Scensommarsvepet 2011Ofullständiga människor i fullständigt harmonisk natur? Kanske hittar du det i Nummers scensommarsvep. Vad sägs om Gösta Berlings saga på Västanå Teater?
Fördjupning [2011-06-07]

Scensommarsvepet 2011

SOMMARTEATER. Naturen + människan = sommarteater. Nummerredaktionen har stängt till och med den 30 augusti och önskar därför glad sommar med det årliga sommarsvepet över landets myllrande scenkonstutbud i juni, juli och augusti. Läs Lisa Bodas tips bland teater, opera, performance, dans ... på gräsmattor, i parker och inne i svala, mörka salonger.

Vad är egentligen värst? Naturen eller människan?
   Naturen. Storslagen, vacker, nyckfull, tämjbar till en viss gräns – men då och då visar den en annan sida; rasande, respektingivande, dödlig rent av. Då är det lätt att få för sig att den har tröttnat på människans hänsynslösa herravälde och vill hämnas.
   Sedan har vi människan.  Storslagen, vacker, nyckfull, tämjbar till en viss gräns – men inunder lurar trotset, destruktiviteten, passionen. Ställd inför människans känsloflora, i koncentrat från en scen, vaknar allt som oftast den eviga fråga som bäst formulerats av Astrid Lindgrens små filosofer: ”Vafför gör di på detta viset?!”

Nåväl, kombinera dessa två, naturen och människan, och du får sommarteater. Många förknippar sommarsäsongen med tjo och tjim på tiljorna. Farser och lustspel finns det fortfarande gott om.
   Men de delar gröngräset med den typ av tungteater som lika gärna kunde ha haft premiär i januari. Skillnaden är väl egentligen publiken, som tycks brokigare under sommarmånaderna. Tröskeln till naturen är helt enkelt lägre än den till teatersalongerna.

Visst ska man besöka och stödja sommarscenerna där man bor. Men ännu roligare är att använda en inbokad pjäs som spark-i-baken för att upptäcka en ny ort.
   Ett av mina starkaste sommarteaterminnen är Lars Noréns uppsättning av Hamlet på Romateatern på Gotland. William Shakespeares ordskatt fick ny glöd i David Denciks och Lo Kauppis munnar, medan skymningen föll över Romas ruiner och myggbitna ben snuddade vid varandra i de knökfulla bänkraderna.

Jag kommer heller aldrig att glömma Kajsa Giertz Jacques Brel-musikal på Parkteatern. Trots att jag satt längst bak, bland sorliga vinpimplare, träffade tonerna oförhappandes rakt i hjärtat och väckte ett ännu kvardröjande chansonberoende.
   Och från en regnriden Cullbergföreställning minns jag framför allt sammanhållningen i den blöta publiken, hur välviljan liksom omfamnade scenen och kröp upp till dansarna som tappert klofsade runt i pölarna.

Eller den gången när … nej förresten, det räcker med minnen. En ny teatersommar är på väg att blomma ut! Mitt mål är att lyckas gå på teater om ofullständiga människor i fullständigt harmonisk natur.
   Och ser man på urvalet i Nummers scensommarsvep, som täcker in hela landets solchanser, finns det hopp. Scrolla ner och hitta stigarna till dina egna scensommarskatter.

Lisa Boda

 
Bröllopet, Parkteatern. Foto: Carl Thorborg

JUNI
3
Bröllopet av Bertolt Brecht
Regi Dritëro Kasapi, Parkteatern, turné i Stockholmsområdet
Det räcker med att titta på brudparet Eva Rexed och Jonas Kruses hysteriskt forcerade leenden på affischerna som sitter över hela stan för att få kramp i mungiporna.
   När Brecht och Parkteatern gifter ihop sig, med Dritëro Kasapi som bröllopsplanerare, blir det en kamp för att hålla skenet uppe och ytan intakt. Det fina är att precis alla i Stockholmsområdet, tillika tillresta, har fått ett inbjudningskort till denna förhoppningsvis oförglömliga bröllopsfest.

Mordet i Midsommar av Jan Karlsson
Regi Jan Karlsson, Profilteatern, Brännlands Wärdshus, Umeå
Ingen sommar är komplett utan mordgåta. Lämna tv-soffan för Brännlands Wärdshus där Profilteatern (som ligger bakom Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den då så mycket propaganda?) visar upp villakvarteret Midsommar.
   En idyll där allt är frid och fröjd, villapriserna är höga och alla grillar somrarna igenom i godaste grannsämja. Yeah right!

10
Katzelmacher av Rainer Werner Fassbinder
Regi Julia Beil, Teater Tillsammans, Teater Verket, Stockholm
Med Sverigepremiären av Katzelmacher påminner Teater Tillsammans oss om att den tyske författaren och regissören Rainer Werner Fassbinder även var en teaterman. Katzelmacher var hans första teaterpjäs och skildrar en grupp, i denna version, svenska unga vuxna som dricker öl och tråkar ut varandra.
   En dag kommer Jorgos – en gästarbetare från Grekland och ruskar om deras bubbla av gemenskap. Omruskade hoppas Nummer också på att bli.

16
Sista rycket extra allt av Staffan Bjerstedt, Stina Elg, Billy Nilsson
Regi Billy Nilsson, Jan Erik Hagström, Vallby Sommarrevy, Vallby Friluftsteater, Västerås
Det är åttonde året och den absolut sista sommarrevyn med revygänget på Vallby friluftsmuseum. Men inga ledsna miner för det, fnitter och sång utlovas och kanske en liten skvätt allvar.
   Dessutom stoltserar Vallby Friluftsteater med 300 platser under tak, så här är regnkläder inte obligatoriskt teaterbesökarklädsel.

17
Frigruppsfestival
Parkteatern, Under Eken/Galärparken, Djurgården, Stockholm
Vilken mumma! Fria Teatern, Teater Tribunalen, Teater Galeasen, Oktoberteatern, Teater Brunnsgatan Fyra, Orionteatern, Moment teater … de stockholmska fria teatrarnas finest flyttar in Under Eken för två dagars scenkonstmaraton.
   En chans både att få se sådant man missat och att ta del av något nytt konstnärligt experiment. Nummer bänkar sig i tid, för Under Eken-scenen är liten och scenkonstvariationen lär bli stor.

18
Det susar i säven av Kenneth Grahame
Regi Ronny Danielsson, Västerbottensteatern, Nordanåparken, Skellefteå
Efter framgångarna i fjol susar det åter i Nordanåparkens säv. Naiva mullvaden, bortskämda paddan, orädda grävlingen – Grahames alla klassiska lirare dyker upp vid älvstranden i Skellefteå.
   Västerbottenteaterns skådespelare, Bodil Granlid, Göran Hansson och Annika Isaksson Svedberg med flera, får uppbackning av ett amatörgäng för att förverkliga denna familjefabel.

22
Trettondagsafton av William Shakespeare
Regi Thomas Segerström, Romateatern vid Romakloster, Gotland
Romateatern på Gotland håller i vanlig ordning Shakespearefanan högt och bjuder på förväxlingskomediernas förväxlingskomedi, Trettondagsafton.
   Thomas Segerström regisserar inte bara brodern Michael Segerström, utan Ulf Brunnberg och Louise Ryme för att nämna några skådespelare som ska få publiken att njuta i Romas vackra ruiner.

24
Rut och Ragnar av Kristina Lugn
Regi Christian Tomner, Skillinge Teater, Skillinge
Lugnskans underfundiga skilsmässopjäs Rut och Ragnar får ny skrud på Skillinge Teater i sommar. Det separationslyckliga paret, Katarina Zell och Anders Granström, får sällskap på scenen av dansarna Risa Larsen och Melody Putu, som lånats ut från Skånes Dansteater.
   Christian Tomner har dragit i regissörstrådarna och Skillinge sticker ut hakan och bjuder till premiär på självaste midsommarafton.

25
Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
Regi Leif Stinnerbom, Västanå Teater, Berättarladan, Sunne
Regissören Leif Stinnerbom lär inte göra någon besviken när Gösta Berlings saga, i utökad version, intar berättarladan i Sunne.
   För nu ska livsglädjen få fritt spelrum! Under kavaljersåret ska lustens anarki bryta ner samhällets gamla maktordning, äktenskap kommer att brytas, patriarker ska falla och Gud förnekas. Även musik, koreografi och kostym lär spraka om man ska gå efter tidigare somrars facit.

29
Den girige av Jean Baptiste Molière
Regi Anita Ekström, Kullehusteatern, Gregersboda Gård, Bergshamra och runt om i Roslagen
Mor-och-dotter-dramatik i gröngräset runt om i Roslagen bjuder Kullehusteatern på, med inspiration av Den girige.
   Ensemblen iklär sig i sommar Molières starkaste färger med denna komedi, rykande het från 1600-talet. Anne Kulle, Linda Kulle, Calle Jacobson och Ulf Drakenberg står för skådespeleriet.


All you need is love, Malmö stadsteater. Foto: Peter Westrup

JULI
1

Älskaren av Harold Pinter
Regi Cecilia Nilsson, Scentralen, Bergs slussar utanför Linköping
Scentralen introducerar en ny sommarscen vid den rostromantiska industrimiljön kring Bergs slussar. Där spelar de i sommar Älskaren av nobelpristagaren Harold Pinter, en drastisk relationskomedi med mörka undertoner.
   Under ett par tryckande heta nätter och dagar i juli utkämpar paret Richard (Johan Forslund) och Sara (Thérese Dahlberg) en strid om kärlek och åtrå som kommer att få avgörande konsekvenser …

2
Fragile Fairy Tales
Regi Åsa Johannisson, Cirkus i glasriket, Kosta Glascenter, Kosta Glasbruk
Det är klart att det är ömtåligheter i omlopp när det ordnas teater i en glashytta! Fragment av sagor fogas samman av varm glasmassa i en kalejdoskopisk föreställning. Prinsessan, draken och en jonglör leker med döden när cirkusartister, glasblåsare och glasartister slår sig samman – förhoppningsvis utan att tappa något eller någon.
   Cirkus i glasriket och Regionteatern Blekinge Kronoberg producerar.

2
Resor med moster Augusta av Graham Greene
Regi Johan Huldt, Ystads Stående Teatersällskap, Marsvinsholms Slottspark
Ystads Stående Teatersällskap sätter sommarpålarna i vackra Marsvinsholms Slottspark, för att resa runt med Graham Greenes moster Augusta.
   Vår hjälte är den pensionerade banktjänstemannen Henry Pulling, en stillsam man vars stora intresse är att odla dahlior. Men hans tillvaro vänds helt upp och ned när han slår följe med Augusta, som visar sig vara så äventyrslysten och sexig att varken Henry eller hans dahlior riktigt återhämtar sig.

5
Robin Hood
Regi Stefan Wall, Wall Scenproduktion, Waxholms Kastell, Vaxholm
Familjeteater med fart och spänning blir det när Robin Hood ska ta från de rika och ge till de fattiga. Jakob Stadell spelar titelrollen och Anna Wall står för dramatiseringen.
   Gör det till en heldag, uppmanar arrangören, för till Sherwoodskogen (alternativt Vaxholms charmiga gränder) ingår båtresa tur och retur. Rekommenderas från sex år.

8
Alice i Underlandet av Lewis Carroll
Regi Stina Hedberg, Big Wind, Tjolöholms Slott
Artistkompaniet Big Wind bjuder hela familjen att falla med Alice till ett underland där tiden går baklänges och sagorna tror på barnen. Hattmakaren, Den vita kaninen, Hjärter dam och Solkatten finns på plats i en skruvad nytolkning som använder hela slottsmiljön som scenografi. Dans, humor och stråkar får också plats i fantasilandet.

9
Det sitter någon på vingen, sånger av Allan Edwall och dikter av Kristina Lugn
Regi Jacob Hirdwall, Parkteatern, på turné i Stockholmsområdet
Ett drömspel i flera takter och en kärleksförklaring till människan och hennes tillkortakommanden. Så klart, vad vore det annars i en föreställning med sånger av Allan Edwall och dikter av Kristina Lugn?
   Teater Brunnsgatan Fyra goes Parkteatern och det tackar vi på Nummer som gillade uppsättningen redan i höstas.

13
Människor i solen av Jonas Gardell
Regi Karl Seldahl, Hågelbyparken, Botkyrka, Stockholm
I sommar blir Regina Lund hemlös i Hågelbyparken. Det är svensk midsommarafton och vid en ödslig semesterort möts två par av en slump och bestämmer sig för att fira midsommar tillsammans. Relationerna har nått vägs ände och under kvällens gång spårar allting ur i takt med nubbeintaget. Men då dyker en oväntad gäst upp …
   Malin Morgan, Peter Eriksson, Viveca Jedholm och Daniel Gustavsson gör Lund sällskap i en sommartragedi med Gardellsk twist.

16
Den fjärde rosen av Gunilla Linn Persson
Regi Johan Bernander, Stadra Sommarscen, Nora
Gunilla Linn Persson, känd för en större allmänhet genom Skärgårdsdoktorn, har grottat ner sig i konstnärliga radarparet Gertrude Stein och Alice B Toklas. Kärlekshistorien Den fjärde rosen utspelar sig i Paris i början av förra sekelskiftet och har ett persongalleri som får oss att häpna.
   Häpna hoppas vi också göra över Marika Lagercrantz som Alice och Magnus Wetterholm som Gertrude i regi av Stadraregissören Johan Bernander.

20
Trollflöjten av Wolfgang Amadeus Mozart
Iscensättning Per Arthur Segerström, Confidencen Ulriksdals Slottsteater, Stockholm
Låt dig fångas av sommarens premiär på Confidencen. Mozarts sista opera Trollflöjten är en medryckande historia som utspelar sig i fantasiland. Sarastro har rövat bort Pamina från hennes mor, Nattens drottning, och prins Tamino och fågelfångaren Papageno upplever en uppsjö äventyr när de försöker rädda henne. Allt till förtrollande toner under Arnold Östmans musikaliska ledning.

21
Stolthet och fördom av Jane Austen
Regi och koreografi Clara Svärd, Vadstena slott, Vadstena-Akademien
Romantikerna på Nummer kan inte annat än lyckosucka över att allas vår mr Darcy (John Kinell) ska inta såväl Lizzies (Elisabeth Meyer) hjärta som bröllopssalen på Vadstena slott i sommar.
   Jane Austens sprakande dialoger och sylvassa kvickheter utlovas som opera med talad dialog och med en rikt melodibaserad musik. Tonsättare är Daniel Nelson och librettot är skrivet av Sofia Fredén.

Nästan en helkväll av Anna Pettersson
Av Anna Pettersson, Parkteatern, premiär på Långholmen och sedan turné, Stockholm
Skådespelaren och regissören Anna Pettersson använder vanligtvis charm för att domptera sin publik och Nästan en helkväll lär inte vara något undantag. Ett snällt paket med bitvis giftigt innehåll utlovas, liksom överunderhållning, vad nu det är?
   Musikerna Alexander Schmidt (piano), Andreas Lundhäll (bas) och Fredrik Myhr (trummor) ackompanjerar.

23
Kung Byxlös av Margareta Skantze
Regi Margareta Skantze, Teater Kontur, Stenladan vid Johannishus slott, Ronneby
I och omkring den gamla stenladan vid Johannishus slott utspelar sig ett nyskrivet drama om Kung Byxlös, också känd som drottning Margareta (1353–1412). Efter åratal av blodiga brödrastrider och vendettor lyckade hon sammanföra de tre nordiska länderna till en union. 
   Rollen som drottning Margareta görs av Karin Pålsson. Sakral, profan och folklig musik spelar en viktig roll och för att komma ytterligare i stämning kan man smaka på den medeltida mat som serveras.

28
Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart
Regi Johanna Garpe, Drottningholms Slottsteater 
Drottningholms Slottsteater kör en kär repris från förra sommaren, Don Giovanni i regi av Johanna Garpe med Loa Falkman i titelrollen. I sin tredje uppsättning på Drottningholm utmanar regissören Johanna Garpe den konventionella bilden av Don Giovanni. Vi möter honom under hans sista dygn i livet, en grånad charmör i otakt med tiden.


Duett för en, Dramaten. Foto: Roger Stenberg

AUGUSTI
1
Gertrude Stein Getrude Stein Gertrude Stein av Marty Martin
Regi Carolina Frände, Stockholms stadsteater
Av en slump bjuder sommaren på två pjäser om författaren Gertrude Stein, en av det tidiga 1900-talets stora kulturpersonligheter, som levde öppet i ett lesbiskt förhållande med Alice B Toklas (känd för sina hashbrownies) och höll salong i Paris.
   Gunilla Röör spelar solo i Stockholm stadsteaters uppsättning där madame Stein grunnar på det anspråksfulla i att vara ett geni. Nummer gnuggar händerna inför en lovande start på augusti.

3
All we need is love av Klas Abrahamsson, Ronny Danielsson, Roger Lybeck
Regi Ronny Danielsson, gästspel på Stockholms stadsteater
Från Malmö stadsteater kommer föreställningen där vi möter sex killar, sex liv och lika många berättelser. Med fokus på det viktigaste: kärlek och sexualitet.
   Manuset bygger på sanna livsöden, dramatiserade av Klas Abrahamsson. Nummerfavoriten Lindy Larsson får sällskap av bland andra Göran Dyrssen och Bashkim Neziraj på scen.

Råmeo & Julia av Teater Barda
Teater Barda, Estrad Norr, mobil sommarturné i Jämtlands län
Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna består av personer med en utvecklingsstörning eller ett psykiskt funktionshinder, men det är inget hinder för kvalitativ scenkonst.
   Bardas version av tidernas kärlekshistoria är förlagd till den jämtländska landsbygden och där den uråldriga konflikten mellan familjerna Carlsson och Månsson ställer sig i vägen för Råmeo och Julias bultande hjärtan.

5
Den oplockade gåsen av Simon Mendes da Costa
Regi Johan Svangren, Mellanfjärdens teater, Hamnmagasinet, Mellanfjärden
Mellanfjärden, ett lika litet som idylliskt fiskeläge i norra Hälsingland bjuder på en farsartad komedi i sitt eget teatermagasin. Matkritikerns första besök på Den oplockade gåsen börjar med att han placeras vid restaurangens allra sämsta bord. Läckande toaletter, usel service, familjeuppgörelser och undermålig gastronomi är bara toppen på denna isbergssallad som förändrar hans liv för alltid. Johan Svangren regisserar debaclet.

12
Les Petits Riens av Jean-Georges Noverre/Don Juan av Gaspero Angiolini
Koreografi Marie-Geneviève Massé, Drottningholms Slottsteater
Två rivaler. Två uppsättningar. Tillsammans står de för en helkväll på Drottningholms Slottsteater. Den komiska balettpantomimen Les Petits Riens skapades i Paris 1778 av Noverre, till Wolfgang Amadeus Mozarts musik. Don Juan skapades av Noverres rival, balettmästaren Angiolini, till musik av Christoph Willibald Gluck.
   Barockdanskompaniet Compagnie l’Eventail väcker liv i båda, i 1700-talets dansuttryck i samspel med musiken. Drottningholmsteaterns orkester spelar under ledning av Mark Tatlow.

13
Scandinavian Superjam
Riksteatern Movement i samarbete med Parkteatern, Vitabergsparken, Stockholm
Vad vore en Parkteatersommar utan dansmånaden augusti? Visst blir det balett en masse, men också svettiga battles (Power to the people, Breaking finnkamp, Bonnie & Clyde) och shower (Progressive People, Left Sound, Mario P Amigo) som varvas när gästande streetdansare och crews från Europas alla hörn under två dagar möts i Scandinavian Superjam.

Duett för en av Tom Kempinski
Regi Björn Melander, Dramaten, Stockholm
Melinda Kinnaman är liksom upplöst i kanterna på bilden som aviserar Duett för en på Dramatens webbplats. Så spelar hon också violinisten Stephanie Abrahams som drabbats av MS och tvingats ge upp sin karriär, och därmed sig själv. Hennes besök hos psykologen doktor Feldman, spelad av Reine Brynolfsson, blir ett kammarspel om hur djupa sorger kan tvinga oss att se världen med nya ögon.
   Kuriosa: Kempinskis hyllade pjäs har också filmats med Max von Sydow och Julie Andrews.

17
Blandprogram, Dansens Hus firar 20 år
I samarbete med Kulturfestivalen, Gustav Adolfs Torg, Stockholm
När Dansens Hus firar 20 år på Gustav Adolfs Torg spar de inte på krutet. Vad sägs om laguppställningen Charlotte Engelkes, Lars Bethke, Virpi Pahkinen, Cullbergbaletten, Kungliga Operans balett, Helena Franzén, Örjan Andersson, Lotta Melin, Vindhäxor och några till. Mer behöver knappast sägas.

18
Föreställningar av Victor Haïm
Regi Måns Edwall, Teater Limbo, Strindbergs Intima Teater, Stockholm
I komedin Föreställningar möter vi två passionerade kvinnor, regissören Gertrude och skådespelerskan Hortense, som återförenas på teaterscenen för att upprepa ungdomens triumfer. Vänskap, rivalitet, drömmar, minnen och föreställningar som ställs mot verkligheten utlovas. Liksom att mötet mellan de hetlevrade kvinnorna är helt i August Strindbergs anda.
   Föreställningar hade urpremiär i Paris 2002 (originaltitel Jeux de scène) och Sverigepremiären är en gästproduktion från Teater Limbo.

21
Bröderna Lindgren med gästartister
Bröderna Lindgren, Parkteatern, Vitabergsparken, Stockholm
Bröderna Lindgren, alla barnföräldrars låtskrivarälsklingar, tar över Vitabergsparken en ljum söndagskväll. Och som om det inte räckte har de med sig vännerna Ebbot Lundberg, Nina Ramsby, Asha Ali, Patrik Arve och Britta Persson.
   Det osar musikalisk familjeföreställning i ordets bästa bemärkelse.

26
Dance ’n Bass Festival 2011
Författare/dramatiker Anna Westberg, Nina de Heney, Pustervik, Göteborg
Kontrabasisten Nina de Heney och dansaren Anna Westberg har under flera års samarbete format en egen genre – dance ’n bass. Improviserad dans och improviserad kontrabas smälter samman till en fysisk helhet.
   Resultatet, med det anspråksfulla namnet Dance ’n Bass Festival 2011, går att skåda på Pusterviks stora scen.

Detta är ett urval premiärer. Se även www.scendatabasen.se.

Lisa Boda

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare