Vi hoppas på en solig sommar, men en blöt tillställning för alla från tre år är Plask i Parkteaterns regi. Foto: Martin Skoog
Fördjupning [2012-06-12]

Sommarteater i Svealand

SOMMAR 2012. Rysk science fiction, fransk gatuteater, katalansk akrobatik och helsvenska sommarspel i buskar, slott och lador. Säsongen i Svealand har mycket att bjuda.

JUNI

Tobaksladans hemligheter
20 maj–19 augusti
Romeo & Julia-kören, Drottningholms Slottsteater
En operasångerska, en kapellmästare, en teater och en tobakslada spelar rollerna i denna familjeföreställning efter en novell av August Strindberg.

Grimmisch
Teater i Haga, Hagaparken, Stockholm
27 maj–15 juli
Törnrosa, Snövit, Askungen, Rapunzel och andra figurer i bröderna Grimms sagor får nya färger när Teater i Haga spelar i slottsgrunden i Hagaparken. Från 6 år och uppåt.

Jason och Medea
Drottningholms slottsteater 
27 maj–10 juni
Lust, besatthet, passion och blod till tonerna av den italienska barocktonsättaren Francesco Cavalli. En garanterat maffig upplevelse i Drottningholms genuina 1700-talsteater. Läs vad Nummers operakritiker tyckte här.

Hemsöborna
Dalateatern, Hellmansö
1–16 juni
Om jag säger ”yrväder”, ”aprilafton” och ”höganäskrus” – vad säger du då? Ja, när Dalateatern tar båten ut till Hellmansö i sjön Runn för att spela sommarteater är det med August Strindbergs Carlsson och madam Flod i Hemsöborna. Läs vad Nummers kritiker tyckte här.

Fröken Fleggmans mustasch
Parkteatern, Stockholms parker
1–30 juni
Parkteatern inleder sitt 70-årsfirande med Hans Alfredsons och Tage Danielssons älskade gamla musikaliska fars. Läs vad Nummers kritiker tyckte här.

Clownen Manne
Parkteatern, Stockholms parker
4–27 juni
Clownen Manne hör ihop med Parkteatern sedan 1975. I föreställningen Ett rent nöje bjuder han tillsammans med Olle af Klintberg och Maria af Klintberg på ”rena toner och fläckfria putslustigheter” för barn från två år.

Plask
Parkteatern, Stockholms parker
6 juni–3 augusti
Plaskdammar hör parkerna till och Pantomimteatern utnyttjar detta faktum i denna blöta tillställning för alla från tre år.

Vävarna
Teater Tillsammans, Tribunalen, Stockholm
8–16 juni
Teater Tillsammans främjar tysk dramatik och sätter upp Gerhart Hauptmanns Vävarna – där en grupp arbetare gör uppror på grund av usla levnadsförhållanden – med den uttalade frågan om vilka som vågar ifrågasätta sina arbetsvillkor i dag.


Anders Ahlbom Rosendahl och Malin Berg spelar Fröken Julie i Örebro. Foto: Urban Jörén.

 

Fröken Julie
Örebro länsteater, Karlslunds herrgård
8 juni–1 juli
Nypremiär för (en förändrad version av) förra årets uppsättning i det gamla orangeriet. Och det passar ju bra, med Strindbergåret och allt. När Nummers kritiker var där förra sommaren gjorde naturen ett inhopp i naturalismen, vi får väl se hur det blir i år. Läs förra årets recension här.

En sömnlös kabaré
Parkteatern, Stockholms parker
10–15 juni
En kabaré om sömnbrist? Okej … om det är Odile Nunes som gör den. Nattvaka med Nunes, Alexander Ekroth-Baginski och ett piano.

Omodernt
Confidencen Ulriksdals Slottsteater
11–17 juni
En musikfestival som hyllar det förgångna och tillbakablickande. Hur hänger gamla kompositörers verk ihop med dagens musik, bildkonst, dans, teater, film, poesi, litteratur, vetenskap? Årets tema: den italienske kompositören Claudio Monteverdi.

Cyklisten
Parkteatern, Stockholms parker
12–13 juni
Peter Perski gillar att cykla. Kan man göra en kabaré om sömbrist kan man väl göra en föreställning om att att cykla? Här är Perskis vittnesmål ”om cykling, längtan och om att hålla balansen”, med cykelmusik av Nicklas Brommare. För 12 år och uppåt.

Bra, är inte ordet!
Parkteatern, Stockholms parker
16–30 juni
Parkteatern bjuder på fler lite oväntade och mycket specifika teaterämnen i sommar. Det här är inte en dokusåpa utan en dokusoppa (föreställningen har spelats på Klara soppteater under vintern och våren) om hur det är att gå på audition.

Shakespeare – As we like it
Stockholm English Speaking Theatre, Hallwylska Palatset och Observatoriekullen vid Observatoriemuseet, Stockholm
14 juni–14 juli
SEST gör Shakespeare som de vill: de har blandat till ett eget potpurri av tragedier, komedier och sonetter och låter tre kvinnliga skådespelare strössla ut det på två olika spelplatser i stan under sommaren.

Arena Baubo post/icke/miss/re/presenterar stolt: Baubo
MDT, Stockholm
14 juni
Maria Stiernborg, Sara Gebran, Kajsa Wadhia och Katja Seitajoki i scenkonstkollektivet Arena Baubo jobbar med ett kritiskt perspektiv på representation inom scenkonst. Processen fortsätter även i höst (27–30 september) på samma plats.


Ingmarsspelen har spelats vid Västerdalälven varje sommar sedan 1959. Foto: Anders Schedin

 

Ingmarsspelen
Nås, Vansbro
14–17 juni
Inspirationen till romanen Jerusalem i Dalarne (1901) fick Selma Lagerlöf från när 37 människor i Nås socken sålde allt och utvandrade till Jerusalem år 1896. Rune Lindströms dramatisering av romanen har spelats vid Västerdalälven varje sommar sedan urpremiären 1959.

Skogen tar oss till skogen
Skogen, Weld, Stockholm
19–20 juni
Den nya konstnärliga plattformen Skogen i Göteborg åker till Stockholm och tar performancescenen Weld med sig ut i skogen. Verkar det konstigt? Sätt dig i bussen och häng med bara.

En midsommarnattsdröm
Fjäderholmsteatern, Fjäderholmarna, Stockholm
22 juni–2 september
Drömmer du om En midsommarnattsdröm på midsommarafton så är det Fjäderholmsteatern du ska åka till. Här anpassar sig William Shakespeares lustspel till skärgårdsmiljön – hantverkarna i pjäsen har till exempel blivit fiskare.

Fröken Julie
Scenkonst Sörmland, Vagnslidret, Nynäs Slott
23 juni–15 juli
Hur många Fröken Julie spelas egentligen detta Strindbergsår? Hinner du se dem alla? Scenkonst Sörmlands är en nytolkning med utgångspunkt i tiden då Strindberg levde och i en slottsmiljö där klassamhället blir tydligt.

Misantropen
Västanå Teater
23 juni–2 september
När Molière tar plats i den magnifika Berättarladan vid Fryken blir det både musik, magi och måhända myggbett i mötet med Misantropen i Jakob Hultcrantz Hanssons gestalt. Se Anna Hedelius recension i SVT Kulturnyheterna här.

Den stressade
Kullehusteatern, Roslagen
27 juni–10 augusti
Richard Turpin och Jens Ohlin delar på rollen som Vielgeschrei i Kullehusteaterns sommaruppsättning av Ludvig Holbergs pjäs. Känn ingen stress, den spelas ända till den 10 augusti.

Den improviserade sommartoppen
Kulturhustaket, Stockholm
27 juni
Kulturhuset håller fest på taket hela sommaren med grillkvällar, musik, indiegympa och annat, men du som vill se teater är det Stockholms Improvisationsteaters kväll du ska satsa på. Ta hissen upp!

Glimmande nymf
Fjäderholmsteatern, Fjäderholmarna, Stockholm
29 juni–19 augusti
Ulla Winbladh, Carl Michael Bellman, doktor Corleone, Charles Gyllenswärd. Dramatik, akrobatik, musik.


Stadra herrgårdslada får besök av Hjalmar Gullberg i sommar.

 

Hör musiken, söker efter orden
Stadra sommarscen, Nora
30 juni–11 augusti
Agneta Pleijel har skrivit en pjäs om poeten och författaren Hjalmar Gullberg. Namn som Greta Thott, Edvard Persson, Karin Boye, Olle Holmberg och Ivar Harrie finns med. Och poesi så klart.

JULI

Knitted piece
Cirkus Cirkör, Confidencen Ulriksdals Slottsteater
4 juli–25 juli
Stickning verkar ha betydelse i Cirkus Cirkörs strävan att förändra världen med nycirkus.  Knitted piece får premiär i sommar på Confidencen, men går sedan under hösten in i en ny konstnärlig process för att återfödas i Marseille 2013 och sedan spelas vidare i Europa.

Så synd att hon är hora
Teater Mutation, Tribunalen, Stockholm
6–8 juli
”En fars för tre konståkerskor” och ”en medeltida skrattfest” kallar Teater Mutation sin omskrivning av John Fords ’Tis pity she’s a whore från 1633. Frigruppen från Malmö som vill återinföra kvinnomonstret på scen gästar Tribunalen.

Ivar Furre Aam, residenspresentation
MDT, Stockholm
8 juli
Ivar Furre Aam försöker placera sig någonstans mellan teater och koreografi. Men var är nu det?

Tartuffe
Mod Film & Teater, Hågelbyparken, Botkyrka
11 juli–19 augusti
Sharon Dyall gör en kvinnlig Tartuffe , och Per Ragnar gör kung Carl XVI Gustav i detta gyckleri om hyckleri. Kung Carl XVI Gustav? Ja, gänget bakom årets Hågelbyuppsättning har placerat Molières pjäs i ett annat tankesystem än 1600-talsreligionens: nu är det dagens ekonomistiska tänkande det handlar om

Lucretia
Vattnäs konsertlada, Mora
13 juli–28 juli
Vattnäs konsertlada i Dalarna invigdes förra sommaren och den 13 juli är det dags för första opera ut i den faluröda ladan i närheten av Orsasjön: Benjamin Brittens The rape of Lucretia.

127
Parkteatern, Stockholms parker
14–20 juli
Boxning, hiphop, vänskap. Alejandro Leiva Wengers monolog har spelats av Pablo Leiva Wenger på Stockholms stadsteater Skärholmen under våren – det Skärholmen som har postnummer 127.

Nu är vi gorillor låtsas vi
Parkteatern, Stockholms parker
17–18 juli
Syskonkärlek och gorillakärlek. Dockteatern Tittuts dockdramatisering av Barbro Lindgrens bok flyttar ut i det gröna. För barn, två till sex år.

Lisa Östberg och Kim Hiorthøy, residenspresentation
MDT, Stockholm
20 juli
Dansarna, koreograferna och konstnärerna Kim Hiorthøy och Lisa Östberg arbetar på sitt nya verk You som får premiär på MDT i höst.

Egalia
Konfront, Tribunalen, Stockholm
27 juli–11 augusti
Konfront sätter upp Gerd Brantenbergs klassiska tvärtomfantasti Egalias döttrar – där kvinnorna har makten och männen är förtryckta. Blir det bättre om det är tvärtom? Eller blir det samma sak fast tvärtom?


Hanna Husahr sjunger titelrollen i Lucia di Lammermoor på Opera på skäret. Foto: Andreas Hylthén

 

Lucia di Lammermoor
Opera på Skäret, Kopparberg
28 juli–19 augusti
Ett före detta virkesmagasin vid Ljusnarens strand i Bergslagen är sedan nio år hemvist för en av Sveriges största sommaroperafestivaler – Opera på Skäret. Lucia di Lammermoor av Gaetano Donizetti är sommarens storsatsning.

Orlando paladino
Drottningholms Slottsteater
29 juli–12 augusti
Galen av kärlek! Joseph Haydns Orlando paladino från 1782 bygger på den operapopulära medeltida legenden om riddaren Roland som blir galen av kärlek till Angelica.

Hitta hem
Parkteatern, Stockholms parker
30–31 juli
Teater Fenix berättar en kärlekshistoria för barn från fyra år. Burksamlaren Boris träffar en fin dam. Av Ika Nord med musik av Matti Bye.

Helga Guren och Martin Lervik, residenspresentation
MDT, Stockholm
31 juli
Guren och Lervik arbetar på sitt nya verk Men on the moon. De försöker göra ”sci-fi propaganda-choreography”, där rysk science-fiction möter norskt förkroppsligande.

AUGUSTI

Trollflöjten
Confidencen Ulriksdals Slottsteater
4–26 augusti
I skenet av levande ljus (precis som vid premiären i Wien 1791) och med musiken spelad på tidstrogna instrument framför Confidencen Wolfgang Amadeus Mozarts Trollflöjten.

Princesses Peluches
Parkteatern, gatuperformance på stan
7–9 augusti
Den franska gatuteaterartisten Princesses Peluches gästar Stockholm och låter sin figur miss O’Range (som älskar apelsiner) dyka upp på Götgatan, Hornsgatan och i Hammarby sjöstad.

La Meute
Parkteatern, Stockholms parker
11–12 augusti
Den fransk-katalanska gruppen med namnet som betyder ”Vargflocken” bjuder på vild akrobatik.

Scandinavian Superjam
Riksteatern, Parkteatern, Vitabergsparken, Stockholm
13–14 augusti
Streetdansare superjammar i Vitan för nionde året i rad. Det blir shower med Progressive People, Left Sound, The Last Minute och Mario P Amigo.

Strindbergsmaraton
Parkteatern, gatuperformance, Drottninggatan 67–85
14 augusti
En hel rad August Strindberg-lookalikes –­ 150 stycken för att vara exakt – framför varsitt citat längs Drottninggatan. Många lösmustascher blir det.

Ockulta dagboken
Stockholms stadsteater, Strindbergs Intima Teater, Stockholm
15–26 augusti
Regissören Ole Anders Tandberg gjorde en alltmer intressant modern triptyk av sin landsman i föreställningen Ibsen 2010. Nu får vi se vad han kan göra av den svenska nationalskaldens dagbok.

Art of the streets
Riksteatern, Kägelbanan, Stockholm
25–26 augusti
Graffiti, gatukonst och debatt om Stockholm stads nolltolerans … Gatukonstkonventet Art of the streets bjuder på internationella och svenska konstnärer, workshops, film och debatt – plus en öppen vägg där vem som helst kan göra gatukonst. Medverande: finska pensionärsgruppen K65, Pose från Chicago, Bates från Danmark, MSCR från Göteborg och Bleckan från Salong Betong.

Maina Arvas/Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

2