Fördjupning [2001-09-01]

På safari i rabattdjungeln

Du vill gärna se den där pjäsen. Men just nu är kassan skral och teaterbiljetter står inte överst på prioritetslistan. Eller är det kanske flera intressanta föreställningar på gång och du bara kan inte välja bort någon? Då är det är dags att kolla in rabatterna. Hur går man så billigt så möjligt på teatern? Kan man få rabatt även om man varken är student eller pensionär?
   Nummers prismedvetna reporter Marit Kapla har undersökt rabattsystemen på några olika teatrar i landet.

Ungdom
Den allra mest bombsäkra rabatten är den för barn och ungdomar. Är du 26 år eller yngre brukar du iskallt kunna räkna med en rejäl rabatt. Vissa teatrar tycker dock att ungdomen upphör vid 20 års ålder, en åsikt som kanske har att göra med snittåldern på just den teaterns besökare. Teater Bhopa i Göteborg och Teater Galeasen i Stockholm till exempel, som båda har en relativt ung publik, hör till dem som sätter ungdomsgränsen vid 20.
   Sommarteatrarna, dit hela semesterlediga familjer kommer, tenderar att ha en hårdare gräns för ungdomsrabatt. Dalhalla i Rättvik ger rabatt till alla under 19 år, Romateatern på Gotland ger till alla under 15 år och Västanå teater i Sunne drar rabattgränsen redan vid 12 års ålder.

Student
Är du studerande med studentlegitimation kan du också andas ut. De flesta teatrar ger rabatt till studenter. Vissa tycker dock att det bara är unga studenter som ska få rabatt, till exempel Dalhalla som drar gränsen för studentrabatt vid 25 års ålder.

Pensionär
Pensionärer kan ha det knivigare att få rabatt – kanske beror det på att de generellt sett är flitigare teaterbesökare än ungdomar och således inte behöver lockbeten.
   Här finns alla varianter, från ingen rabatt alls till 30 kronors rabatt på Teater Västmanland i Västerås och 40 kronors rabatt på Folkteatern i Göteborg. På Dramaten i Stockholm går pensionärer billigare på matinéerna samt på söndagar.

Handikappad
Det är inte så vanligt att rullstolsburna personer får rabatt på teatern, men på Malmö musikteater betalar en person i rullstol med en ledsagare bara 50 kronor per person.

Arbetslös
Somliga teatrar har bra rabatter för arbetslösa, Dansens hus i Stockholm ger 25 procent rabatt och på Folkoperan i Stockholm och Upsala stadsteater betalar en arbetslös bara halva priset.

Värnpliktig
Borås stadsteater har inte glömt de värnpliktiga, trots att de är färre nu än förr, utan lämnar en rabatt på 60 kronor.

För stockholmare -www.kulturpool.se
Om man bor i Stockholm, är teaterintresserad och ännu inte har anmält sig till Teaterlistan på kulturpoolens hemsida, är det dags att göra det nu. Listan fungerar som en service till Stockholms teatrar när de behöver publik till generalrepetitioner eller stödpublik till föreställningar som sålt dåligt. Det kostar ingenting att vara med på maillistan, och om du vill gå på någon av pjäserna kostar det mellan 30 och 100 kronor. Här kan man göra riktiga fynd! Tyvärr har Nummer inte hittat någon motsvarighet till Teaterlistan någon annanstans i Sverige. Länk»

Generalrepetitioner
Många teatrar har offentliga generalrepetitioner med billiga biljetter. Bäst är att ta kontakt med teatern själv och fråga när genrepen är och hur man får biljetter dit.

Ta med kompisarna
Så gott som alla teatrar har grupprabatt. I de allra flesta fall måste man vara minst 10 personer för att räknas som en grupp, men undantag finns. På Pusterviksteatern i Göteborg räcker sex personer för att bilda en grupp. På Västanå teater i Sunne däremot, dit busslaster anländer i parti och minut, krävs det 25 personer för att bilda en grupp. Grupprabatten brukar röra sig om cirka 30 kronor. Dessutom brukar en av biljetterna vara gratis.

Bli ombud
Om du känner att ditt kontaktnät räcker för att du ska kunna boka in ett par grupper om året på samma teater, kan du bli ombud hos den teatern. Många lite större teatrar har ett ombudssystem. De som bokar genom dig får grupprabatt – Norrbottensteaterns 350 ombud säljer biljetter som är en tjuga billigare än normalpris och Helsingborgs stadsteater ger en rabatt på 50 procent om man köper via någon av deras 700 ombud. Som ombud blir du själv dessutom inbjuden till exempelvis genrep och träffar med ensemblen.

Scenpass Sverige
Sveriges mest omfattande rabattkort på teatern är scenpasset, som Riksteatern säljer. Från och med 1 januari 2002 kostar kortet 100 kronor för vuxna, 60 kronor för extra familjemedlem samt pensionär och 30 kronor för barn och ungdomar upp t o m 25 år. Med scenpasset får man rabatt på många teatrar i Sverige samt på Riksteaterns arrangemang. Den vanligaste rabatten på städernas egna teatrar är 25 procent på biljettpriset samt ett gratis programblad. Länk »


Teatrarnas egna rabattkort
Många teatrar har egna rabattkort. Till exempel har Dansens hus i Stockholm ett kort för 300 kronor som ger halva priset på fem biljetter. Om man binder sig för minst två pjäser på Stadsteatern i Stockholm får man ett rabattkort som ger fribiljetter på teaterns syskonteatrar i Europa, bland annat teatrar i Köpenhamn, Bergen, Oslo, Helsingfors och Paris.
   Sigurdteatern i Västerås som är Teater Västmanlands barnteater, har ett familjekort där två vuxna och två barn går för halva priset. På Dramaten i Stockholm kan man köpa ett Tredje-raden-kort för 400 kronor där man får se hur många föreställningar man vill från tredje raden.

Abonnemang
Operahus och stora teatrar har ofta abonnemang, där man binder sig för ett antal föreställningar och i gengäld får en viss rabatt. Vill man se många föreställningar på just den teatern, är det ett praktiskt arrangemang. Men är man bara ute efter rabatten, ska man vara medveten om att den i vissa fall är förhållandevis låg. På Operan i Stockholm får man endast cirka 10 procents rabatt på biljetterna med ett abonnemang. Å andra sidan får man praktiska fördelar, som att man slipper köa och är garderad mot eventuellt utsålda föreställningar.
   Helsingborgs stadsteater har ett prisvärt abonnemangserbjudande, där man förutom att man tjänar 100 kronor på att binda sig för två föreställningar på stora scenen, även får ett rabattkort som gäller för teaterns övriga uppsättningar.

Skådebanan
Nyckeln till en billig teaterbiljett kan finnas på din arbetsplats. Om du har tur finns det ett ombud för Skådebanan där. Skådebanan är en gammal företeelse med rötterna i arbetarrörelsen. Den kom till för att alla skulle ha råd att gå på teatern, oavsett bakgrund.
   Västra Götalands skådebana har just gjort bra avtal med teatrarna i regionen, där man bland annat kan komma över gratisbiljetter till vissa föreställningar. Det är olika hur aktiva skådebanorna är i de olika länen, du kan kolla det via denna länk »

Lokala rabatter
Teatrarna har ibland avtal med företag och organisationer som ger rabatt. På Borås stadsteater får anställda hos Norrby kommundel 25 kronors rabatt och anställda hos Ericsson Microwave betalar bara halva priset.
   Folkteatern i Gävleborg konstaterar att de som bor i länet redan har finansierat teatern via landstingsskatten, och ger alla som bor där 50 kronors rabatt.
   På Folkteatern i Göteborg går alla andelsägare för nästan halva priset de två veckorna närmast efter premiären. Andelsägare kan du vara utan att du vet om det, om du är med i en av organisationerna som äger teatern, till exempel Västra Götalands avdelningar av LO- och TCO-facken, HSB och Riksbyggen. Privatpersoner kan också bli andelsägare för bara 50 kronor.
   Prenumererar man på en morgontidning kan det vara värt att hålla utkik efter prenumeranterbjudanden – ordentligt billiga biljetter kan plötsligt dyka upp.

Rabatt – skojar du?
Privatteatrar som spelar för utsålda hus kväll efter kväll, är ofta väldigt restriktiva med rabatter. Det gäller till exempel Oscarsteatern i Stockholm, där alla oavsett ålder och ekonomisk kapacitet får betala de 250-385 kronor som en biljett kostar.
   Lorensbergsteatern i Göteborg har en rabatt på 100 kronor för barn upp till 12 år. På Intiman i Stockholm kan man köpa ett familjepaket till alla matinéföreställningar, där man får fyra biljetter för 620 kronor. Ordinarie prissumma för samma biljetter är lägst 1020 kronor.
   Nöjesteatern i Malmö ger barn upp till och med 12 år 100 kronor i rabatt på föreställningar som inte är rena barnföreställningar (då biljetterna är billigare). Pensionärer betalar 279 kronor i stället för ordinarie 310 kronor.

Lågprisprofil
Flera teatrar har rensat ut bland rabatterna och håller i stället låga priser. Detta gäller till exempel Norrlandsoperan i Umeå och Norrbottensteatern i Luleå.
   I detta sammanhang kan det vara värt att poängtera att fullpriset ibland är ganska överkomligt, även utan rabatt.

Marit Kapla

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare