Att berätta är att överleva. Det vet vi sedan Scheherazade undgick att bli avrättad genom att berätta sagor för den persiske kungen. En gammal vältummad bild av kulturens kraft, kamp och villkor.
En av figurerna i Scheherazades sagor i Tusen och en natt är Sinbad Sjöfararen. Denne sjöfarande äventyrare blir en sorts litterär medresenär till pojken i En pojke med resväska, pjäsen som just nu spelas av Teater De Vill i regi av Judit Benedek. Där har nämligen den brittiske barnteaterförfattaren Mike Kenny använt sig av sagogreppet för att kunna närma sig det aktuella och svåra ämnet flyktingbarn.
Pjäsen består av flera lager av berättelser i mer eller mindre markant sagostilisering: pojken (Jonas Sjögren) som tvingas lämna sitt krigshärjade hemland för att fly ensam, de olika resvägsvindlingarna och svårigheterna han möter på vägen (bussar, båtar, människosmugglare, vargar), de friserade lyckliga vykortsberättelser som han skickar hem, det som den traumatiserade flickan (Hedda Gullander) han träffar på vägen inte vill prata om, fasaderna de försöker hålla upp mot varandra och andra, verkligheten som sipprar in. Och framför allt alla sagor som pojken kommer att tänka på hela tiden, och som driver honom, flickan och dramat vidare.
I och ur de olika birollerna slingrar sig Karin Bergstrand, en smidig clown utan clownsminkning. De gamla resväskorna på scenen staplas och byggs om för berättelsernas olika rum. Ett dragspel kan mana på i svängarna. Ändå finns det ett statiskt drag över uppsättningen. Då menar jag inte att den rör sig långsamt, tvärtom är det som om ensemblen har lite bråttom med texten ibland. Som om det där suget i en riktigt fängslande berättelse inte riktigt hinner växa sig så starkt som det skulle kunna.
Det vänliga, pedagogiska och angelägna anslaget blir ändå en fin grund för att prata och berätta vidare – skoleleverna i publiken kan få delta i skrivarövningar utifrån temat flykt för att tillsammans skapa boken Unga tankar om flykt. Förra året kom 3 578 ensamkommande barn till Sverige för att söka asyl, enligt Migrationsverket. Barn och ungdomar som kom resande hit utan medföljande förälder eller annan vårdnadshavare. Det är många berättelser.