Fördjupning [2006-04-25]

Pjäser om Palme, Persson och Posener

INTERVJUN. Nummer har anat en ökad politisk medvetenhet i Teatersverige i vår. Vi misstänker att höstens kommande riksdagsval är en bidragande orsak (se krönika).    Dramatikern Dennis Magnusson har skrivit en pjäs om en statsminister med självmordstankar. Nummer har pratat med honom.

Drömmer om att dö (som en svensk med hög cred) av Dennis Magnusson får premiär 2 september på Teater Terrier i Malmö – tre veckor före riksdagsvalet.

Din pjäs handlar om en statsminister som heter Lennart Gustavsson och han har flera likheter med vår nuvarande statsminister. Men skulle Göran Persson vara suicidal?
   – I min pjäs är Harpsund ett dödsrike där Tage Erlander, Olof Palme och andra beundransvärda svenskar finns och där ännu levande personer med hög cred, som Ingmar Bergman, har platser reserverade, men dit den här statsministern inte har tillträde. Jag läste om Göran Persson att han besökte Harpsund som 12-13-åring och hur han ska ha stått vid ett vändkors och tittat in med stor beundran. Jag fastnade vid den bilden och i min fantasivärld är han fortfarande tonåringen vid vändkorset som vill komma in.

Pjäsen skildrar dagarna innan ett val, och får premiär strax före höstens riksdagsval, är det en politisk pjäs?
   – Jag skulle inte kalla den för politisk även om den handlar om en statsminister. Pjäsen handlar mer om en den här mannens relation till sin dotter, om en man med ett utåtriktat rollspel och hans officiella bild inåt mot familjen. Vad händer när man vill ha en pappa men får en statsminister?

Du har även en ospelad pjäs liggande som handlar om Joachim Posener. Var och när får vi se den spelas?
   – Den har jag skrivit helt på spekulation, det vill säga utan att ha fått någon beställning, och jag gjorde det för att jag är så fascinerad av den här personen som verkar ha en sån grandios självbild. Jag har haft diskussioner med Radioteatern, men de har valt att inte spela den eftersom de har problem med att jag använder verkliga personer med deras riktiga namn, till exempel är Renée Nyberg med, som gjorde den uppmärksammade tv-intervjun med Posener.
   – Titeln är Joachim Posener är på Grönland, det är kallt, ljust och ont om tid och anspelar på gamla skillingtryck, såna som byggde på verkliga händelser och var skönt melodramiska och moraliska. Men det här är alltså en helt osann historia – jag vet ju inte var Posener håller hus i verkligheten.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare