Jan Zetterberg, chef för Dansens Hus, summerar de tio gångna åren som ett envetet, roligt arbete med huset som utomordentligt redskap för att sprida intresset för den samtida danskonsten.
Tioårsjubileet firas med ett fullspäckat program. Honvédensemblen inleder säsongen den 26 januari med Gypsy Fire, en temperamentsfull föreställning med musik, dans och sång som speglar de ungerska zigenarnas rika kultur.
Streetdancegruppen Bounce gästspelar på Dansens hus mellan 2 mars och 1 april med sin nya föreställning, Bounce, som utlovas bli något alldeles extra.
Den 15 mars har den japanska butoh-gruppen Sankai Juku nordisk premiär med verket Hibiki – Resonance from far away. En högtidsstund för dem som lärt sig uppskatta denna japanska form av modern dans.
Den 26 april gästspelar Gregor Seyffert, en av Tysklands främsta klassiska dansare, med soloföreställningen Clown Gottes som är inspirerad av Vaslav Nijinskijs sista framträdande.
Det blir också gästspel av Ultima Vez, Cullbergbaletten, Göteborgsoperans balett, Philippe Blanchard och NorrDans. Läs om dessa föreställningar här »
Kungliga Baletten på turné
Kompaniet befinner sig på resande fot i början av året. I januari åker man på Sverigeturné från Kiruna till Linköping med An evening with America. Sedan blir det några föreställningar av Giselle på hemmaplan innan man far till Dansbiennalen med På svenska.
Den 6 april inträffar den första av vårens två premiärer. Så här beskriver balettchefen Petter Jacobsson dem, och avslöjar samtidigt en överraskning:
– Modärnt kommer att bli en fantastisk blandning av tre stora koreografer, Balanchine, Forsythe och Cunningham. Sedan har vi 50-tal med revivals och det skall bli spännande att se hur tiden har präglat styckena.
– Så kommer Mathilde Monnier hit och skapar ett nytt stycke för oss som vi skall öppna dansfestivalen 2001 i Montpellier med nu i juni.
Jan Fabre gästar Kulturhuset i Stockholm
På frågan om vad som händer på Kulturhuset i vår svarar informationssekreteraren Elisabeth Olin entusiastiskt:
– Fantastiska saker!
Det hon syftar på är bland annat Jan Fabres föreställning As long as the world needs a warriors soul. Den belgiske teatermannen Jan Farbre har en ovanlig förmåga att skapa sceniska upplevelser som griper tag och stannar kvar i minnet.
Den 15 februari har föreställningen premiär i Hörsalen och spelas sedan ytterligare fyra gånger. Ett tips: Skaffa biljett i god tid!
Men dessförinnan, redan 1 februari, vankas det en urpremiär på Kilen. Det är pianisten och scenartisten Alexandra Czarnecki Plaude som har skapat verket Blottlagd, vilket beskrivs som ”en resa i kvinnans arkeologi”.
Kom och dansa på Dansmuseet!
Dansmuseet flyttade in i sina nya lokaler för ett och ett halvt år sedan och nu håller man på att ta ytterligare ett steg i utvecklingen av den fasta utställningen. Museichefen Erik Näslund har också mycket annat att bjuda publiken på under våren.
– Vi hoppas att det skall hända något på museet varje vecka, videovisningar, föredrag, konserter och föreställningar. Därutöver planerar vi att dra igång en verksamhet för barn.
Inget Dansmuseum utan dans och från slutet av januari blir det lördagsdans, först ut är Swing. Alla är välkomna, både de som kan och de som vill lära sig.
Ze-bra dans för barn
Zebra Dans på Södermalm i Stockholm är något så ovanligt som en fast gästspelsscen för offentliga dansföreställningar för barn.
Scenen går in på sitt tredje år och bjuder på verk av Claire Parsons, Christina Tingskog och Dansgruppen Agnes som också firar tio års jubileum den 24 mars.
Vill du läsa om intressanta danshändelser i resten av landet?
Klicka här »