Skrivkraft som drivkraftDansaren Fanny Kivimäki rörelser ur skuggorna samspelar med Nelly Sachs ord i föreställningen som hör ihop med utställningen om denna poet på Judiska Teatern.
Recensioner [2010-10-04]

Skrivkraft som drivkraft


RECENSION/PERFORMANCE. Skrivandet som livgivande kraft står i centrum när Pia Forsgren skapar en inspirerande iscensättning av utställningen om poeten Nelly Sachs liv. Nummers Thomas Olsson ser Judiska Teaterns Flykt och förvandling, som ger både kropp och liv åt ett på alla sätt aktuellt författarskap.

Musik, filmer, ljud, ljus och rörelser vävs i Judiska Teaterns suggestiva iscensättning samman till en stämningsskapande helhet som förmår göra Nelly Sachs (1891–1970) liv och gärning lite mer gripbara.
   Efter en kort introduktion får publiken ta plats på balkongen som löper runt utställningsrummet. Sittande ovanför själva utställningen har vi ett helt levnadsöde att blicka ut över från våra utsiktsplatser.


Greppet att visuellt gestalta Nelly Sachs poesi fungerar alldeles utmärkt, både som en introduktion och som ett komplement till Aris Fioretos rika och faktaspäckade utställning, som hade sin premiär på Judiska Museet i Berlin våren 2010.
   Inledningsvis skär strålkastarnas ljuskäglor hotfullt genom luften. Journalfilmerna från Nazityskland, med hakkors, soldater och skildringar av bokbål, understryker det historiska sammanhanget.


Mitt i den täta stämning som skapats rusar en jagad Nelly Sachs i form av dansaren Fanny Kivimäki fram ur skuggorna, och tätt förbi, för att möta oss. Kivimäkis koreograferade rörelser interfolieras och samspelar sedan på ett associativt sätt med Sachs ord, de flesta skrivna i hennes lägenhet på Bergsundsstrand på Södermalm i Stockholm.
   Skådespelarna Gunilla Röör och Philip Zandén lånar ut sina röster till Nelly Sachs dikter. ”O skorstenarna / På dödens sinnrikt uttänkta boningar / Då Israels kropp upplöst i rök / Drog genom luften – /”. Så starkt inleds till exempel en av dikterna i samlingen I dödens boningar, skriven efter krigsslutet och i skuggan av förintelsen.


Titeln Flykt och förvandling är hämtad från diktsamlingen Flucht und Verwandlung, 1959 (på svenska 1961). Trots allt är Nelly Sachs drivkraft att försöka leva vidare i ett nytt sammanhang, med nya vänner, bröder och systrar stark.
   Från flykten från Berlin och det nazistiska Tyskland 1940 fram till det delade Nobelpriset i litteratur 1966 visar föreställningen Flykt och förvandling att språket var hennes allra viktigaste verktyg.

Thomas Olsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare