Fördjupning [2001-03-29]

Teaterns dag i Malmö

För första gången kommer såväl institutionsteatrar som de fria grupperna i Malmö att visa upp sig tillsammans. Skådespelare, sminkörer, dekormålare och konstnärliga ledare finns på plats den 31 mars då Teaterns dag går av stapeln och som producenter står tre elever vid Malmö högskolas utbildning Kreativ Producent.

Idén med att ta in tre fristående producenter kom från Kultur Malmö och passade väl in med utbildningens praktikperiod. De tre eleverna Magnus Metz, Magnus Holm och Mia Carlsson har arbetat heltid sedan i januari med att sammankalla de olika scenerna och få ett spännande och varierat program.
   – Vi fick förfrågan i december månad och har arbetat aktivt med planering och marknadsföring sedan efter jul, berättar Magnus Metz.
   Sexton olika arrangörer ska vara med och enas om tider och andra praktiska detaljer, så en hel del tid och planering krävs för att ro iland ett projekt som detta.
   – Ingen av oss är renodlad teaterproducent utan vi har sysslat med lite andra kulturprojekt innan vi kom in på utbildningen, berättar Magnus och påpekar att han aldrig trodde att det skulle gå så smidigt som det gjort.
   – Alla involverade har varit positiva och roliga att ha att göra med och eftersom vi är en extern kraft är det ingen scen som har fått extra uppmärksamhet utan alla är med på lika villkor.

En bred målgrupp
Som entrébiljett kommer en knapp, att fästa på jackan eller väskan, att säljas runt om i staden. Knappen kostar 25 kronor och summan diskuterades en del innan priset slutligen sattes:
   – Är någonting gratis upplevs det sällan som riktigt seriöst, menar Magnus. Samtidigt är det en dag som vi hoppas ska attrahera ung som gammal, rik som fattig och vi hoppas även nå ut i förorterna där befolkningen kanske inte alltid är de som oftast frekventerar teatern.
   Malmö Stad har avsatt en summa pengar för att möjliggöra dagen. En del av pengarna har producenterna satsat på inhyrda bussar som enligt ett fastställt tidsschema avgår varje halvtimme mellan Rosengård i förorten och stadskärnan. Knappen tjänar som biljett.
   – Vi hade tre ord som vi ville agera på, säger Magnus. Tillgänglighet, enkelhet och urpremiär.
   – Det första, tillgänglighet, känns viktigt. Det ska inte vara krångligt och dyrt att gå på teater. Även om du bor en bit utanför centrum ska det inte kosta dig mer än de pengar du lägger på entréknappen. På så sätt kvittar det om du bor i centrum eller en bit utanför.
   – Dessutom finns det fria grupper som huserar i lokaler som inte ligger mitt i centrum och de ska kunna konkurrera om publiken på samma vilkor som de mer centralt belägna teatrarna.

Såväl bakom som framför scenerna
Under dagen är det möjligt att se de olika scenernas befintliga uppsättningar, att vara med om skådespelarträning, lyssna på opera, se hur sminkörer arbetar eller ta del av hur en dekor växer fram på en av stadens större scener. Det kommer att finnas arrangemang och uppsättningar för såväl de yngre som de äldre och att Malmö åter är införlivat med Danmark på andra sidan sundet, märks genom en virtuell balett framförd av dansare från Det Konglige Teater i Köpenhamn. Även en del gatuteater kommer att dyka upp i staden och var framfört av Heleneholmsskolans teaterelever.
   Aktörerna bakom dagen hyser en förhoppning om att få en redan befintlig publik att ”våga” byta scen. Sedan hösten 1999 finns det ett samarbete mellan bland annat Malmö Dramatiska Teater, Teater 23 och Moomsteatern för att främja stadens teaterliv. Genom att trycka upp gemensamma kalendarium pushar de olika scenerna för varandras föreställningar.
   – Undersökningar visar att samverkan snarare än konkurrens skapar en större publik, påpekar Catarina Ek vid Malmö Musikteater. Ju mer teater desto bättre och är det något Malmös teaterscen behöver så är det ett lyft.
   – Det har varit för mycket negativitet och förhoppningsvis kan en dag som denna hjälpa till att locka publik.

Styrkan i samarbetet
Även Harald Leander som är konstnärlig ledare på Teater 23 välkomnar och ser fram emot Teaterns dag:
   – Det är ett roligt projekt som äntligen går av stapeln. Tankarna har funnit där ett tag och efter den samverkan vi har haft bakom kulisserna med gemensamma program och skärmställ i varandras foajéer, kommer nu även detta i dagen, menar Harald och syftar till att publiken nu har möjligheten att för en billig penning ta del av de olika scenernas produktioner och kanske besöka en teater där man aldrig tidigare satt sin fot.
   – Samverkan snarare än konkurrens bär frukt. Det är min övertygelse.

Ett halvt dygn teater till priset av en knapp
Tretusen knappar finns till försäljning och med varje knapp följer även ett program med hålltider samt en karta, som enkelt kan stoppas ner i fickan och plockas fram vid behov.
   Arrangemangen börjar klockan 10.00 på lördagsmorgonen och den sista föreställningen ges vid samma tid på kvällen. Efter föreställningen är det dock möjligt att ta ett glas med tilltugg på Kulturbar Barbro och diskutera dagens upplevelser. Allt för det facila priset av två tior och en femma.

Pauline Bengtsson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare