Fördjupning [2000-05-24]

Ny musikalutbildning i höst

Två entusiastiska kusiner är initiativtagare till en musikalutbildning som startar i höst på Strömbäcks Folkhögskola, ett par mil söder om Umeå. Leif och Lorentz Edberg kommer från Holmsund och har sedan många år ett brinnande intresse för musikaler. I denna stund är det ingen som vet exakt hur Musikalakademin kommer att fungera. Även om det är svårt att rapportera från en utbildning som fortfarande är i startgroparna, verkade detta så spännande att jag bestämde mig för att ta reda på mer.

Det hela startade 1989 då gymnasielärarna Leif och Lorentz Edberg satte upp musikalen ”Stan” i Östra gymnasiets aula, i ett tätt samarbete med elever från flera av Umeås gymnasieskolor. Tanken var att integrera olika utbildningar och göra något praktiskt – ute i verkligheten – även bland de teoretiska linjerna.

Leif: Vi ville göra en musikal om Umeå som stad, eftersom vi då kunde vara säkra på att det skulle förena alla som var involverade. Vi körde ett brett projekttänkande långt innan det hunnit etableras på annat håll. Precis på samma sätt som det ser ut på gymnasieskolorna idag, fast tio år tidigare!

Lorentz: ”Stan” gick hela den våren och uppmärksammades av media både lokalt och nationellt. Vi tog den också till Stockholm och satte upp den på Cirkus. Året efter satte vi upp musikalen ”Interrail” på Idun-teatern i Umeå Folkets Hus och sammanlagt har vi gjort nio musikaler. Vi har även satt ihop ett program med de bästa godbitarna ur alla föreställningar, som vi spelat upp i London.

Leif: Vi har alltid kombinerat ett intresse för musik och ett intresse för teater, samt inte minst ett pedagogiskt intresse. Att vi lyckats beror nog till stor del på att jag och Lorentz är släkt och att vi känner varandra utan och innan. Det har varit åtskilliga hinder på vägen, men vi har alltid kommit vidare. Min svaghet är hans styrka och tvärtom!

Lorentz: Det var ett tungt arbete att inom våra ordinarie tjänster knyta samman och jämka skolledning, rektorer, lärare och elever. Så vi bildade en ekonomisk förening, L & L Stage Company, som underlättade mycket av arbetet. Vi fick med oss flera som ville vara med i föreställningarna trots att de gått ut gymnasiet, ja det blev helt enkelt en ensemble som för varje år gradvis avknoppats och föryngrats.

Internationell klass målet
För några år sedan bestämde Leif och Lorentz sig för att ta en paus. De hade då under flera år ägnat åtskilliga timmar i sommarstugan åt skrivande och musikalfilande. Men denna paus resulterade i en ny idé: en musikalutbildning av hög, internationell klass. De senaste tre åren har så ägnats åt denna önskedröm, och åt att sammankoppla och knyta ihop alla kontakter som tagits genom åren. Den nya Musikalakademin är ett nära samarbete med musikalutbildningen vid Royal Academy of Music i London.

Leif: Målet är naturligtvis att det här skall bli den bästa musikalutbildningen i Skandinavien. Det är en internationell utbildning som skall leda rakt in till arbetsmarknaden på Europas musikalscener, främst i London och i Hamburg. Det är klart att vi inte kan lova jobb åt alla som går ut, men det är den ambition vi har. Jobb eller möjlighet till vidareutbildning på hög nivå, det skall vara alternativen!

Lorentz: Antagningen till första klassen gjordes i början av april. Av drygt tvåhundra sökande från hela Skandinavien skulle sexton antas men eftersom det var så jämt på sluttampen ökades elevantalet till nitton. Några av de som antagits kommer från Västerbotten, men inte oväntat också från Stockholms-, Göteborgs- och Skåne-området.

Leif: Några av de som var nära att antas men som inte nådde ända fram har kommit in i Stockholm och Göteborg och det tolkar vi som ett kvalitetstecken.

Musikalakademin skall vara studiemedelsberättigad och avgiftsfri.

Leif: Vi ser oss lite som folkbildare och vill inte att det här skall vara en exklusiv privatskola, där man är beroende av sin bakgrund eller av ekonomiska faktorer för att komma in.

Internatmodell
Arbetet med den nya utbildningen utgår från samma helhetstanke som genomsyrat kusinernas tidigare engemang. Musikalakademin blir projektstyrd och ganska snart under utbildningen skall man få testa att göra det som man är minst bra på. Under den 2-åriga studietiden erbjuds ett kontinuerligt arbete med små och stora produktioner. Allt avslutas med en fullstor musikaluppsättning.

Leif: Integrationstanken finns kvar och vi har en idé om att förena ”the singing actor” och ”the acting singer”. Att sätta upp en musikal är som att bygga ett hus – alla beståndsdelar är viktiga och man vill ju att det skall fungera och inte rasa ihop. Vi vill också tvätta bort de negativa bilder av musikaler som man ibland upptäcker finns i Sverige. I England heter det musical theatre och det borde man kanske kalla det här också, musikteater. Vi vill även att studenterna skall synas på stan, få uppdrag i näringslivet. Det är bra om man inte bara blir en intern, individuell angelägenhet.

Strömbäcks Folkhögskola har en fin aula som passar utmärkt för musikaluppsättningar. Internatmodellen ger samhörighet som behövs för att en grupp skall utvecklas på rätt sätt.

Leif: Vi har ett baslärarteam, men kommer också att ha gästlärare, bland annat från Royal Academy. Vi siktar på ett flitigt utbyte med våra kontakter i London. Att gruppen kan åka till London och att folk kan komma därifrån till oss. Att man kan göra samproduktioner, att agenter från England kan titta på våra elever. Under hela tiden är det faktiskt aldrig någon som har frågat oss frågan: ”Varför just i Umeå?”. Snarare har man förundrats av stämningen och alla kreativa ungdomar som finns här!

Mattias Jonsson/ Umeå

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare