Marie Delleskog, Angela Prick, Ann Petrén, Alexander Örstrand medverkar i I Annas garderob av Ann-Sofie Bárány, regi Suzanne Osten. Foto: Jonas Kündig
Nyheter [2014-08-16]

Starka urpremiärer i Göteborg

GÖTEBORG. Mannen som narcissistisk störning, allt om den kvinnliga orgasmens historia och tre legendariska uppsättningar i krock med samtiden. Det var något av vad som utlovades för spelåret 2014/15 då Göteborgs stadsteater igår hade säsongspresentation under pågående Kulturkalas.

Salongen var fylld till bredden då Göteborgs stadsteater i går passade på att presentera sitt säsongsprogram strax före Lalehs och Göteborgs symfonikers konsert på Götaplatsen strax utanför. Och som det ser ut blir det ett, ur både samhällskritiskt och existentiellt, intressant spelår. Redan den 5 september möts Andersson och Andersson på Stora scenen. Det är Backa teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson som tagit sig an Kent Anderssons och Bengt Bratts 1960-talspjäser Flotten, Hemmet och Sandlådan genom att spegla dem i samhället i dag.
– Vi arbetar med minnet av de här tre legendariska föreställningarna. I uppsättningen ingår bland annat intervjuer med folk som såg dem och skådespelarna spelar ibland mot de filmade originalscenerna, berättar Mattias Andersson.

Totalteater utlovas då Suzanne Osten äntrar Stora scenen med Ann-Sofie Báránys nyskrivna pjäs I Annas garderob, med premiär den 17 oktober. Med 17 personer i ensemblen berättas historien om Anna Freud, som går i analys hos pappa Sigmund i 1920-talets Wien. Parallellt möter den amerikanska barnpsykologen Eve HBT-aktivisten Peg i Los Angeles på 1970-talet.
– När kom friheten till oss, när kom sexualiteten till oss, frågar Suzanne Osten retoriskt och lovar i samma andetag att vi ska få lära oss allt om den kvinnliga orgasmens historia, något som ensemblen med övertygande tydlighet illustrerar inför den samlade publiken.

Klassikern på Stora scenen blir under hösten Molières Tartuffe, i vilken Johan Ulveson gör familjefadern Orgon mot Eric Ericsons Tartuffe och Tova Magnussons Elmire. Tobias Theorell regisserar och premiär blir det den 12 december.

Hösten på Nya studion inleds den 26 september med psykologiskt drama av det intima slaget. Lars Noréns Natten är dagens mor är ett koncentrat av åska, spritångor, kedjerökande, familjeuppgörelser och jazzmusik.
– Det är riktigt roligt, hävdar regissören Dennis Sandin. Pjäsen är skriven som en jazzkvartett om familjen och barndomen. Jag ser det som en politisk handling att spela teater om sådant vi inte gärna pratar om.

Studioscenen bjuder ocksåThe Office-humor i Sofia Fredéns nyskrivna pjäs After Work med fem kvinnor i rollerna.

Också på Backa teater varvas samhällskritik med existentialism och humor. Rött kort är en pjäs sprungen ur samarbetet mellan scendebuterande filmregissören Gabriella Pichler, dramatikern Amerika Vera-Zavala, skådespelaren Rasmus Lindgren och elvaårige Leo, som lever gömd. Det är en föreställning om att vilja bli den nya Zlatan, men ständigt vara rätt för att bli utvisad.
– Vi vet inte hur många barn som lever gömda i dag, men vi vet att det är betydligt fler än en, berättar ensemblen.

Experimentelle regissören Anders Paulin tar sig an texter av Göteborgspoeten Lina Ekdahl i Parzival, ett popepos om att bli till med premiär den 27 september. I Ungdomen är deras sjukdom återkommer den hyllade serbiska regissören Anja Suša till Backa efter succén med 5boys.com.

Fler premiärer i vår:

Stora scenen
Fosterlandet, en krönika på hemkomst av Lucas Svensson, regi Anna Takanen, premiär 20 februari 2015
Karlsson på taket av Astrid Lindgren med Krister Henriksson som Karlsson, premiär 11 april 2015

Nya studion
Spår av Christina Ouzounidis – om mannen som narcissistisk störning, regi Pontus Stenshäll, premiär 13 februari 2015
Ingenbarnsland av Åsa Lindholm efter Eija Hetekivi Olssons roman, regi Carolina Frände, premiär 13 mars 2015

Backa teater
Apokalypsen, en vandring med scenkonstkollektivet Poste Restante, premiär 6 mars 2015

* Läs mer om säsongsprogrammet här.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare