Fördjupning [2004-05-29]

Sommarteater i Södermanlands län 2004

SOMMARTEATER 2004. Sörmlänningen inleder lämpligen semestern med ett krönikespel om Gustav Vasa i Strängnäs och åker sedan vidare till 1300-talets Tuna.    Därefter beger du dig vidare till Nyköping för att avnjuta det årliga gästabudet på slottet och avrundar så teatersommaren med lite spökerier i Enhörna-trakten.

Föreningen Gustav Vasa
Krönikespel – Kungavalet i Strängnäs
Historiskt skådespel av Martin Lange om hur riksföreståndaren Gustav Eriksson lät sig utropas till Sveriges kung år 1523. Arrangeras av Föreningen Gusatv Vasa och spelas utomhus med Domkyrkan i Strängnäs som kuliss.
Spelas: 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19/6

Löskefolket
När prästens piga fick asyl på Näfverberg
Ett tingsrättsprotokoll från 1377 berättar om en piga till prästen Jon i Tuna. Pigan rymde från sin tjänst och fick asyl vid gruvan på Näfveberg – de som var på flykt kunde få en fristad om de arbetade vid gruvorna. Inte ens fogdarna kunde nå den som fått asyl. Jon Präst bryter dock mot bergsfriden då han med våld försöker hämta hem sin piga.
   En nyskriven pjäs av Dan Mattsson som bygger på en verklig händelse.
Spelas: Vid Tunabergs hembygdsgård 12,13,19, 20/6 kl 15

Nyköpingshus
Gästabudet – dagen därpå
Den fristående fortsättningen på förra årets Gästabud. Publiken får följa med ner i fängelsehålan på Nyköpings slott, följa illvilliga släktingar, vapenbröder och maktfullkomliga adelsmän som strider för och mot Hertigarna på Nyköpingshus, i Danmark och i Norge. Blodig hämnd tas och nya förbund sluts med hjälp av svärd och illdåd.
Av Lennart Lidström. Teater Sörmland i samarbete med NAM-teatern och Nyköpings kommun.
Spelas:3 – 31/7

Enhörna Teaterförening
Dubbelgångaren
I sommar fladdrar åter spöklika tyger i Årby loge. Under, över, på, framför och bakom dessa utspelar sig en omoralisk och absurd mordhistoria i 50-talsmiljö där publiken möter människor som i jakten på profit eller ren överlevnadsinstinkt visar upp sina sämsta sidor…
Spelas: PÅ Årby loge 14-15/8, 18-22/8, 25-29/8

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare