Robert Gustafsson, Per Eggers och Suzanne Reuter snurrar in sig i förvecklingarna i Krusenstiernskas vackra blomsterträdgård i Kalmar. Foto: Mats Bäcker
Fördjupning [2012-06-12]

Sommarteater i Götaland

SOMMAR 2012. Allan Svensson spelar Othello i Roma, medan Suzanne Reuter är lättsinnig i Kalmar. I Götaland hittar gamla scenrävar nya spelplatser och sammanhang.

JUNI

Alla dessa hål i livet – Recycled
Teater Insite, Varietéteatern Barbès, Hyllie Vattenpark, Malmö
13–27 juni
Teater Insite och Varietéteatern Barbès bjuder på en upplevelseföreställning av performance, magi, nycirkus och specialkomponerad körmusik. Föreställningen är en del av Malmö Sommarscen.


Spetsklädda Marianne Mörck och Eva Rydberg bjuder på giftiga skratt på Fredriksdalsteatern. Foto: Mikael Bohlin

 

Arsenik och gamla spetsar
Fredriksdalsteatern
15 juni – 26 augusti
Arsenik och gamla spetsar hade premiär på Broadway 1941 – det är med andra ord en klassisk komedi, som nu spelas i en ny version av scenrävarna Eva Rydberg, Björn Kjellman, Marianne Mörck och Birgitta Rydberg.

Kultur på Mauritzberg
15–17 juni
Kultur på Mauritzberg är ett projekt cirka fem mil norr om Göteborg i en gammal lanthandel med kvarn. I sommar blir det sommarfestival med bland annat en egen uppsättning av Trollflöjten samt barnmusikalen Kattresan efter Ivar Arosenius bok.

Circus Glass Royale – Black Madonna
Cirkus i glasriket/Kosta glascenter
16–17 juni
Den osannolika kombinationen cirkus och glasbruk (visst kan du höra glaskrasandet för ditt inre öra?) är inte alls osannolik, tvärtom. Sedan 2010 har nycirkus och musik smält samman på Kosta glasbruk. Akrobatik, glasblåsning och kammarorkestern Musica Vitae.

Det kunde varit värre!
Scen Vara, Teaterladan i Larv, Vara
16 juni–14 juli
På sommaren blir inte bara benen utan även dörrarna fulla med spring. Svensk sommar kräver fars. Och fars kräver dörrar. Scen Vara utlovar lurendrejerier, förvecklingar och massor av dörrar.

Opus Hamlet
Kronborg slott, Helsingör
16 juni–12 juli
Nej, Helsingör ligger inte i Götaland egentligen, men det är den danska ort som ligger närmast Sverige. Inga språkbarriärer står heller i vägen när berättelsen om prins Hamlet berättas i dockmakarens verkstad till en symfoni av klanger. Hamletslottet som spelplats sätter extra piff på det hela.

Othello
Romateatern, Roma, Gotland
20 juni–12 augusti
Mer William Shakespeare, på Romateatern så klart. Sveriges enda exklusiva Shakespeareteater har i år valt att sätta upp Othello. Huvudrollen spelas av Peter Gardiner, Jago av Allan Svensson och Desdemona av Ida Wallfelt.

Urdjur
Big Wind, Göteborg, Malmö, Lerum, Landskrona, Helsingborg
20 jun–3 augusti
Bronja Novak och Ola Karlberg är urdjuren i denna föreställning för barn och vuxna i parker, på campingar och badstränder.

Jungfruleken
Skillinge Teater
22 juni–5 augusti
Spelplatsen – Skånelängan på Österlen – är ljuv. Jean Genets psykologiska thriller om systrarna Solange och Claire, vars mordlekar övergår i allvar, desto mer rafflande.

Moon River Hotell
Skillinge Teater
26 juni–9 augusti
Hotellblues med hjärta och smärta? Skådespelarduon Anders Granström och Gotte Roland utlovar en musikalisk berättelse om himmelsk lycka och svartaste sorg.


