Fördjupning [2001-06-28]

Sommarspel om freds- pristagare engagerar hela byn

Söderblomspelet i Trönö, Hälsingland, drar varje gång det sätts upp publik från stora delar av landet. Nästan alla av byns 1000 invånare är delaktiga när sommarteatern om fredspristagaren och ärkebiskopen Nathan Söderbloms liv spelas, i år med Per Holmberg och Ing-Marie Carlsson i huvudrollerna.

I Söderblomsgården i Trönö föddes 1866 den blivande ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom. Jan-Eric Berger, rektor vid Celsiusskolan i Edsbyn och ordförande i sommarteaterns förening, berättar om hans barndom, uppväxtåren och det mycket händelserika liv som han levde.
   – Vår sommarteater handlar om ärkebiskopen Nathan Söderbloms liv, från födseln till hans död. Det blev ett innehållsrikt liv där han arbetade hårt för att Europas kyrkor skulle enas och samarbeta. 1925 arrangerade han ett stort möte mellan Europas alla kyrkor, och några år senare, 1930, fick han Nobels fredspris. Sedan utsågs han till hedersdoktor vid flera universitet och valdes in i svenska akademien. Han skrev också ett antal böcker, många artiklar och var en flitig brevskrivare som efterlämnat 86000 brev.   

Lyckad mix av amatörer och proffs
I ett stort tält som rymmer en publik på 400 personer, visas nu hans liv i sommar. Tältet ligger nära Söderblomsgården, som idag används som hembygdsgård och museum tillsammans med Trönös gamla kyrka, som är från början av 1100-talet.
   – Allt började 1986, fortsätter Jan-Eric Berger. Hans Klinga var då regissör, och urvalet av professionella skådespelare mixade med amatörer och bybor, gjorde att föreställningen direkt blev en succé.
   Hembygdsföreningen ”Söderblomspelet i Trönö” stod då, som nu, bakom arrangemanget, men bybornas traditionella ideella arbete kvarstår.
   – Med alla kaffekokare, parkeringsvakter, amatörskådespelare och andra insatser inräknat är närapå alla Trönös bybor inblandade i föreställningen.   

Per Holmberg jobbar dubbelt
Per Holmberg, känd från bland annat 104 avsnitt av Rederiet, flera filmer och teatrar som Dramaten, spelar huvudrollen. Han regisserar också årets upplaga, och att både stå på och brevid scenen hindrar honom inte.
   – Det krävs en viss simultankapacitet för att klara detta, men det känns jätteroligt att inte bara regissera utan även få vara med på scenen, förklarar Per Holmberg. En regissörs jobb tar oftast slut när premiären tar vid, regissören får ställa sig lite på sidan av skådespelarna. Eftersom jag nu har förmånen att få göra båda delarna, känner jag en extra tillhörighet till gruppen.
   För elva år sedan var Per Holmberg senast med i Söderblomspelet, men det är första gången han regisserar.
   – Jag känner inte till så mycket om tidigare regissörers versioner av Söderblomspelet, berättar han. Jag har gjort om årets scen och arbetat med ny dekor för att eftersträva en enkelhet med möbler och dekorelement. Samtidigt ska det lätt berätta var i föreställningen man befinner sig.

Söderbloms fru lyfts fram
Man kommer att känna igen sig från tidigare års uppsättningar, men en förändring är att Nathan Söderbloms fru lyfts fram mer än tidigare.
   – Nathan levde ett enormt intressant liv, och vi vill berätta om det, säger Per Holmberg. Vi vill plocka fram det andliga och förmedla värme, men det är ingen kristen föreställning. Tillsammans med väldigt drivna amatörer med mycket energi och kraft i sina roller ger det en fruktbar kombination mellan oss mer professionella skådespelare. Det är verkligen jättekul, och man får möta folk man annars aldrig hade träffat.
   Nathan Söderbloms fru, Anna, spelas av Ing-Marie Carlsson, som bland annat blivit känd för sin roll som Mimmi i tv-serien Tre Kronor och har medverkat i filmer som Änglagård. Hon berättar att hon efter sommaren har ett nytt filmprojekt på gång, men valde att först kombinera arbete och semester genom att delta i Söderblomspelet.
   – Jag tyckte att detta lät jättekul direkt när jag hörde talas om det, säger Ing-Marie Carlsson.
   Det är första gången hon medverkar och hon älskar det vackra landskapet och naturen på landsbygden i Hälsingland.
   – Att få arbeta tillsammans med dessa mycket duktiga amatörer är spännande. Fördelen med just amatörer är att man möts av en så stor entusiasm. De gör inte bara teater för lönen, spelglädjen är stor.   

”Anna Söderblom minst lika intressant”
Under tre veckor har hon tillsammans med de övriga skådespelarna arbetat på plats i Hälsingland, men mycket förarbete har också gjorts i Stockholm tillsammans med Per Holmberg.
   – Anna Söderblom var en minst lika intellektuell och intressant person som Nathan, säger Ing-Marie Carlsson. Hon stöttade honom och läste allt han gjorde, skrev även egna böcker och födde 12 barn.
   Ing-Marie är inte främmande för tanken att komma tillbaka även nästa gång spelet sätts upp, för hon trivs med alla glada och trevliga människor på landsbygden.
   – Några premiärnerver känner jag inte nu, säger hon. Men när man står inför premiären med 400 personer i publiken känns det lite i magen.

Lockar både skådespelare och publik
Hittills har 58 000 personer sett Söderblomspelet. Årets föreställning har haft två år på sig att mogna fram, eftersom man inte kände sig färdig att presentera föreställningen förra sommaren valde man att vänta ett år.
   – De som sett detta tidigare kommer att känna igen sig, säger Jan-Eric Berger, men mycket är också nytt.
   För varje år plockas något bort och något nytt läggs till, i årets upplaga hittar man exempelvis ny musik från hans psalmer och sånger. Med hjälp av nya skådespelare och nya regissörer visas ursprungshistorien varje gång ur olika perspektiv.
   – Nathan Söderblom har betytt väldigt mycket för hela Sverige, Hälsingland och framförallt Trönö, avslutar Jan-Eric Berger. Idag kommer publiken från stora delar av landet, och skådespelarna står i kö för att få vara med. Det är ett bra manus och en välkänd historia, teaterföreställningen har gett Trönö en plats på Sverigekartan.
   Årets premiär går av stapeln 29 juni, och föreställningen spelas fram till 15 juli.

Lars-Göran Wadén

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare