Den 27 april hade Teaterhögskolan i Stockholm en något försenad premiär på Tennesse Williams Linje Lusta i regi av Christian Tomner. Huvudrollerna Blanche, Stella och Stanley spelas av tre sista årselever.
Flera av de skådespelare som fick sin utbildning vid Dramatens elevskola (sedan många decennier nedlagd), har berättat om hur lärorikt och inspirerande de var att redan som elev få vara med i föreställningarna på Dramaten. Jag träffade Hanna Löfqvist, en av de förstaårselever som medverkar i Linje Lusta, för att höra hur hon ser på att elever ur årskurs ett får möjlighet att delta i fyrornas slutproduktioner och om det är tradition på skolan.
-Skolan brukar vanligtvis ta in skådespelare utifrån i stället, berättar Hanna. När det gäller den här föreställningen var det Christian Tomner som tog initiativet till att låta några av ettorna medverka.
Uttagningen gick till så att Christian Tomner informerade klassen om uppsättningen och frågade vilka som var intresserade av att spela någon av de tre mindre rollerna. Alla utom två var intresserade och den här gången var Hanna en av dem som fick chansen att vara med.
Bra med tidig uppvisning
Repetitionerna pågick i två månader och jag frågar Hanna hur det har påverkat det övriga skolarbetet.
-Det har varit både jobbigt och kul. Vi har repeterat två kvällar i veckan fram till nu, då vi har börjat repetera varje kväll eftersom det snart är premiär. Den ordinarie undervisningen pågår dagtid parallellt, så det är klart att det blir lite mycket. Sista veckan före premiären ska vi, som tur är, få ledigt vissa lektioner för att kunna repetera även dagtid. Det som är roligt är att få vara med i en så bra pjäs som ”Linje Lusta” och att få jobba med en så duktig regissör som Christian Tomner. Och så är det kul att se hur fyrorna jobbar. Man ser liksom vad det kan bli av en själv… dessutom går det inte att komma ifrån att det känns som ett stort plus att få ”visa upp sig” i ett så tidigt skede i utbildningen, säger Hanna med ett leende.
Att många potentiella arbetsgivare kommer och ser fyrornas slutuppsättningar är ju ett välkänt faktum.
Mer samarbete efterlyses
Hanna tycker att det vore jättebra om det kunde bli vanligare på skolan att ettorna får medverka i fyrornas slutuppsättningar och att det överhuvudtaget borde samarbetas mer mellan de olika årskurserna. Som det är nu har ettorna inget direkt samarbete varken med tvåorna eller treorna och det tycker Hanna är synd eftersom hon tror att klasserna skulle kunna ha en hel del att lära av varandra.
Bitter rollfigur
Linje Lusta utspelar sig i femtiotalets New Orleans och Christian Tomner har, enligt Hanna, valt att göra en tidstypisk uppsättning vad gäller kläder musik och scenografi. Mycket härliga femtiotalskläder, frisyrer och femtiotalsjazz utlovas. Hanna spelar Eunice, väninna till Stella i vars lägenhet hela pjäsen utspelar sig. Det är till Stella och hennes man Stanley som Stellas syster Blanche en dag kommer på besök och sätter saker och ting i gungning…
Hanna beskriver sin rollkaraktär som bitter, barnlös och kärlekslängtande; ”Eunice vill att alla andra ska få lida lika mycket som hon själv gör”, som Hanna uttrycker det.