Bli planterad i Halland. Foto: Snezana Vuzetic Bohm

 

Trädgårdssalonger
Teater Halland, Tjolöholms slott, Kungsbacka
27 juni–10 augusti
Trädgårdsteater, allsång om blommor och planteringsperformance! Du behöver säkert inte ha gröna fingrar, men antagligen gärna ögon känsliga för grönt, och framför allt fötter okänsliga för jord – eftersom du kan få bli ”planterad” om du vill (och tar av dig strumpor och skor). Från fem år.

Hjälten från Kalmarsund
Krusenstiernska Teatern, Kalmar
28 juni–28 juli
Ännu en sommar av förväxlingar i den vackra kalmaritiska fruktträdgård, som Robert Gustafsson och Suzanne Reuter har gjort till sin. Garanterat lättsinnig o sannolikt helt genusomedveten skrattfest. Läs Anna Hedelius recension i Barometern här.

Den inbillade sjuke
Ystads Stående Teatersällskap, Marsvinsholm, Ystad
30 juni–12 augusti
Viagra knaprar naturligtvis den inbillade sjuke i sig i nyöversättningen av Johan Huldt och Carsten Palmaer. Det blir Molière på Marsvinsholm i sommar.

JULI

Campa i klaveret
Vallarnas Friluftsteater, Falkenberg
1 juli–12 augusti
Titeln plus underrubriken ”husvagnsbuskis” säger väl allt? På premiärkvällen koras dessutom vinnaren av Buskis-SM i en duell på scenen – vinsten är ett livstidskort till Vallarnas premiärer.

Malin & Zink, The Magic Show
Skillinge Teater
1 juli–18 augusti
Trollkarlarna Malin Nilsson och Markus Zink utlovar kaosig och skev magi med skrot, konfetti, rå lök och minst en dekapitering.

Hemsöborna
4–29 juli
Nöjesparken i Varberg
Strindbergsåret uppmärksammas även av clownerna i 123 SCHTUNK. I sommar ger de sin version av Hemsöborna, med nyskriven musik. Med Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson.


Ouroboros är en mytologisk evighetssymbol. Foto: Matt Deneen

 

Ouroboros
Kompani Giraff, Varieté Hablingbo, Gotland
6 juli–9 augusti
Kan en dammsugare suga upp sig själv? Kompani Giraff som drev Stockholmsfenomenet och nycirkusvarietén Salong Giraff i sju år är för andra sommaren tillbaka på Crêperie Hablingbo med en familjeföreställning. En magimästare, två jonglörer, en lindansös, en handståendeartist och specialskriven musik av Jari Haapalainen och Daniel Bingert. Cirkuspoesi, crêpes och galettes.

Rigoletto
Skånska Operan, Bäckaskog slott, Malmö
7 juli–16 augusti
Giuseppe Verdis opera, efter Victor Hugos versdrama Kungen roar sig, utspelar sig i Mantua på 1500-talet. Men Skånska operan förlägger sin Rigoletto till Amerika på 1930-talet. Och sockrar med erbjudandet ”Ta med en tonåring gratis!”.

Ladykillers
Sommarteater på Gunnebo slott, Mölndal
11 juli–12 augusti
Om du börjar här i Möndal kan du sedan ta dig till Mellanfjärden till den 3 augusti och jämföra med uppsättningen där av samma komedi om en gammal dam och ett gangstergäng. Här är det bland andra Claes Malmberg och Ulla Skoog som är dragplåstren.


Det gäller att inte kliva fel på Kullabergs klippiga udde då Shakespeares sagospel blir vandringsteater. 

 

Stormen
Sommarteater på Krapperup, Kullaberg
11 juli–12 augusti
Stormig strapatsteater blir det när Sommarteater på Krapperup firar 20-årsjubileum. Publiken får vandra med teaterföreställningen ute på Kullabergs udde vid Kullens fyr. Se William Shakespeare bland vilda klippor och vågor!

Cavalleria Rusticana
12–21 juli
Ystadoperan, Ystads Teater
”Ystadoperan rediviva” är mottot när Ystadoperan efter 12 år återkommer till 1800-talsteatern i Ystad. Förutom glimtar ur Ystadoperans 35-åriga historia ger de Pietro Mascagnis opera Cavalleria rusticana (som betyder ungefär ”lantlig ridderlighet”) i regi av Richard Bark.

Den listiga lilla räven
Läckö slott
13 juli–4 augusti
I årets sommaroperaföreställning på stora borggården på Läckö slott är det folkmusikinspirerade tjeckiske tonsättaren Leoš Janáčeks lilla räv som ställer till det för människorna.

Silverringen – en fantasi kring kreativa kungligheter
Vadstena-Akademien, Vadstena Gamla teater
14–22 juli
En fantasi kring när prinsessan Eugenie och prins Gustaf utgjorde navet i det svenska musik- och kulturlivet i mitten av 1800-talet. Första akten består av sällan spelad musik ur Bernadottebiblioteket av prins Gustaf, prinsessan Eugenie, Herman Berens, AF Lindblad och Wendela Hebbe, andra akten är operan Silverringen av Ivar Hallström.

Vad i allsin dar hände med Betty Lemon?
Skillinge Teater
19 juli–4 augusti
”Ett självporträtt av trots och förtvivlan” – så beskrev Arnold Wesker sin pjäs om änkan Betty som utses till ”årets handikappade kvinna” och skriver ett rasande tacktal som hon inte tänker hålla. I översättning av Kristina Lugn och som en musikalisk resa med Carina Söderman och Caroline Leander.

En midsommarnattsdröm
Teater Halland, Tjolöholms Slott
19 juli–4 augusti
I denna version av William Shakespeares trolska förväxlingskomedi ser vi framför allt fram emot Aleksa Lundberg i rollen som Puck.

Enrico di Borgogna
Vadstena-Akademien, Vadstena slott
20 juli–7 augusti
Vadstena-Akademien sätter upp Gaetano Donizettos hjälteopera Enrico di Borgogna, som inte har spelats sedan urpremiären 1818. Huvudrollen är en så kallad byxroll – den manliga rollen Enrico spelas och sjungs av ungerska mezzosopranen Kinga Dobay – så inför premiären kan du ladda med teater- och genusvetaren Tiina Rosenbergs bok Byxbegär.

Bastard
Malmö stadsteater, Mölleplatsen, Malmö
28 juli–19 augusti
I ett jättestort teatertält på Mölleplatsen berättas en dysfunktionell familjesaga av Richard Lagravenese, i ett samarbete mellan Malmö Stadsteater, Teater Får302, Reykjavik City Theatre och isländska Vesturport.

AUGUSTI

Internationella Gatuteaterfestivalen, Halmstad
1–4 augusti
För 15:e året i rad blir det gatuteaterfestival i Halmstad. I år placerar festivalen dessutom ut ”hemliga” spelplatser i stadsbilden – en container på Stora Torg och en lastbil vid Kajskjulet. Teater, dans, platsspecifika föreställningar, fakirer, lindans, commedia, studsmatta, berättarteater, slagverk, husvagnsteater … allt på gator och torg.

En kvinnas värde
Helsingborg stadsteater, Kärnan, Helsingborg
4 augusti
Ett autentiskt rättsfall från 1600-talets Helsingborg – en förmögen adelsman våldtog en piga – har blivit teater i ett samarbete mellan Helsingborgs stadsteater och Helsingør teater. Föreställningen spelas även på Vor Frue Kloster i Helsingør den 3 augusti.

Kung Mattias!
Höörs sommaropera
9-12 augusti
Viggo Edén har skrivit musiken till denna opera om pojken Mattias, som blev kung och kämpade för barnens rättigheter. Komik, tragik, allvar och skön musik.

Maina Arvas/Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare