Svärta i pjäs om unga samerEn pjäs om samiska ungdomar som rör sig mellan hopp och förtvivlan – Elisabeth Heilmann Blind, Ylva Gustavsson, Boris Glibušić och Anna Åsdell spelar i What's up Sápmi? på Giron Sámi Teáther i Kiruna.
Fördjupning [2010-10-25]

Svärta i pjäs om unga samer

INTERVJU. Dyster men hoppfull stolthet – så tecknas unga samers liv i den dokumentärt baserade pjäsen What's up Sápmi? som just nu spelas på Giron Sámi Teáhter i Kiruna. Nummers Pelle Lindblom var med ensemblen under en dags repetition.

Hög självmordsfrekvens och vilsenhet, men också stolthet och kärlek till den egna kulturen. Denna splittrade och komplexa bild av unga samers liv är vad som kom fram när Giron Sámi Teáhter gjorde intervjuer med ett antal samiska ungdomar. Intervjuerna har sedan dramatiserats av Erik Norberg.
   – Meningen är att ta tempen på det unga Sápmi och försöka få en bild av vad som rör sig i ungdomarnas hjärtan, säger chefen för teatern, Lena Engqvist Forslund. Pjäsen handlar bland annat om språket, identiteten, könsroller och sexualitet. Men det handlar också om det tragiska att många unga samer har valt att ta sitt liv.


Vad det ökande antalet självmord egentligen beror på är svårt att veta, menar Lena Engqvist Forslund. Men hon tror att det finns många svårigheter med att leva samiskt. Att bära traditioner vidare verkar skapa inre konflikter. Att gå sin egen väg kan bli komplicerat.
   Men trots detta hyser många unga samer stor kärlek och respekt för kulturen. Det har intervjuerna också visat.



”Få se nu, är du same? En riktig same? Verkligen?” är replikerna som inleder pjäsen som just nu repeteras på Giron Sámi Teáhter. Foto: Pelle Lindblom


När ensemblen gör paus i repetitionerna går diskussionerna heta om den samtid teatern befinner sig i. En av skådespelarna, Elisabeth Heilmann Blind som ursprungligen kommer från Grönland, känner igen mycket av problematiken bland inuiterna.
   – I förhållande till befolkningstalet är det höga självmordssiffror även på Grönland. Förtrycket mot tidigare generationer påverkar än i dag. Det leder till låg självkänsla bland inuiter, säger hon.
   Men tack vare att hon fått möta den samiska kulturen inifrån har nu hennes egen identitet stärkts.


Skådespelaren Anna Åsdell, själv ung same, har en mer positiv självbild.
   – Jag är väldigt glad över mitt kulturarv och väldigt stolt över att vara same, säger hon.
   Men bara några generationer bakåt blev Sápmi överkört av den svenska kulturen med deportationer och förtryck, och det finns fortfarande konflikter.
   – Det handlar om förhållandet mellan svenskar och samer, med byar där den ena hälften inte pratar med den andra, säger Lena Engqvist Forslund som också tycker att konflikten har direkt rasistiska drag.


Samtidigt har utgångspunkten för arbetet med What’s up Sápmi? varit att samer inte är något homogent folk, utan att man lever under vitt skilda förhållanden – i städer, till fjälls och i skogsglesbygd. Följaktligen finns heller inget enkelt svar på vad den samiska identiteten egentligen består av. ”Få se nu, är du same? En riktig same? Verkligen?” är för övrigt pjäsens inledningsrepliker.
   – Men allt är inte dystert, betonar teaterchefen Lena Engqvist Forslund. Det finns en enorm kärlek till kulturen, till naturen och gemenskapen. Lägg därtill den fantastiska samiska estetiken.

Pelle Lindblom

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare