Rock’n’brollBrolly-Holly på Göta Lejon. Brolle tar på sig Buddy Hollys glasögon i musikalen och rock'n'rollartistens liv. Foto: Peter Knutson
Recensioner [2009-02-13]

Rock’n’broll

The Buddy Holly musical av Alan Janes och Rob Bettinson
Scen: Göta Lejon
Ort: Stockholm
Regi: Pontus Ströbaek
Scenografi: Magnus Ahlström
Kostym: Maria Felldin
Medverkande: Brolle, Putte Nelson, Robert Carlsson, Daniel Bingert, Jugglo Wall, Kristina Lindgren, Anna Sise med flera
Musikansvarig: Mats Deltin
Länk: The Buddy Holly Musical


RECENSION/MUSIKAL. Brolle är som klippt och skuren för att spela rockande glasögonorm i The Buddy Holly Musical. Men när musikalen glider över till konsert känner sig Kajsa Lindh snuvad på storyn.

1950-talet tycks ständigt vara på tapeten. Årtiondet står för rebellerna, de hippa frisyrerna, de coola kläderna och framför allt för den förföriska rock’n’rollen. Så när en musikal om rocksångaren Buddy Holly med Brolle i huvudrollen sätts upp i Stockholm känns det som en hit redan innan premiären. Det blir dock inte fullt så sprakande som jag väntat mig.


The Buddy Holly Musical handlar om Buddys korta kometkarriär i 1950-talets USA. En succéhistoria kantad av listettor som fick ett tragiskt slut efter bara tre år, då Holly omkom i en flygolycka.
   Brolle borde vara som klippt och skuren för huvudrollen, men hans Buddy blir aningen för Brollefierad, med kraftig norrlandsbrytning och ett icke-skådespeleri som ibland kan kännas befriande, men oftast platt. När det handlar om sång glänser dock ”Broddy”.


En annan sångare som imponerar är Anna Sise i rollen som artisten Miss Chocolate. Hennes magnifika pipa sprider en enorm soulglädje i säsongen när hon för ett slag förvandlar Göta Lejon till Apollo Theatre i Harlem. Robert Carlsson (som spelar managern och radioprataren Hipockets Duncan) och Putte Nelsson (pianisten från Så ska det låta, här i rollen som en annan artist på Apollo) tar naturligt för sig på scen med härligt överdrivna manér som känns väldigt tidstrogna.


Men hitsen radas upp, nästan per automatik. Handlingen däremellan är trivial. Det är tydligt att musiken ska stå i centrum och ingenting annat. Men jag vill ju veta mer om Buddy. Vem var han? Och varför gick han ombord på det där planet trots att han lovat sin fru att aldrig flyga? Det får vi aldrig veta. Däremot avslöjas varför Buddy envisades med att bära sina karaktäristiska glasögon.
   I slutet övergår musikalen till att bli konsert och ett tiotal hits från Buddys korta karriär betas av, för att sedan avbrytas lika abrupt som Buddy Hollys liv. Där sitter jag och inser att jag tyvärr varit kvar i 2000-talet hela tiden.

Kajsa Lindh

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (35 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

15
 1. lars 2009-02-15 04:42

  Buddy holly Story. Klart godkänt

 2. Roffe 2009-02-16 09:07

  Bra föreställning! Vad skall man vänta sig? Mycket till musical är det inte, lika lite som Jerka var, också på Göta Lejon. Men båda var roliga och gav inblickar i den tid de skulle skildra, Buddy Holly 50-tal och Jerka 60-tal. Det är klart att Buddy Holly Story skall avslutas med en konsert på samma sätt som Jerka gjorde, det är ju hela poängen med rockartister att man slösar med deras musik. Och den musiken är riktigt bra, och eftersom Brolle klarar av att vara Buddy Holly, så finns det absolut inget att klaga på!

 3. Malin 2009-02-16 02:38

  buddy holly musikal 13/2-09. Jag kan bara säga att Brolle är otroligt begåvad & charmerar hela Göta Lejon med sin gestalt av Buddy Holly.
  Publiken var i extas! Liksom vi alla såg höll alla på scen hög klass,stämmningen var på topp & ett leende håller sig fortfarande på mina läppar så med glädje & värme i hjärtat:
  Keep up the good work man!
  Rock n roll is here to stay!!!!!

 4. Cecil 2009-02-16 09:19

  En fantastisk show. På samma sätt som vi kan anklaga High School Muscial för att sakna djup, måste vi inse att det är en amerikansk Disneyföreställning. På samma sätt kan vi välja att se The Buddy Holly Musical som en hyllning till den fantastiska musiken, istället för en avsaknad av information kring det relativt ointressanta liv som just Mr Holly hann leva. Att betygsätta barnteater med en skala signerad Dramaten lär leda till besvikelse. Den fantastiska show och energi BHM signalerar är omöjlig att motstå.

 5. Nisse 2009-02-17 02:01

  buddy holly musikal 13/2-09. Musikglädje på topp.

 6. Challe 2009-02-18 05:27

  Buddy Holly. Kändes inte alls genomarbetad. Lät som att den hade blivit direkt översatt från engelska. Showen var gratis för mig, tack och lov!

 7. Dan S. 2009-02-20 09:27

  Rykte. Det finns ett rykte som säger att Nummer.se´s ”journalist” var på tisdagens publikrep. 2 dagar innan premiär. Det kan liknas vid att Sanna Kallur får reda på efter ett finallopp att kvartsfinalens ”heat”, då hon bara gav 80% för att spara sig till finalen, ska räknas som resultat.
  Det kan hända mycket på två dagar inom teaterns och scenkonstens värld…
  Vore det inte rimligt att göra en reflektion och inte en recension?

 8. Nummer.se 2009-02-23 09:49

  Svar till Dan S. Hej! Nummers recensenter går självklart endast på föreställningar som den aktuella teatern anser recenserbara. Så även i detta fall, det var uppgjort med marknadsansvarig och presskontakt. Vänliga hälsningar /Nummerredaktionen

 9. Roland Gustafsson 2009-02-23 01:20

  Mycket Bättre än Bra. Har varit stor fan av Buddy Hollys musik sedan mina tonår på 60-talet. Också av denne unike artists levnadsöde. Jag trodde faktiskt att Buddy Holly var död. Tills i lördags (21/2). Jag fick då uppleva en fullständigt sagolik musikal om Buddy korta liv och fantastiska musik. Jag förstod att Buddy Holly fortfarande lever. Detta tack vare en lysande insats av Brolle. Men också tack vare grymt bra musikanter. Berättelsen om Buddys liv, person och musik var Mycket Bättre än Bra. Mycket, Mycket Bättre.

 10. Rose-Marie 2009-03-01 09:59

  OTROLIGT BRA FÖRESTÄLLNING!! Brolle har redan tidigare gjort succé, men här är han helt enkelt OSLAGBAR!!! Hela publiken stod upp och applåderade i minst 10 minuter efter kvällsföreställningen den 28/2!! Jag är så lycklig att jag fick uppleva både Buddy Holly både medan han levde och som ”återuppstånden” genom Brolle!!! Brolle, du har en ”jättebeundrarinna” här!!!

 11. Kinga 2009-03-09 12:43

  Vilken härlig kväll. Vilken härlig kväll med Brolle !!!! Jag gillade honom innan men nu ska jag honom som skrivbordsunderlägg på min dator!! Brolle, genom din charm och ditt uppträdande kom Buddy i dager igen. Herre Gud hela Göta Lejon kom ju en otrolig stämning! Alla dessa låtar från ens ungdom, raspigt ljlud från en bilgramofon, i en härlig amerikanare! Det fick jag uppleva igen, nästan! Här sitter en ny beundrarinna till Brolle !!! Du är som gjord att framför Rock´n´roll!!

 12. Ingrid 2009-03-28 12:02

  Inte tidstroget 50-tal – för öronbedövande! Jag är 40-talist och gillar rock. Särskilöt 50- 0ch 6t0-tals rock. Men jag vill inte få tinnitus. Tyvärr kunde jag inte stanna kvar på föreställningen – det var på tok för mycket förstärkare och för högt ljud! Jag stod helt enkelt inte ut!Själva musiken gick totalt förlorad. På 50-talet hade man inte dessa förstärkare. Folk verkar ha vant sig vid denna höga ljudnivå. Tinnitus verkar inte gå att bota. Nej då går jag hellre på en Wagnerföreställning på Operan utan artificiella förstärkare.

 13. Sivan 2009-10-04 08:54

  Brolle forever! Helt fantastiskt härlig föreställning med ett himla ös, underbar musik och många superduktiga musiker – och framförallt Brolle, vilken otrolig kille, som gjord för att spela Buddy! Hans röst är verkligen 50-tal! Blev helt begeistrad, förälskad och uppslukad och bara måste gå en gång till innan hösten är slut! Bland det absolut bästa jag varit på nånsin!

 14. Peter 2009-10-23 05:31

  Super bra!!!!!!!!!!!!!!!! Jag min fru mina syskon samt våran far var på musical på Göta Lejon i Storstaden Stockholm det var en upplevelse som heter duga.

  Brolle som Buddy Holly han passade perfekt som Buddy Holly
  det var en jätte bra show som han gjorde inför publiken, man önskade att föreställningen aldrig tog slut.

 15. farfar 2011-03-17 04:52

  Stör mig lite smått på myter. Det går en hel del myter om Buddy som inte stämmer, att han lovat att aldrig flyga för sin fru är trams, Buddy Holly höll på å ta pilotcertifikat (eller vad det nu heter?)

  Älskar Buddy, men gillar inte Brolle, så tror inte de är nån bra kombination för mig…