Fördjupning [2002-03-11]

Round House i London

LONDON. Roundhouse i norra London var under 1960- och -70-talen känt för häftiga teaterföreställningar som inte liknade något annat och rockkonserter med storheter som Doors, Rolling Stones och Jimi Hendrix. I början av 1980-talet fick stället ekonomiska problem och stängdes. Nu ges nya spännande föreställningar och Roundhouse verkar återigen bli ett av Londons mest intressanta kulturetablissemang.

Roundhouse ligger vid Chalk Farm, inte långt från Camden Market, i en något ruffig omgivning. Ungdomsarbetslösheten är hög i området. Den numera kulturminnesmärkta byggnaden köptes för några år sedan av en förmögen leksakstillverkare, Torquil Norman. Hans dröm är att Roundhouse på dagen ska vara ett högteknologiskt skapande centrum för arbetslösa ungdomar. På kvällen ska här ges teaterföreställningar och spektakulära multimediahappenings.
   – Torquil Norman har bott i området länge och besökt Roundhouse både med och utan barn på den tiden när det begav sig, säger Lucy Beevor som arbetar med utveckling och marknadsföring.
   – Han vet att barn kan vara mycket kreativa, men han har också sett orättvisorna och att begåvade ungdomar som saknar formella skolmeriter inte kommer in på konstnärliga utbildningar. Han vill göra något åt det.

Ungdomar bidrar med idéer
Roundhouse samarbetar med skolor och ungdomscentra och har redan nu verksamhet för unga, men den försiggår än så länge på andra platser runt om i området. En rådgivande grupp på fyrtio ungdomar har just haft ett livligt möte och bidragit med idéer och kunskap.
   – De vet vad ungdomar är intresserade av, vilka webbsidor de frekventerar och de kan hjälpa oss att få kontakter, säger Lucy Beevor.
   Om några år kommer ungefär 10 000 ungdomar per år att delta i olika verksamheter och samarbeta med alla de yrkesgrupper som tillsammans skapar en föreställning, antingen det gäller ljud, ljus, regi, scenografi eller något annat.
   – Förhoppningsvis ska de lära sig saker som hjälper dem att få jobb, säger Lucy Beevor.

”Det är mycket långt till West End”
Roundhouse byggdes i mitten av 1800-talet för att härbärgera ånglok som vände där eller reparerades. Namnet kommer förstås av den runda formen. Som teaterlokal är den unik.
   – I varje fall är det mycket långt till West End-teatrarnas röda sammet, säger Lucy Beevor, när vi tittar upp mot kupoltaket till den för närvarande helt urblåsta lokalen.
   Flexibilitet var nyckelordet under husets storhetstid. Det gäller även nu.
   – Lokalen kommer att förändras med varje ny uppsättning, säger Lucy Beevor. Det blir de olika teatergrupperna och arrangörerna som bestämmer hur det ska se ut här inne. Publiken kan vara allt från några hundra upp till 1 800 personer.   

Skapande i underjorden
I bottenvåningen till Roundhouse ligger The Undercroft, med en intrikat utformning som kan liknas vid ett hjul med ekrar. Tegelväggar avgränsar tunnlar, valv och små utrymmen som omger en rund öppen plats.   
   – Avsikten med utformningen var helt enkelt att den skulle bära upp vändplattan för loken som kom hit, berättar Lucy Beevor.
   Det är i The Undercroft som mycket av den skapande verksamheten ska äga rum. Men där har också teatergruppen Fevered Sleep just spelat Written With Light på ett spännande och suggestivt sätt, i gammal god Roundhouseanda. Föreställningen, som inspirerats av fotografiets historia, började med att publiken fick vandra genom tunnlarna och se ett antal installationer i valven, en äng med röda vallmor, negativ på tork, porträtt projicerat på en vägg, ett huvud (levande) utan kropp, en skuttande kanin osv.
   Andra delen, som tilldrog sig på den öppna platsen, handlade om en fotograf som drabbats av minnesförlust och med hjälp av bilder försöker rekonstruera sitt liv.

Vill stå modell för andra teaterhus
I mars intas Roundhouse av Royal Shakespeare Company som fram till i juli ska spela Perikles, En vintersaga och Stormen.
   Om knappt ett år ska renovering och tillbyggnad av Roundhouse påbörjas med hjälp av sponsorpengar. Kostnaden beräknas till 24 miljoner pund. Hittills har man fått ihop 16, varav regeringen bidragit med 3,4 miljoner pund. 2004 ska allt vara klart.
   – Vi hoppas att Roundhouse ska bli en modell för andra städer, både i Storbritannien, och i andra länder, säger Lucy Beevor.

Eva Järup

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare