Fördjupning [2004-06-03]

Salongsguide: Västernorrland

Vår guide till Teatersveriges bekvämligheter fortsätter.       Nummers Kärstin Nordin har provsuttit salongsstolar, smakat av fikautbud och analyserat materialen i publikens kläder när hon gjort nedslag hos fyra teatrar i Västernorrland.

De flesta teatersalonger i Västernorrland är gamla Folkets Hus, där scenen är hög och fonden fylld av björkar. Hit kommer ibland turnerande föreställningar när inte byföreningarna har egna uppsättningar eller danstillställningar. Stolarna är ofta stapelbara, så de tillresta uppsättningarna har stor press på sig att beröra publiken för att inte bortfall, på grund av träsmak, ska uppstå.
   Men på de större orterna finns också nyare allt-i-ett-byggnader, i typiskt 60-talstegel, där teatersalongen ofta kombineras med biograf och danslokal. Här ryms många kulturella yttringar under samma tak. Nummer har tittat närmre på fyra teaterhus.

Sunnersta Folkets Hus
Om huset: Sunnersta är just ett sådant typiskt Folkets Hus som finns på många mindre orter i Västernorrland. Den gamla träbyggnaden byggdes om och ut för ett tjugotal år sedan men har behållit den höga scenen och björkfonden.

Placering: Det är ungefär en halvmil från Undroms centrum till Sunnersta, men eftersom byn är stor till ytan är det ändå många som har gångavstånd till Folkets Hus.

Salongen: Fönstren är många och måste täckas för när teaterföreställningen ska spelas, blommiga gardiner och småmönstrade tapeter gör atmosfären lite hemlik.

Sittplatser: I lyxiga vinröda biofåtöljer, som är flyttbara, kan ett sextiotal personer sitta mjukt och skönt. Kommer det flera får man ta fram de stapelbara trästolarna.

Servering: Här kan en sextio-sjuttio personer sitta och fika runt de stora träborden. Serveringen sköts av den förening som har ansvar för kvällens evenemang. Oftast är bullarna hembakta.

Mingelpotetial: På Sunnersta känner de flesta varandra och pausen fylls av prat och skratt i serveringen eller ute bland rökarna på bron.

Dress code: Du bör klä upp dig så att det märks att det är ett festligt tillfälle, men inte mer än att du känner dig bekväm.

Toaletter: En för damer och en för herrar. Det kan bli kö på damernas.

Garderob: Finns, men den är inte bevakad.

Handikappanpassning: Det finns en ramp så att rullstolsburna lätt kan ta sig in och det finns en handikapptoalett.

Styrka: Stämningen! Att gå på Sunnersta fyller inte bara ett kulturellt behov, hit går man också för att träffa folk man känner.

Svaghet: Scenen är djup och golvet är plant vilket gör att det kan vara svårt att få en bra plats med god överblick.

Hemsida saknas

Bollsta Folkets Hus
Om huset: Den nya cirkelrunda utbyggnaden kom till 1987, efter en brand. Här finns en stor danslokal, ett matställe, en teatersalong och framför allt mycket konst! Vad sägs om Anders Åberg, Max Book och Tage Nordholm som är några av konstnärerna.

Placering: Nära Bollsta centrum, en liten bit upp i backen. Det är också nära till Kramfors och Nyland.

Salongen: Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga dominerar väggarna, sviten på 31 tavlor är målad av Martin Jonsson. Pausen räcker inte till för att man ska hinna gå runt och njuta av dem alla, så publiken stannar gärna kvar ett tag i lokalen efter föreställningen. Här kan även visas bio och eftersom bänkarna är lösa går det också bra att använda salongen som danslokal.

Sittplatser: Salongen kan ommöbleras beroende på föreställning, det får plats ungefär 150-200 personer.

Servering: Det går att förköpa fikabiljetter, då får man gå till andra sidan huset och sitta vid borden i den rymliga danslokalen.

Mingelpotetial: Bollsta ligger centralt i Ångermanland och drar till sig kulturintresserade från när och fjärran. Här träffar man likasinnade som man inte träffat på länge på grund av avstånden.

Dress code: En och annan kostym och långkjol syns i vimlet tillsammans med jeans, palestinasjalar och svartfärgat hår.

Toaletter: De finns lite varstans i huset, närmast teaterlokalen är det en herr- och en damtoalett.

Garderob: Den är obevakad så ta med dig dina värdesaker.

Handikappanpassning: Tre handikapptoaletter finns i huset och även hörslinga.

Styrka: Teaterlokalen kan byggas om på många olika sätt så att den passar både stora och små föreställningar. Och konsten är en styrka, en upplevelse i sig.

Svaghet: Konsten – igen. Den kan faktiskt ta fokus från scenen.

Adressuppgifter och aktuellt program

Härnösands Teater
Om huset: Tegelbyggnaden i två plan, som ligger på Mellanholmen, är ritad av Nils Lönnroth. Från den fönsterrika foajén är det utsikt över sundet och fastlandet. Huset invigdes av Ingvar Carlsson i september 1971, men den första föreställningen spelades redan ett år tidigare: Ett drömspel, med en ensemble från Dramaten.

Placering: Mitt i stan, en minuts gångtid från gågatan och med gott om parkeringsplatser bakom byggnaden.

Salongen: Två salonger utan balkong: Stora scenen där stolsraderna lutar flackt ner mot den rymliga scenen och Lilla scenen med brantare lutning och intimare atmosfär. Den generösa foajén kan också utnyttjas till teaterkaféer.

Sittplatser: Stora scenen har bekväma, röda sammetsfåtöljer med gott om plats för benen, i lokalen får det plats 480 personer och Härnösands livaktiga Filmstudio fyller den varje vecka. Lilla scenen har 126 blå, och lite hårdare, sittplatser.

Servering: Teaterföreningen ordnar servering i den stora foajén, ibland går det att förköpa fikabiljetter och gå direkt till dukat bord i pausen, sitta på Myranstolar och titta på de framtinade segelbåtarna. Eller varför inte ta ett glas vin eller en öl vid något av ståborden.

Mingelpotential: God, i den nämnda foajén kan man stöta på både den ena och den andra ur stadens kulturelit.

Dress code: Det beror på vilken föreställning som ges. Är det många kändisar i uppsättningen är publiken uppklädd i kostym och glansig klänning, och klädstilen medför automatiskt en viss hostrisk för parfymallergiker. Är det färre kändisar på scen kan du komma som du är.

Toaletter: Inte så lätta att hitta men de finns mellan garderoberna. Och eftersom inte alla hittar hit är det sällan kö.

Garderob: Tio kronor brukar det kosta att lämna in sina ytterkläder. Ibland är garderoben obemannad.

Handikappanpassning: Det finns åtta handikapplatser i stora scenens salong, hörslinga finns för både stora- och lilla scenen. Vissa föreställningar är också tecken- och/eller syntolkade.

Styrka: Stora lokaler, gott om plats.

Svaghet: De stora lokalerna kan kännas ödsliga om det är lite publik. Sorlet i foajén blir öronbedövande i pausen, det är dåligt med ljuddämpande textilier.

Adressuppgifter och aktuellt program

Sundsvall i tre delar
Om huset: Sundsvalls Teater är byggd 1897 och har vad som kallas barock inredning. Konsertteatern och Sveateatern ligger i samma kvarter, Teaterkvarteret. De båda sistnämnda har varit biografer tidigare.

Placering: Nära till stadskärnan, det är ungefär fem minuters gångavstånd från både buss- och tågstation.

Salongen: Det är lite trångt mellan bänkraderna där den röda sammeten dominerar. Balkongerna och den barocka inredningen ger en känsla av äkta gammal teater med doft av finkultur. De två andra salongerna varierar med gradänger och inbyggnader från gång till gång.

Sittplatser: Sundsvall Teater rymmer 159 personer i salongen och med balkongernas två rader får sammanlagt 343 personer plats. Konsertteatern rymmer cirka 110 personer, sittplatserna byggs upp lite olika beroende på produktion. Här finns också en mindre lokal för barnteater och mindre produktioner en trappa upp. Sveateatern kan ta in mellan 100 och 120 personer.

Servering: Sundsvalls Teater har en servering en trappa upp med plats för cirka 60 personer. Ibland är det trångt ståfika i ”rotundan”, en trappa ner från foajén, där också garderoben finns. Sveateatern har en liten servering en trappa upp dit tyvärr inga handikappade kan ta sig. På Konsertteatern kan man fika i den relativt stora foajén.

Mingelpotetial: Sundsvalls Teater kan vara svårminglad när det är mycket publik, det är trångt och bökigt liksom också på Sveateatern. På Konsertteatern finns möjlighet att vandra runt bland besökarna utan att knuffas alltför mycket.

Dress code: Konstföreningens damer hänger gärna på sig pärlhalsbandet och har till det en matchande kostymklädd man. Tweedkavajer och klänningar i ofärgat linne är inte heller helt fel.

Toaletter: På Sundsvalls Teater finns de nere i ”rotundan”, med risk för köbildning på damernas. Både Sveateatern och Konsertteatern har handikappanpassade toaletter.

Garderob: Även den finns i ”rotundan” och är bemannad. På Konsertteatern och Sveateatern får man hänga sina kläder själv, här finns ingen riktig garderob eftersom lokalerna egentligen är byggda för filmvisning.

Handikappanpassning: På Sundsvalls Teater finns handikapplatser och hörslinga, men rullstolar kommer inte upp på scenen (rullstolsburna föreläsare får det lite besvärligt). På Konsertteatern och Sveateatern ordnas platser beroende på hur sittplatserna är uppbyggda vid den speciella föreställningen. Det finns också en mobil plexiglaskur för syntolkning.

Styrka: Sundsvalls Teaters salong för publiken tillbaka till tiden när välklädda besökare teaterkikade på föreställningen från balkongen. Atmosfären är anrik och spännande.

Svaghet: Det är inte så lätt att få en parkeringsplats i närheten av teaterkvarteret.

Adressuppgifter och aktuellt program

Kärstin Nordin

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare