Fördjupning [2004-03-17]

Salongsguide: Skåne

Kan en riktigt bra pjäs fängsla så pass att det inte gör något att man sitter i en kall källarlokal på träbänkar, kissnödig och törstig? Visst, det har säkert hänt. Men ett teaterbesök kan vara så mycket mer - mys, mingel och glamour.    Nummers Karin Lindbom har undersökt hur det står till med bekvämligheterna i Skånes teatersalonger.

Efter besök på några av Skånes teatrar är min upplevelse överlag positiv. Här finns många sköna salonger och foajéer. Men självklart kunde vissa saker varit bättre; barer piffats till, ljus dämpats, stolar fått dynor, kaffepris sänkts, handikapptoaletter byggts…
   Läs själva hur Nummers reporter bedömer faciliteterna på Intiman, Malmö Opera och Musikteater, Hipp, Månteatern, Teater 23 och Helsingborgs stadsteater.

Intiman i Malmö
– Intimt men baren känns lite SJ

Kort om teatern: Den mindre av Malmö Dramatiska Teaters salonger. Liten men kaxig ligger Intiman i parken intill Malmö opera och musikteater. Scenen invigdes under kriget 1944 och målsättningen sattes från början – att spela experimentell nyskriven dramatik och samhällskritik.

Garderob/program: Garderoben är gratis och bevakad. Malmö dramatiska teaters program är ofta mycket snygga, så tre guldpengar styck kan de vara värda.

Foajén: Denna kväll spelas lite soft musik och vid de runda barborden står folk och småpratar i väntan på föreställningen. Snyggt trätak och runda lampor. I övrigt rätt så omysigt. Närbilder på ensemblen pryder ena väggen och självaste Strindberg blickar ut över rummet i form av en byst.

Serveringen: Baren känns lite SJ cafévagn. Plastglas med salta pinnar trängs med Dumle och annat snask. Mackorna ser måttligt inbjudande ut och en kopp vanligt bryggkaffe för 20 kronor känns lite saftigt. Men det serveras både öl och vin. Plastglaset har fot, vilket förstås gör det lite lyxigare…

Salongen och stolarna: Intiman har 204 sittplatser. Som publik kommer man nära skådespelarna, så salongen lever upp till sitt namn. Stolarna är väldigt bekväma – ingen träsmak här inte.

Toaletterna: Rena och fräscha. Trots att damerna har två och herrarna bara en, bildas det snabbt en kvinnlig kö precis innan föreställningen. Men man kan ju alltid göra en fuling och smita in på herrarnas. I pausen är det konstigt nog lugnare. Hinner lätt både fika och gå på toaletten.

Handikappanpassning: Parkering utanför. Entrén är handikappanpassad. Rullstolsramp finns både för entrén och till salongen. Hörslinga finns för den med hörapparat. Men konstigt nog saknas handikapptoalett.

Dress code: Avslappnat. Får en känsla av att folk, precis som jag, kommer hit direkt från jobbet. Jeans och gympaskor funkar, men man kan även skymta en och annan kostym och tjusigare klänning.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Malmö opera och musikteater
– Pompa och ståt men risk för salongsberusning

Byggnaden: Teaterhuset invigdes 1944 under brinnande världskrig. Stadsteatern, Storan, Malmö opera och musikteater – kärt barn har många namn. Den funktionalistiska arkitekturen gör sig bra vid den stora piazzan och det känns pampigt att gå hit.

Garderoben: Är utan kö, bemannad och kostar 15 kronor. Teaterkikare uthyres.

Foajén: En enorm Thalia i guld möter en när man kommer in i den stora och luftiga foajén, som har stora kristallkronor i taket. Breda, välvda trappor tar dig upp på andra våningen. Den som är ute efter att spana bör ta en sväng ute på balkongen, där man har fin utsikt över alla som kommer in. En foajé med hög mingelfaktor!

Salongen och stolarna: Faktiskt en av Nordens största salonger. Rymmer
1511 åskådare. Självklart ger det en häftigare och mer intim känsla ju längre fram man sitter i den stora salongen. Bekväma stolar.

Servering: När Malmö opera och musikteater fick sitt nya namn var ett av målen att den skulle bli folkligare, men att baren skulle bli tjusigare. Kandelabrar fladdrar på disken och champagne serveras i riktiga glas. I kväll är kön lång och det blir stressigt. Själv får jag, trots att jag sparat tid genom att hoppa över toalettbesöket, snabbt hälla i mig vinet, vilket gör mig lite snurrig i andra akten.

Toaletterna: Inte tjusiga, men helt ok. Många ska besöka dem i pausen, men det finns gott om dem.

Handikappanpassning: Det finns hiss och 20 platser är rullstolsplatser. För att kunna utnyttja hörslingan finns apparater att låna hos teatervärden. Finns även handikapptoalett.

Dress code: Här kan du fläska på ordentligt med både glitter och glamour. Det är betydligt mer uppklätt här än på de andra scenerna, speciellt på premiärerna.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Hipp, Malmö
– Magiskt tak men trist foajé

Kort om teatern: Hippscenen är inrymd i den anrika cirkusbyggnaden Hippodromen mitt i centrala Malmö. 1994 återinvigdes Hipp som teater efter en omsorgsfull restaurering.

Garderob: Gratis och bemannad. Programmet kostar 30 kronor.

Foajén: Den pampiga ingången bådar gott. Därför blir man lite besviken när man kommer in i foajén. Det är modernt med runda barbord att luta sig mot, men utan något ställe att sitta på. Omysigt, men rymligt och utan trösklar. En liten godiskiosk är öppen innan föreställningen.

Salongen och stolarna: Om foajén känns trist, så får man större tillfredsställelse i den luftiga salongen. Det magnifika taket påminner om husets historia. Salongen är flexibel och kan ändras i olika scenlösningar. Pelare ger lite cirkusstämning. Platserna kan variera från 450 till 700 och stolarna är bekväma.

Servering: Härligt! Speglar med tjocka guldramar, levande ljus och bastanta pelare. Kaffe, kaka, vin och öl serveras. Stora tjusiga lampor i taket. I rummet intill ligger Hipps restaurang – primadonnan Git Gays favoritkrog.

Toaletterna: Flera dam- och herrtoaletter i källaren. Kliniskt rena med alla tillbehör som bör finnas på en toalett. Stort och rymligt med flera speglar och bänkar utanför, som kanske skulle gjort bättre nytta i foajén. Inget problem med köer.

Handikappvänlighet: Hipps foajé är handikappanpassad och handikapptoalett finns. Intill de särskilda handikapplatserna i salongen är det en liten nivåskillnad, men inga trappor eller trösklar. Rullstolsbunden besökare får utan extra kostnad ta med sig ledsagare. Hörslinga erbjuds till dem med hörapparat.

Dress code: Som på Intiman ganska casual – fast med aningen mera flärd.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Månteatern, Lund
– Mys med iskall nästipp

Huset: Lunds Universitets gamla hörsal på Bredgatan har blivit Månteaterns större fasta scen. Kallas ”Broadway” – men då får man ha en ganska vild fantasi.

Foajén: Lågt i tak och inbjudande. Hemtrevligt med levande ljus och röda dukar på borden. Då pågående pjäs utspelar sig på 40-talet finns det attribut som anspelar på det – trasmattor på golvet, en träsoffa och en gammal barnvagn. Det är litet och blir ganska trångt innan insläppet till salongen.

Garderob: Bemannad, kostar 10 kronor. Programmet är enkelt men snyggt. Ser denna gång ut som en gulnad 40-tals tidning.

Toaletterna: Rena med tvål, papper, servetter och borste (!) Man hinner med att både få sig något från baren och gå på toaletten i pausen.

Salongen och stolarna: Man ser bra i hela lokalen. Stolarna är inga fåtöljer, men helt okej ändå. Det blir dock lite väl svalt i salongen efter ett tag. Känner att min nästipp är iskall och önskar att jag behållit jackan på.

Serveringen: Om salongen är kall, är ölen desto varmare. Det finns ingen kyl i den lilla baren. Därför är ett tips att ta ett glas rödvin istället. Det finns bara jordnötter att äta, så man ska inte komma hit hungrig.

Handikappanpassning: Finns ramp till yttertrappan för rullstolar, hörslinga och tre handikapplatser i salongen. De har även handikapptoalett. När de spelar barn- och ungdomsföreställningar får de ofta besök av dövskolan i Lund som integrerar tolkar i föreställningen.

Dress code: Ingen särskild. Avslappnat.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Teater 23, Malmö
– Blossande romantik men aj min rumpa!

Kort om teatern: Teater 23 ligger i närheten av Hipp på Djäknegatan. Hit flyttade teatern 1998, då de övertog Ensembleteaterns lokaler

Foajén: Det är lätt att få en feel good-känsla när man kommer in på Teater 23. Det känns som ett komma in i en gammal biograf. Väggarna är varmt röda och biljettförsäljerskan sitter inramad av små lampor i sitt lilla bås. Perfekt ställe för en date!

Garderob: Gratis men obevakad. Många tar med sig kappan in i salongen.

Toaletterna: En delad toalett för män och kvinnor och en handikapptoalett. Helt okej. Små bilder från tidigare föreställningar på väggarna och alla tillbehör som bör finnas på en toalett kan prickas av.

Salongen och stolarna: Salongen rymmer lite över hundra besökare. Enkel med både stolar och bänkar. Tyvärr är de ganska slitna och hårda. Träsmak innan första akten är till ända. Ingen upphöjd scen utan skådespelarna befinner sig på samma höjd, vilket ger närhet.

Servering: Myspys! Levande ljus och trevlig caféstämning. Opretentiöst och trivsamt. Det serveras kall öl och vin i plastglas för 25 kronor, läsk och kaffe för 10 kronor. Hinner med både fika och toalettbesök. Ibland används även cafét som scen.

Handikappanpassning: Handikapptoalett och inga trösklar, vilket gör det lätt för en rullstol att komma in. Plats för rullstolar längst fram.

Dress code: Kom som du är, verkar vara det som gäller här. Denna kväll är det mycket svart.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Helsingborgs Stadsteater – Storan
– Rött och varmt men svårt att bli av med kappan

Kort om teatern: Helsingborgs Stadsteater invigdes 1921 och blev därmed Sveriges första stadsteater med fast ensemble. Våren 1976 flyttade man in i det nya teaterhuset nära Konserthuset. Storan har kommit att användas till komedier, klassiker och musikpjäser och Lillan används till mer experimentella projekt. Här finns också en Caféscen för mindre gästspel och lyrikprogram.

Foajén: Det är välkomnande att komma in på Helsingborgs Stadsteater. Trots en stor foajé känns det väldigt varmt och inbjudande – mycket på grund av den röda färgen som dominerar. Det finns bra utrymme för mingel och samtidigt möjlighet att vila trötta ben i charmigt slitna skinnfåtöljer

Garderob: Istället för en garderob låser man in sina kläder i skåp. På markplanet letar jag förtvivlat efter ett som är ledigt. Hittar ett och pressar in vinterkappan (galge saknas). Nyckeln fungerar inte! Upptäcker senare att det finns flera skåp i källaren också; de flesta är lediga.

Toaletter: Flera för damer och flera för herrar. I pausen bildas snabbt en kö.

Salongen och stolarna: Även salongen känns väldigt röd med mörkröd heltäckningsmatta och röda plyschstolar. Skönast av alla stolarna jag testat, nästan som fåtöljer. Storan har plats för 600 personer och man ser bra i hela salongen.

Serveringen: Det serveras olika drycker, mackor till de hungriga och godis till de småsugna. En kandelaber lyser upp bardisken och man får drycken i riktiga glas på fot – även om man är åtta år och dricker juice.

Handikappanpassning: Inga hinder i foajén. Det finns hörselslingor och även tolkning för synskadade om så önskas. Rullstolplatser finns i salongen och i foajén en handikapptoalett.

Dress code: Denna lördagseftermiddag virvlar det runt en hel del tröjor med tecknat tryck, rutiga klänningar och lackskor. Kanske beror det på att majoriteten av publiken just idag är i 8-årsåldern.

För adressuppgifter och aktuellt program – gå till teaterns webbsida

Karin Lindbom

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare