Spel och dobbel, kärlek och frälsning på Broadway är stoffet i Damon Runyons Guys and dolls, publicerad i novellformat 1932, med premiär på Broadway 1950 i musikalversionen skriven av Jo Swerling och Abe Burrows. Karaktärerna är grovt utmejslade, snudd på karikatyrer. Serietidningsstilistik är också typiskt för Runyons penna läser jag mig till.
Översättningen är gjord av Hans Alfredson (uppdaterad av regissören Hans Berndtsson) och andas svensk pilsnerfilm med uttryck som ”det är banjo för mig” och ”rassel tassel”. Charmigt, även om själva dialogen ibland är förbluffande tunn.
Det må vara förlåtet, vi snackar ju musikal och Frank Loessers musik är tveklöst stark. Swing dominerar, spår av gospel- och vaudeville finns med. Boogaloo- och latinoinfluenser har lagts till för fräschör.
Som tidsdokument över amerikanskt storstadsliv på 1950-talet är detta såväl välgjort som fantasifullt. Jaana Fomins kostym är läcker att skåda, med härlig färgprakt och snygga snitt.
Att sedan många av mina grannar i bänkraderna verkar uppskatta dessa uppradade schabloner om hur män och kvinnor interagerar gällande äktenskap och annat får mig att dra öronen åt mig. Tidsdokument? Nog lever schablonerna.
Som playern Sky Masterson ser vi Timo Nieminen och frälsningssoldaten miss Sarah Brown som räddar honom ur fördärvet (eller är det tvärtom?) gestaltas av Evelyn Jons. Båda gör fina porträtt av smått vilsna, kärlekstörstande människor. Anna-Maria Hallgarn gör en giftasstinn miss Adelaide och Erik Gullbransson som småfifflaren Nathan Detroit är föremålet för hennes kärlek.
Underhuggarna stjäl dock showen. David Lundqvist övertygar. Hans Gottigottgott är en pajsare med stort hjärta som finner frälsning hos självaste Frälsningsgeneralen. Även Michael Janssons Häst-Harry gestaltas med ansenlig karisma.
Det är i de kollektiva scenerna som musikalen kommer till sin rätt. Havanna som inleder andra akten är full av energi och ger miss Sarah Brown nya perspektiv. Min favoritscen, ”Sitt ner! Du välter vår båt!” är ett skönt gospelinspirerat nummer med en försonande effekt.
Musiken är behållningen av Guys and dolls. Luck be a lady nynnar jag på fortfarande.