En tur i ett vrålåk med Big Family Cruisers, kan det vara performance? Eller att gifta sig med raggarpresidenten Mikael ”Big Papa” Bergström som vigselförrättare? Gå på Made i Umeå i veckan och se efter själv!
För fjärde året arrangerar Norrlandsoperan i Umeå sin performancefestival Made, vilket står för Music Art Dance Etcetera. Det där etcetera är ett nyckelord: och så vidare alltså. Ett av festivalens uppdrag är nämligen att bryta barriärer. Så för att ta oss vidare satsar man mer och mer på interaktiva händelser.
Som att bjuda in Big Family Cruisers och deras publiktillvända raggararrangemang. Eller som att låta festivalrummet svälla ut utanför operan – i form av den nya blomsterscenen som konstnärskollektivet Uglycute bygger upp på operaplan.
Dessutom har man prioriterat kvinnliga konstnärer, vilket inte har varit svårt eftersom det finns så gott om dem, berättar festivalgeneralen Erik Palm, en upptagen men lugn projektledare.
Mades festivalgeneral Erik Palm. Foto: Norrlandsoperan
Erik Palm, imorgon kör ni igång Made för fjärde gången – vad kan du berätta om årets festival?
– Vi har ett bra utbud med starka, bra artister – många kvinnliga. Vi har jobbat medvetet för att lyfta fram dem. Laurie Anderson, Evelyn Glennie, Diamanda Galás, Gudrun Gut, Astrid Hadad och många fler.
Hur kommer den där blomsterscenen att se ut?
– För varje år har vi mer och mer festivalaktiviteter utanför själva operascenen, och blomsterscenen byggs på operaplan. Den är designad av konstnärskollektivet Uglycute. Det blir mycket gult, och inte bara blommor!
På lördag kommer Big Family Cruisers. Hur kom ni på att bjuda in en raggarförening?
– Vi vill över huvud taget kommunicera med dem man kanske inte träffar annars. Både Norrlandsoperan och Made jobbar ju för att bryta barriärer. Big Family Cruisers är en alternativ raggarförening där flera generationer får vara med. I deras stadgar står det att de ska jobba för att få barn att må bra. Det blir picknick och man får åka raggarbil. Och så ska ordföranden för föreningen viga ett par!
Och så blir det lunchsamtal med konstfilosofen Peter Nilsson som moderator. Vad ska de samtalen handla om?
– Tanken är att kommentera omvärlden. Vi har bjudit in artister, som Örjan Andersson, Malin Hellkvist Sellén och andra med olika och stark identitet, för att leka med årets festivaltema ”identity just”. Jag har fått frågan vad det betyder, men det är upp till betraktaren att tolka.
Om du själv hinner se något av allt detta, vad blir det då?
– Ja, det tråkiga med mitt jobb är att man inte har tid och ro att ta till sig allt man hade velat. Men det finns ändå flera chanser. Och slagverksartisten Evelyn Glennie och våra symfoniker tänkte jag se, till exempel.
Det har poppat upp några svenska performancefestivaler på sistone, Tupp i Uppsala, Leif i Luleå. Hur kommer det sig, tror du?
– Jag tror att musiker jobbar allt mer visuellt – med projektioner och ljus – samtidigt som konstnärer jobbar mer och mer med ljud. Det är en ganska naturlig, delvis teknisk utveckling. Ser man på konsthögskolestudenternas arbeten nu så jobbar de ofta med flera olika uttryck. Made är en förkortning för Music Art Dance Etcetera, och det är vad man får här.
Chicks on Speed och ett par galna hattar gästar Umeå. Foto: Chicks on Speed
NÅGRA NUMMERTIPS PÅ MADEFESTIVALEN
- Härligt att bli presenterad som ”en av huvudorsakerna till performancekonstens genomslag i världen”. Och härligt att få se Laurie Andersons retrospektiva konsert Burning leaves, med det bästa från hennes soloframträdanden.
- Festprissarna i Wisp – Women In Swedish Performing Arts – kommer att ockupera operafoajén, operaplan och Umeå city med Daylight disco, Camp kareoke, After art och annat.
- Pile it on av koreografen Örjan Andersson lämnade Nummers recensent ”fylld av den lyckokänsla högklassig dans ger upphov till”.
- Den demoniskt musikaliska avantegardeartisten Diamanda Galás ger konserten Songs of exile på fem olika språk som Nummers recensent fann det är omöjligt att inte svepas med av.
- Rosa löften av Malin Hellkvist Sellén med dansaren Marianne Kjaersund är enligt Nummers recensent en föreställning som håller allt den lovar.
- Dj-set/performance med konst-, design- och musikkollektivet Chicks on Speed kan väl man bara inte missa. Och det står något om hattar som i sig själva är värda inträdesavgiften …