centrum för pjäs om flyktingar

Moses och hans syster Miriam är på flykt med sitt folk som under fyrtio år utsätts för faror i öknen.
   Amatörteaterföreningen Mondial i Gävle spelar Miriam, åh Miriam, en flyktinghistoria som utspelar sig för ca 3000 år sedan men ändå liknar dagens situation för människor på flykt.

Bibelns historia om hur Moses tar sitt folk ut ur Egypten, känner de flesta till, men hur många känner till hans syster? I Bibeln nämns hon på fem ställen och detta har teaterföreningen Mondial plockat fram. Med egna tolkningar och paralleller till dagens flyktingsituation, använder de systern för att berätta om rasism och flyktingskap. Bodil Weiss, som spelar huvudrollen Miriam, berättar:
   – Vi går emot en tid där vi får nya värderingar, med människor på flykt och främlingshat, det är föreställningens starkaste tråd.
   Bodil Weiss säger också att föreställningen skildrar en maktkamp mellan syskonen och vid ett tillfälle räddar Miriam livet på Moses.
   Jag frågar regissören Inga-Lill Söderlund om det är sant att det bakom varje framgångsrik man står en kvinna?
   – Miriam stod bredvid Moses och var också profet. Utifrån mina efterforskningar tror jag inte det fanns något kvinnoförtryck, kvinnorna var jämställda och det var Miriam som hade makten länge, berättar Inga-Lill Söderlund.

Mångkulturellt men inte religiöst
I samarbete med vänskapsföreningen för orientalisk musik, ABF, SKS, Mariakyrkan och Kultur & Fritid arrangerar Teater Mondial sitt hittills största projekt med 30 personer på scenen. Komedi och tragedi blandas och den nyskrivna musiken har skandinaviska, arabiska och kurdiska rötter. Mångkulturellt alltså, men inte religiöst.
   – Det finns inget religiöst i föreställningen, säger Inga-Lill Söderlund, det är bara temat vi lånat. Det kommer att bli ett jäkla liv om våra tolkningar av Bibelns historia, det vet jag redan. Men man ska tänka på att föreställningen bara är en allmängiltig flyktinghistoria som även händer idag, Gud kommer aldrig att stå på scenen.   

Kronologiskt riktig men inte texttrogen
Bodil Weiss tror inte lika starkt på konflikter eftersom det har pratats så mycket om det före premiären.
   – Allt är, efter forskningsarbete från Inga-Lill, rätt tidsmässigt, men det är inte sanningen ur Bibeln vi spelar.
   Bodil Weiss är, liksom övriga medverkande, amatör och har inte spelat teater sedan hon gick i skolan.
   – Jag har de senaste åren sagt att jag ska bli skådespelare i mitt nästa liv, så detta är kanske skänkt av en högre makt, säger hon.
   – Inga-Lill ringde under jullovet och berättade om en huvudroll hon visste passade mig, jag tackade ja.
   Det har varit ett halvtidsjobb för Bodil Weiss under förberedelserna, och om det blir någon fortsättning efter detta vet hon inte.
   Föreställningen spelas på Estraden i Gävle med premiär 25 augusti.

Lars-Göran Wadén

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare