Förbjuden teater i demokratins tjänstBelarus Free Theatre är på väg till Sverige med stycket Eurepica Challenge.
Fördjupning [2010-09-10]

Förbjuden teater i demokratins tjänst

INTERVJU. Den förbjudna teatergruppen Belarus Free theatre är på väg till Sverige. För en vecka sedan fick deras kontinuerliga arbete för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter – i opposition till den diktatoriska regimen i Vitryssland – ny aktualitet. Då hittades gruppens mångåriga vän, journalisten Oleg Bebenin, död i sitt hem utanför Minsk.
   Nummers Cecilia Djurberg fick tag i en av den hemliga teatergruppens grundare, Natalia Koliada, för ett samtal om teater för demokrati.

I går kväll spelade den hemliga vitryska gruppen Belarus Free Theatre på prisutdelningen av Sacharovpriset för tankefrihet i Oslo. Stycket man spelade heter Discover Love och handlar om människor som kidnappas, fängslas och mördas i kampen för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.
   Årets Sacharovpristagare Jevgenij Zhovtis från Kazakhstan International Bureau of Human Rights kunde som ett talande exempel själv inte närvara vid prisutdelningen, eftersom han sitter fängslad i Ust-Kamenogorsk, Kazakhstan.
   – Discover Love är vår senaste produktion och handlar om ett par där mannen blir kidnappad. Detta par representerar den tyvärr allt längre listan av människor i vår omgivning som fängslas eller försvinner under kampen för demokrati, säger en av teatergruppens grundare, Natalia Koliada, till Nummer.


 






Ämnet är alltså tyvärr ständigt aktuellt och ständigt närvarande för denna förbjudna vitryska teatergrupp som tragiskt nog dedikerade gårdagens föreställning till en nära vän, den vitryska, regimkritiska journalisten Oleg Bebenin (alt stavning Aleh Byabenin). För en vecka sedan hittades Bebenin hängd i sitt hem utanför Minsk. Officiellt ett självmord, men oppositionen är övertygad om att det är fråga om mord. Oleg Bebenins begravningsfoto. Den vitryske journalisten och aktivisten hittades hängd i sitt hem utanför Minsk i fredags, 3 september. Officiellt ett självmord, men oppositionen menar att det är fråga om ett mord.  FOTO: Scanpix
Oleg Bebenin FOTO: Scanpix
Bebenin var sedan 17 år vän och kollega med Natalia Koliadas man Nikolay Khalezin, före detta journalist som arbetat med Bebenin för flera, nu nedsläckta, regimkritiska medier och nu arbetar som dramatiker för Belarus Free Theatre.
   – Min man återupptar nu till sitt journalistiska arbete för att skaffa fram och presentera bevis för att Oleg Bebenin blev mördad, så att omvärlden får veta vad som egentligen hänt, säger Natalia Koliada. Hon menar att ett troligt mordmotiv kan ha varit att Oleg Bebenin var en av nyckelpersonerna inom oppositionen mot en av presidentkandidaterna.


Natalia Koliada betonar skillnaden mellan det journalistiska arbetet och teaterns syften, även om målet, att öppna omvärldens ögon för diktaturen i Vitryssland och i slutändan uppnå demokrati, förstås är detsamma. 
   – Teater kan inte vara propaganda, teater kan bara vara konst och vi måste utmana oss att alltid skapa konst på högsta nivå så att vi når fram till publiken, säger Natalia Koliada.
   Och omständigheterna för detta ambitiösa, konstnärliga arbete är förstås de värsta tänkbara för en förbjuden teatergrupp. I Vitryssland finns 27 statliga teatrar som alla tjänar regimens syften berättar Natalia Koliada. All annan teater är förbjuden, så Belarus Free Theatre är helt och hållet en undergroundteater. De arbetar huvudsakligen fram sina produktioner hemma i Vitryssland, den vitryska publiken är deras primära målgrupp även om turnérandet till andra länder också är viktigt. De repeterar på hemliga platser, till exempel hemma hos privatpersoner. Inget kan utannonseras offentligt utan all information utbyts i hemlighet.


Inte ens publiken går säker för myndigheternas trakasserier:
   – Alla våra skådespelare har förlorat sina vanliga jobb, min egen far har fått sparken från sitt arbete bara för att han är min far, studenter som kommer för att se våra föreställningar riskerar att bli utslängda från universiteten. Myndigheterna har alla möjliga knep för att straffa oss eller utpressa oss, berättar Natalia Koliada och förklarar att varje produktion är en utmaning såväl konstnärligt som praktiskt. 
   Gruppens webbsidor har blockerats, deras e-postkonton stängs ner eller övervakas, de kan aldrig tala i telefon utan att riskera att de är buggade. 


Helt klart ses teatern som ett hot av den vitryska regimen.
   – När våra amerikanska och australienska skådespelare anlände till Vitryssland för att medverka i uppsättningen Eurepica Challenge blev de avvisade på flygplatsen av sekretessbelagda orsaker, säger Natalia Koliada. De presenterade sig helt enkelt som skådespelare. Inte som politiska aktivister, inte som vänner till Belarus Free theatre, bara som ”skådespelare”.
   Detta var alltså tillräckligt för att vägra dem inträde i Vitryssland, där alla kulturuttryck är kontrollerade av staten och tjänar syftet att främja en positiv historieskrivning om landet.


Med Sverigeaktuella Eurepica Challenge fick Belarus Free Theatre därför göra ett undantag och arbeta fram sin produktion utanför Vitrysslands gränser, i samprodukton med svenska Månteatern i Lund där den hade urpremiär 2009. Detta verk innehåller texter av 14 dramatiker från 14 olika länder som alla kretsar kring just deras eget lands största utmaningar. Något som skapar tydliga perspektiv. Formmässigt är föreställningen byggd i flygplansmiljö.
    – Det är en global resa med mycket turbulens, berättar Natalia Koliada.
   Efter premiären skrev Nummers recensent: ”Eurepica challenge är kort sagt en underbart pretentiös föreställning. Det är nostalgiska drömmar och kallblodigt sexualvåld, älskvärda flygvärdinnor och kräkande tyska bönder om vartannat. Det är rosenrött och provokativt, finurligt ironiskt”. Läs hela recensionen här.


I höst spelas Eurepica Challenge på Riksteaterturné i Sverige med start 20 oktober i Falun.


FAKTA/LÄNKAR
Riksteatern
Belarus Free Theatre

Länk till webbsidan
Charter 97, som skapats av Oleg Bebenin
Läs också
Norska Helsingforskommitténs uttalande om Oleg Bebenins död


Fler artiklar om Oleg Bebenins död i
The Guardian
The Independent

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare