Nummer har cyklat runt till ett representativt tvärsnitt teatersalonger i stan – trivts och minglat, kissat, druckit vin och tittat i taket. Överallt har vi mötts av samma ringlande toaköer, trots rikligt med toaletter på sina ställen. Varför är teaterbesökare jämt så kissnödiga? Väl inne i salongen har vi noterat att väggkulören ofta är blå. Folkoperans ljusa pastelliga nyans är ok, men Dansens Hus och Stadsteaterns polisblå färgton skriker åttiotal lång väg. Varför är blå en sådan populär teaterfärg?
Nedan kartlägger vi sex Stockholmsscener vad gäller toaletter, färg och övrigt av intresse. För den konstnärliga upplevelsen i all ära – visst kan praktiska behov ge sig till känna även på teatern.
STOCKHOLMS STADSTEATER
Om huset: Kulturhuset, Peter Celsings modernistiska glaskoloss vid Sergels torg är lika hatad som älskad. Celsings ambition var att rita ett ”vardagsrum för alla stockholmare”. Och vilket vardagsrum det blev sen! Förutom Stadsteaterns sex scenrum rymmer det bibliotek, utställningar, musik, restauranger, butiker och mycket mera.
Placering: Förvisso mitt i stan, men vad gäller sjyssta restauranger i omgivningarna är de alldeles för få. En bit mat i anslutning till teaterbesöket brukar sitta fint och för den vane teaterbesökaren blir det i längden trist att välja ur Teaterbarens enformiga meny – även om utsikten genom glasfönstren är magnifik.
Salonger: Sex scener av skiftande storlek.
Sittplatser: Sittkomforten är helt ok och inga störande pelare skymmer sikten.
Servering: Det finns flera serveringar med rättigheter i Kulturhuset. Teaterbaren sköter Stora scenens pausservering.
Toaletter: Välförsett med toaletter till Stora scenen, Klarascenen och Lilla scenen/Backstage.
Garderob: Stora scenen och Klarascenen/Lilla scenen har bevakade garderober för 10 kronor rocken. Unga Klara saknar bevakad garderob.
Handikappanpassning: Mycket bra. Rullstolar fungerar i samtliga salonger. Ibland erbjuds syntolkade föreställningar. För hörselskadade är Lilla scenen utrustad med T-slinga, medan Stora scenen och Klarascenen använder IR-system. Vid vissa föreställnings erbjuds dessutom textning via en speciell display, som går att låna i foajén.
Dress code: Om du vill vara rätt – klä ned dig snarare än upp dig. Det här är inte Dramaten! Svart går alltid hem!
För aktuellt program:
Stockholm stadsteaters hemsida
ORIONTEATERN
Om huset: En stor före detta mekanisk verkstad från 1929. Här tillverkades bland annat rullband till T-banornas rulltrappor. 1983 förvandlades verkstaden till ett spännande teaterrum. En riktig kvartersteater med inbjudande glödlampsramp ovanför entrén.
Placering: Trevligt belägen mitt i ett bostadsområde med närliggande krogar och bra kommunikationer.
Salongen: Stor med möjlighet till ombyggnad av scenrummet. Högt i tak och rymligt scengolv. Verkstads-feeling i väggarna.
Sittplatser: Aningen hårda långbänkar utan armstöd. Bra sikt, eftersom det är en rejäl nivåskillnad mellan de olika gradängerna. Platserna längst upp saknar ryggstöd. Eftersom föreställningarna ibland är onumrerade gäller det att skynda sig in i salongen om du vill sitta bekvämt.
Foajé: Omysig, saknar nästan helt sittplatser. Intrycket är att det står köande människor överallt – på väg till toaletten, till salongen, till biljettkassan eller till serveringen.
Servering: Enkel med kaffe, godis och bag-in-box-vin i plastkopp.
Toaletter: Fem toaletter, varav en är handikappanpassad.
Garderob: Obevakad. Trägalgar på stålstänger.
Handikappanpassning: Ramp för rullstolar finns.
Dress code: Södermode. Långa halsdukar och second hand-fynd.
För aktuellt program:
Orionteaterns hemsida
FOLKOPERAN
Om huset: Var på 30-talet premiärbiograf för Garbos alla filmer – med det passande namnet Garbio. Har som bio också hetat Rio och Ricardo. 1985 tog Folkoperan lokalerna i besittning.
Placering: Central söderplacering på hårt trafikerade Hornsgatan. Trots det hostar sångarna sällan avgaser.
Salong: Vacker salong med rundade stolsrader, balkong och blå väggar.
Sittplatser: Sköna vadderade blå stolar, 589 till antalet. Det är dock väldigt trångt mellan bänkraderna. Långa bör välja en ytterplats.
Foajé: Tjusig med ornament och pelare. Speciellt vackert är det blå taket med fågelmotiv.
Servering: Kaffe, läsk, kakor, godis och vin. Dessutom finns Folkoperan Bar och Kök i anslutning med mat och fullständiga rättigheter.
Toaletter: Fem damtoaletter, varav en handikappanpassad. Två herrtoaletter och en pissoar.
Garderob: En hederlig variant med garderobiärer klädda i en för föreställningen passande kostym. Billig är den också – 10 kr oavsett hur mycket saker du vill hänga in.
Handikappanpassning: Finns plats för ett begränsat antal rullstolsbundna. Ramp finns för att komma in med rullstol, men det kan vara lite bökigt.
Dress code: En och annan ondulerad dam med läppstift hittar du nog i vimlet, men du blir insläppt även i gympadojjor. Det här är, som ju namnet antyder, en opera för folket.
För aktuellt program:
Folkoperans hemsida
DANSENS HUS
Om huset: Beläget i Folkets hus, som ritades av funkisarkitekten Sven Markelius på 50-talet. Ett kulturminnesmärkt glaspalats som invigdes 1960. Förutom Dansens hus ryms här stora kongresshallar, många konferensrum, utställningslokaler och restauranger.
Placering: Norra Bantorget är kanske inte det mysigaste kvarteret i Stockholm, men närheten till T-centralen gör scenen lättillgänglig för de flesta. Trevliga restauranger går att hitta norröver i Vasastaden.
Salongerna: Stora scenen rymmer hela 790 platser och känns som en stor konferenshall. En aning ocharmig med sina blå väggar, men mycket funktionell. Lilla scenen Blå Lådan har 140 platser.
Sittplatser: Bekväma stolar, rentav fåtöljkänsla.
Foajé: En härlig foajé med rymd och ljus. Bra miljö för mingel. Särskilt trevligt är att sitta vid serveringsborden en halvtrappa upp – strålande uppsikt över kommande gäster. För den som vill ha det lite mysigare går det att slå sig ned i Arne Jacobsens Svanen-sittgrupp vid den högra ingången till scenen.
Servering: Café Markelius serverar vin, bullar, kakor och kaffe.
Toaletter: Finns på tre platser i foajén. Svartvit mosaik på väggarna – snyggt!
Garderob: För 15 kronor får du dina kläder bevakade. Tyvärr används inte längre cocktailbaren på garderobsplanet, men den snygga skylten finns i alla fall kvar.
Handikappanpassning: Det finns hiss, handikappanpassade toaletter och platser i salongen för människor med handikapp. Hörselhjälpmedel erbjuds, däremot inte några hjälpmedel för synskadade.
Dress code: Lite halvpropert blandas med jeans. En och annan trikå skymtar hos den själv dansverksamma publiken.
För aktuellt program:
Dansens hus hemsida
STRINDBERGS INTIMA TEATER
Om teatern: Detta var Strindbergs egen teater mellan 1907 och 1910. Under dessa år sattes 24 av hans pjäser upp på scenen, bland andra Pelikanen, Spöksonaten och Brända Tomten – kammarspel som skrevs direkt för scenen. Sen slog teatern igen. Men den 22 januari 2003, på Strindbergs födelsedag återinvigdes den och är nu en teater som verkar i ”Strindbergs anda”, med egna produktioner, samproduktioner samt svenska och internationella gästspel.
Placering: Norra Bantorget är inte Soho precis, men placeringen har sina fördelar – se Dansens hus ovan.
Salong: Liten, intim och modern.
Sittplatser: 93 bekväma platser på ett sluttande gradängsystem, vilket gör att alla platser har bra sikt.
Foajé: Vacker och ljus. Gamla affischer från Strindbergs egen tid på Intima Teatern pryder väggarna. Ljust tyg i taket och svarta pallar. Mycket estetiskt.
Servering: Den intilliggande restaurangen Röda Rummet är en trevlig oas med fullständiga rättigheter och prisvärda rätter.
Toaletter: Tre stycken, samt ett par till i teatercaféet Röda rummet.
Garderob: Krokar på väggen
Handikappanpassning: Teatern går att besöka med rullstolar, dock i begränsat antal. Handikapptoalett finns.
Dress code: Gärna diskreta märkeskläder, för att passa den rena och avskalade inredningen.
För aktuellt program:
Strindbergs Intima Teaters hemsida
MOMENT, GUBBÄNGEN
Om huset: Ursprungligen den gamla 50-talsbiografen City. Nu omgjord till kulturförening med konst, musik, film, kafé och teater.
Placering: En av poängerna med teatern är att den ligger utanför tullarna. Kultur ska vara till också för dem som inte bor i innerstaden…och innerstadsborna kan faktiskt sätta sig på tunnelbanan. Gubbängstorget är ett typiskt förortstorg med bibliotek, Konsum, postombud och en Thai wok take-away.
Salong: Stora scenen är stor och rymlig. Ibland spelas också i ett mindre rum som kallas galleriet.
Sittplatser: 90 fasta biostolar – ganska så sköna.
Foajé: Inbjudande med fåtöljer, soffor och 50-talsinredning. Foton och recensioner från föreställningarna pryder väggarna. Stora fönster med utsikt över torget.
Servering: Kafé Transistor serverar vin, öl, kaffe, te och kaffebröd.
Toaletter: Två stycken bås.
Garderob: Saknas, bättre att hålla i kläderna så att de inte kommer bort, resonerar teaterledningen.
Handikappanpassning: Saknas.
Dress code: Kom som du är verkar vara devisen.
För aktuellt program:
moments hemsida