Vem minns inte Gérard Depardieu i nittiotalsfilmen Cyrano de Bergerac? Vem minns inte Steve Martin i filmen Roxanne, baserad på samma pjäs av Edmond Rostand? I sommar är det dags att återuppta bekantskapen med Cyrano, nu i en park nära dig. Robin Keller spelar den långnästa ordkonstnären som blir förälskad i sin kusin Roxane (Maja Rung). Hon faller för hans poesi, men för vännen Christians (Albin Flinkas) utseende. Olof Hanson regisserar och premiär blir det 4 juni i Vitabergsparken.
– Tolvåringen i mig bröt fram och ville göra en pjäs där något roligare händer än att någon reser sig från en stol, förklarar han. Jag ville göra något med kärlek, fäktning och stora näsor.
Cyrano är enligt Parkteaterns konstnärliga chef Linda Zachrison ett direkt svar på stockholmarnas uttryckliga önskan om en riktig pjäs på Parkteatern i sommar. Även önskemålet om att återigen sätta upp förra årets succé Kåldolmar och kalsipper har teatern tillgodosett.
– Den har nypremiär den 26 juli i Galärparken och åker i augusti ut på turné i landet. (med Riksteatern samt Folkets hus och parker, reds anm). En egen valturné skulle man nästan kunna säga, säger Linda Zachrisson.
Ännu en riktig pjäsklassiker görs av SEST (The Stockholm English Speaking Theatre) som spelar William Shakespeares Much ado about nothing i Galärparken 11-12 juli. Givetvis bjuder parksommaren också på ett digert program för barnen. Clownen Manne återkommer som vanligt, Marionetteatern spelar flera föreställningar och ut ur Kulturhuset har man lockat Rum för barn, som dyker ner i gröngräset med pyssel och knåp. Unga på Operan gör bland annat Camille Saint-Saëns Djurens karneval i Vitabergsparken 23-24 augusti.
Parkteatern bjuder också på en väldig massa musik, bland annat vid Fem folk festival, där musiker från fem nationella minoriteter medverkar: samer, sverigefinnar, tonedalingar, judar och romer. Premiär 7 augusti vid Hesselby slott. Den 5 juli är det premiär för Miagi i Skarpnäcks kulturhus. 85 unga symfoniorkestermedlemmar från Sydafrika firar på så sätt 20 år av demokrati i Sydafrika.
Parkteatern vågar sig även på att vässa sitt politiska budskap. I Stormvarning möts artister som Sarah Riedel, Georg Riedel, Magnus Carlson, Janne Schaffer, Carl Bagge med flera i en föreställning om klimatångest.
– Vi behöver prata om klimatförändringarna, säger initiativtagaren Rebecka Segerström. Om vi inte gör det, hur ska vi då veta vilka beslut vi ska ta. Stormvarning är en optimistisk plattform, en peppig rörelse. Sverige kan bli bäst i världen på klimatområdet om vi vill.
Konstgruppen Ful gör den antinationalistiska kabareten Europa Europa med nyskriven musik av The Knife, med voguing och med kärlek. Kabaretens uttalade mål är att förändra Europa till det bättre och motverka ett system som rättfärdigar våld, mord och orättvisor.
Dessutom anordnas Politik i parken – en egen valdebatt där Stockholmarna kan delta genom att hela sommaren lämna förslag på frågor Stockholms stadshuspolitiker ska diskutera den 31 augusti.
För hela Parkteaterprogrammet , klicka här.