Recensioner [2004-05-13]

Sett i veckan: Kong, Fläskkvartetten, Indras öra

SETT I VECKAN. Denna vecka har vi bland annat sett DI-elever spela apa med lurviga dockor och krupit in i Indras öra.

Kong
av DI:s Dockteater-elever
Nog har de nybakade dockspelarna från DI erhållit en oklanderlig yrkesskicklighet genom utbildningen, men den tokroliga idén att göra dockteater av den gamla b-filmen King Kong är ändå inte helt lyckad. Trots ny, påhängd sens moral. Kanske att uppsättningen klickar bättre hos en publik som
a) är yngre än 15 år och uppskattar när vuxna spelar apa med dockor
b) är äldre än 20 (men inte jättemycket) och har ett par tre bira innanför västen
c) tycker att dockteateruppsättningar inte behöver passera ”en kul grej”-strecket i djup eller bredd och glatt betalar 130 kr för 45 minuters förströelse.
(CD)

Slutproduktion från Dramatiska Institutets dockteaterutbildning, spelas på Kägelbanan, Södra Teatern

Fläskkvartetten
Under maj går det att höra Fläskkvartetten på Kungliga Operan, där de sitter i en swimmingpool och rockar loss med sin elektroniska stråkmusik medan Cullbergbaletten skuttar runt Men det går också att höra dem på mindre klubbscener i Sverige och Danmark. Och när denna fem man starka kvartett får tala för sig själva gör de det med generositet och stora gester. Två timmars intensivt rockande i ett land där filmmusik, hårdrock, konstmusik och mystisk orientalism lever i en salig och fredlig blandning kan inte göra dig annat än sprittande lycklig!
Turné i Köpenhamn, Århus, Göteborg, Stockholm, Uppsala
(AH)

Indras öra
av Kajsa Giertz
I Kajsa Giertz dansuppsättning på Byteatern i Kalmar blandas sorglöshet med djupaste ångest.   
   Föreställningen kretsar kring Drömspel-citatet ”Njutningens lidande och lidandets njutning”, vilket skapar en helhet som blir som livet själv, dvs långtifrån enkelt eller lättförklarligt. Indras dotter stapplar in med gips och kryckor och ser förundrat på jordelivet. Hur känns det att vara människa? En fråga som vi har livet på oss att besvara. Byteaterns ensemble ger ytterligare några brokiga pusselbitar till den eviga gåtan. (AH)
Spelas på Byteatern i Kalmar t o m 21/5

Missa inte …
En svensk trilogi
av Jens Östberg/Bortalaget
Lite som teatersport, fast ändå inte… Efter barnföreställningen Packet fortsätter Jens Östberg att ifrågasätta vedertagna sanningar och former.
   Från sin nya plattform, Bortalaget, vill han jobba nära och influeras av sin publik. I första delen – En svensk Tiger – står Göran Gillinger ensam på scenen. En text på engelska avslöjar konstnärskapets klichéer och vänder uppochned på begreppen. Spelas till och med söndag.
   Under Kristi Himmelfärdshelgen följer resten av trilogin med Swedish Building Tradition – now and then och Ett nytt verk under arbete. Den förstnämnda är en politisk performance med Östberg själv som stadsplanerare och arkitekt, den senare en work-in-progress där publiken på ett påtagligt sätt blir delaktiga i den kreativa processen. Piotr Torsawa-Giro och Johanna Skobe finns på scenen. Du kan sitta i publiken!(AH)
Spelas på Kulturhuset, Kilen i Stockholm

Cecilia Djurberg (CD), Anna Hedelius (AH)

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare