Fördjupning [2001-03-01]

Salongsguide: Göteborg

Ett teaterbesök är så mycket mer än själva pjäsen. I vår ambition att kartlägga publikutrymmena på landets teatrar, har turen kommit till Göteborg. Nummers Marit Kapla har granskat publikvänligheten hos sju teaterhus.

Göteborgs scenkonstutbud är stort, så man har absolut råd att vara kräsen. Om komforten är avgörande för vad man väljer att se låter vi vara osagt, men den är absolut viktig. Här kan du läsa vad granskningen av sju Göteborgssalonger gav för resultat.

Backa Teater
En funktionell gammal fabrikslokal på Hisingen, där de flexibla scenografibyggena varierar rummens utseende i det oändliga.
Om huset: I den gamla fabrikslokalen vid Backaplan (namnet på spårvagns- och busshållplatsen är Hjalmar Brantings plats) tillverkades förr bultar till Atlantfartyg.
Garderob: Obevakad.
Salongen: Teaterlokalerna ändrar form och storlek hela tiden.
Stolarna: Man brukar se och sitta bra på alla platser.
Servering: Enkel servering med billiga mackor, Delicato-kakor, godis och kaffe/te/dricka.
Alkohol: Nej.
Toaletter: Sju toaletter.
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Jajamen.
Styrka: Det är spännande med nytt utseende på teaterlokalen varje gång.
Svaghet: Förutom själva pjäsen är besöket här inte särskilt festligt.
Aktuellt program: Se Backas webbplats »

Teater Bhopa
En enkel men vacker teater där pjäsens tema går igen i barlokalens utseende och mat.
Om huset: Byggdes år 1900 och har bland annat hyst Göteborgs första flickgymnasium. Från och med i fjol huserar ett nytt friskolegymnasium här. Teaterns barlokal ligger ovanpå KFUMs gamla bassäng, som man faktiskt kan titta ner i genom ett titthål i trägolvet.
Garderob: Obevakad.
Salongen: 95 platser.
Stolar: Den enkla gradängen (= trappstegsformig avsats på teater) har en ny placering till varje föreställning. Man brukar se bra var man än sitter.
Servering: Brukar gå ton i ton med den aktuella pjäsen. Till pjäsen om Kuba, Horisonten är här, serverades nationalsoppan Caldoza. Till den nya pjäsen Palme dör innan paus, planerar man att servera snabbmat som varm korv eller pizza.
Alkohol: Ja.
Toaletter: Två damtoaletter, en herrtoa och en pissoar. Herrtoaletten är utsmyckad med ett akvarium där pjästemat brukar gå igen i någon form.
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Ja, men är du tjej tjänar du på att fika först. Hinner du inte dricka upp, är det oftast inga problem med att ta med ölflaskan in i salongen.
Styrka: En hemtrevlig och personlig teater.
Svaghet: Eftersom salongen är så liten är det svårt att få biljetter till de populäraste pjäserna.
Aktuellt program: Se Teater Bhopas webbplats »

Folkteatern
Den typiska Folkets Hus-arkitekturen präglar teaterlokalerna, som besitter en viss skönhet trots att funktionalismen dominerar.
Om huset: Första pjäsen i Folkets hus vid Järntorget spelades 1951. Folkteatern fyller alltså 50 i år. Lokalerna var i början snålt tilltagna, eftersom scenen var tänkt för gästspel och inte för en fast teater. Flera större ombyggnader, senast 1988, har gjort arbetsförhållandena bättre.
Garderob: Obevakad.
Salongen: Stora: 400 platser. Kaféscenen: 60 platser. En trappa ner: 70 platser.
Stolar: För liten lutning mellan stolsraderna i stora salongen, vilket gör att en normallång person får kämpa för att pricka in siktutrymmet mellan de framförvarandes huvuden. Är du över medellängd slipper du detta dilemma, men sitter däremot något trångt.
Servering: Kaféet drivs på idéell basis av Arbetarrörelsens Bokcafé. Utbudet är mycket billigt och väldigt basic, typ formbrödsskiva med leverpastej och kaffe i plastmugg.
Alkohol: I en lucka i ytterfoajén serveras vin och öl vid kvällsföreställningar.
Toaletter: Fyra damtoaletter, två herrtoaletter, en pissoar.
Hinner man både fika och gå på toa i pausen?: Ja, om du antingen skippar alkoholen eller springer ut ur salongen så att du hamnar först i barkön och tar toabesöket precis innan det ringer in.
Styrka: Teaterbesöket känns anspråkslöst och bekvämt.
Svaghet: Sikten i salongen samt kafésortimentet.
Aktuellt program: Se Folkteaterns webbplats »

GöteborgsOperan
Ett postmodernistiskt landmärke vid älvstranden. Ljust och fräscht men arkitekturen känns redan väldigt daterad.
Om huset: Första spadtaget togs 1991 och huset invigdes 1994. Att arkitekten Jan Izikowitz har hämtat inspiration från havets skepp syns tydligt. Salongens röd-blå färgsättning är betydligt mer tidlös än foajéns skära, rostfärgade och ljusblå nyanser. Operans scenteknik hör till världens mest moderna.
Garderob: 10 kronor.
Salongen: Stora: 1305 platser. Lilla: max 230 platser.
Stolar: Ändamålsenliga precis som det mesta i det nybyggda huset. Man ser dock betydligt sämre från vissa platser. På hemsidan, www.opera.se, kan du kolla siktvinkeln från just din plats.
Servering: I Operans egen restaurang kan man äta middag före föreställningen. Rätterna är vitsigt döpta till första, andra respektive tredje akten. En teatermeny kostar 245 kronor. I pausen kan man fika eller dricka vin och öl till ganska höga priser.
Alkohol: Ja.
Toaletter: Totalt 57 (!).
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Ja, vid föreställning i lilla salongen. Vid föreställning i den stora, bör du förbeställa samt inte välja samma toalett som alla andra. Leta till exempel i trappan upp till balkongerna.
Styrka: Ljusa, luftiga och välanpassade lokaler.
Svaghet: Den teaterovane kan känna sig bortkommen. Höga priser i bar och restaurang bidrar ytterligare till det.
Aktuellt program: Se Operans webbplats »

Pusterviksteatern
En enkel teatersalong i ett gammalt, charmigt hus med bar på övervåningen.
Om huset: Byggt i början av 1920-talet. 1922 invigdes Göteborgs då modernaste biograf, Järntorgsbiografen, i lokalerna.
Garderob: 10 kronor.
Salongen: 191 platser.
Stolar: Den enkla gradängen har gott om plats för benen med ett minus — man kan inte skjuta in väskor eller fötter under sittdynan, vilket begränsar sittställningarna. Man ser mycket bra från alla platser.
Servering: Kaféet på bottenplanet är öppet innan föreställningen med prisvärda mackor och gott kaffe. I pausen handlar man i baren, som är välförsedd med drycker men inte har lika mycket att äta. Var inte för hungrig alltså.
Alkohol: Ja.
Toaletter: Två vanliga toaletter, en handikapptoa och en pissoar.
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Ja. Ett tips är att satsa på handikapptoaletten längst in i den nedre foajén med en gång, innan någon annan har upptäckt den.
Styrka: Charmig teaterbyggnad där alla i publiken har en chans att se bra.
Svaghet: Toaköerna samt matutbudet i pausen.
Aktuellt program: Pustervikteaterns webbplats »

Stora Teatern
En klassiskt elegant teater med allt vad det innebär av förgylld stuckatur, kristallkronor och röd plysch.
Om huset: Stora Teatern invigdes 1859. Mellan 1920 och 1994 var den fast scen för Göteborgs musikteater, som därefter flyttade in i det nybyggda operahuset. Mellan år 2000 och 2002 håller Stadsteatern till på Storan, eftersom byggnaden vid Götaplatsen renoveras.
Garderob: Obevakad.
Salongen: 400 platser.
Stolar: Var 1800-talsmänniskorna så mycket kortare än vi? Här är det trångt för benen. Bäst sitter man i mitten av första balkong.
Servering: Fika, öl och vin till medelpriser serveras under kristallkronorna i Göteborgs tjusigaste foajé. Rummet är dock underdimensionerat vilket gör det väldigt trångt i början av pausen.
Alkohol: Ja.
Toaletter: Tillgången motsvarar inte efterfrågan. Köerna brukar vara långa under hela pausen.
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Nej, inte om du inte hamnar först i serveringskön. Hamnar du sist, är det stor risk för att du inte ens hinner dricka och äta upp det du köpt.
Styrka: De vackra lokalerna är en upplevelse i sig.
Svaghet: Köerna.
Aktuellt program: Stadsteaterns webbplats »

Angereds Nya Teater
Enkla, för att inte säga prosaiska, lokaler belägna i kulturhuset Blå Stället där teaterpubliken blandas med husets övriga besökare.
Om huset: Blå Stället invigdes 1979 och hyser många olika verksamheter, som bibliotek, dansstudio, tidningsrum och bild- och textilateljéer. Huset är präglat av det funktionella 70-tal det byggdes i. Teaterfoajén påminner således mest om en skolkorridor i en genomsnittlig högstadieskola.
Garderob: 10 kronor.
Salongen: Antal stolar varierar beroende på föreställning, men maxantalet ligger på drygt 200.
Stolarna: Man ser bra överallt. Benutrymmet är bra men sätena något hårda.
Servering: Det är svårt att göra något roligt med denna fönsterlösa lokal, men den känns inte maximalt utnyttjad i nuvarande utformning. Har du glömt hur en skolkafeteria ser ut, blir du påmind på Blå Stället. Utbudet är ganska brett och billigt. Tips: Pizzaslice för 25 kronor.
Alkohol: Nej.
Toaletter: Fem stycken, försedda med skylten: ”Endast öppna vid arrangemang”, vilket förstärker känslan av kontrollerad skoltillvaro.
Hinner jag både fika och gå på toa i pausen?: Ja.
Styrka: Ingen stress, alla ser bra och alla hinner göra det de måste i pausen.
Svaghet: De tråkiga lokalerna.
Aktuellt program: Angereds Nya Teaters webbplats »

Marit Kapla

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare