Fördjupning [2001-05-02]

Trix tillbax i Sverige

Cirkus Cirkörs Trix hade premiär på Orionteatern i Stockholm i mars 2000 och har sedan dess turnerat flitigt. Nu stannar Cirkör till ett slag hemma i Sverige innan de fortsätter sin världsturné. Men det dröjer inte länge innan ytterligare tillfällen ges att se Cirkör på hemmaplan, två nya shower är planerade.

Sedan 1995 har det för nordborna varit möjligt att ta del av den nycirkuskultur som frodats i länder som Kanada och Frankrike. En ung tjej från den skånska lärostaden Lund åkte till Paris och upplevde en cirkuskonst som sällan skådats i norr. Tilde Björfors fick svenskarna att börja gå på cirkus igen. Med eller utan barn.
   Så var det dags igen. Runda bollar balanserandes på runda huvuden, varelser som gör det omöjliga möjligt, styva linor på linor och internationell akrobatik på hisnande höjder. Cirkus Cirkör kommer till stan. Och steget är långt till sockervadd, skäggiga damer och ponnyhästar som travar på given signal med betungande plymer mellan öronen. Cirkör bjuder på teater, dans, akrobatik och musik.
   – Det är en helhetsupplevelse, säger Susanne Reuszner som är Cirkörs marknadschef och just nu arbetar med Trix stundande världsturné. Vare sig man är såld på teater, konstakrobatik eller världsmusik.

Nordisk melankoli och världslig eufori
Urga är bandet som gjort musik till tidigare föreställningar som Skapelsen och Ur kaos föds allt men i Trix finns hela gruppen med på scen och spelar live för första gången.
   – De sjunger på urganska som är ett påhittat språk, berättar Susanne. Dessutom gör de musik även utanför Cirkörs verksamhet och har gett ut två cd-skivor.
   För boende i södern och andra tillresta fanns det tillfälle att förra sommaren beskåda bandet på Roskildefestivalen och soundet kan beskrivas som en blandning av nordisk melankoli och värdslig eufori i en mäktig blandning.
   Cirkus Cirkör låter ofta utomstående regissörer komma in och arbeta med en föreställning. Supercirkör som visades under 1998 regisserades av den senare så omtalade popvideomakaren Jonas Åkerlund. Trix i sin tur är regisserad av Orionteaterns skapare Lars Rudolfsson sedermera chef på Malmö Musikteater som under gästspelet i Malmö agerar värdscen för Trix.

Tältturné i Sverige i sommar
Under tiden som Trix går på vidare export kommer Cirkör att bjuda på ytterligare upplevelser under sommarmånaderna. En tältturné med namnet Dom vuxna kommer att visas i cirkustält på utvalda platser utanför KF:s stormarknader. Kalle Bohr på Unga Riks berättar om deras samarbete med Cirkör:
   – Föreställningen kommer att vara en satirisk betraktelse över vuxna människors prylar kring vilka livet hängs upp. Exakt vilka attiraljer det blir är ännu inte bestämt.
   Birgitta Englin som både arbetar för Upsala Stadsteater och för Unga Riks kommer att regissera tre artister och en musiker.
   – Som det ser ut just nu blir det premiär den 30 juni ute på Koopforum i Fittja, berättar Kalle. Sedan bär det av till Uppsala, Visby, Kalmar, Göteborg och Malmö.
   Sista föreställningen blir i Malmö 5 augusti. Några fasta tider finns ännu inte men marknadsföring kommer att ske på plats så de som vill komma lär få reda på när det händer.
   Dom vuxna är anpassad för barn från fem år men är säkert en upplevelse även för medhängande föräldrar.

Dramaten möter Cirkör
Nästa vår kommer Cirkus Cirkör tillsammans med Dramaten att sätta upp en variant av Romeo och Julia på Dramatens annex, Elverket.
   – Det gamla elverket lämpar sig utmärkt för den typen av uppsättningar som Cirkör håller på med eftersom det inte finns en fast scen på plats och det är dessutom möjligt att placera publiken där vi önskar, säger Susanne Reuszner som är marknadschef på Cirkus Cirkör. För att inte prata om den fantastiska takhöjden – det är ju egentligen som ett enda stort rum med en fantastisk rymd.
   Sex skådespelare från Dramaten, sex artister från Cirkus Cirkör och fem musiker kommer att medverka och för regin står Katrine Wiedeman från Köpenhamn.
   – Hon har tidigare regisserat i både Danmark och Sverige och vi fastnade mycket för hennes sätt att skapa föreställningar som vänder sig till en yngre publik, menar Susanne. Det är även den målgrupp som Cirkör vänder sig till.
   Romeo och Julia är vid det här laget en klassiker. Men denna gång kommer stycket att tolkas på ett annorlunda sätt genom en korsbefruktning mellan konventionell institutionsteater och nycirkuskonsten. Och i en lokal som bådar för en tung upplevelse. Något att se fram emot våren 2002 då Julia eventuellt hänger i en trapets och Romeo svettas inuti en boll. Premiär blir det i februari 2002.

Pauline Bengtsson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare