Hångel med det förgångnaIngvar Örner chillar och hånglar med 1960-talet i Teater Trixters nya föreställning Ingvars hörna
Recensioner [2007-09-21]

Hångel med det förgångna

Ingvars Hörna av Petra Revenue & Lars Andersson
Scen: Teater Trixter
Ort: Västra Götaland
Regi: Lars Andersson
Medverkande: Ingvar Örner samt musikerna: Mats Nilsson, Per Sandberg, Anders Waernelius.
Länk: Teater Trixter


Det är ingen timid flirt med 1960-talet Teater Trixter ägnar sig åt i Ingvars hörna. Det är ett riktigt ångande råhångel! Vi bjuds in till Hylands och Tumbas förlovade land där man svarar i telefon om man är hemma och där kaffet dricks på fat. Fast här går Hyland på speed och sparkar högt och lågt mot regeringsmakt och marknad. Och nostalgitrippen fungerar, faktiskt.

Ingvar Örner är kvällens värd och i sin hörna får han sällskap av den trehövdade folkmusikgruppen Råmantik; Mats Nilsson, Per Sandberg och Anders Waernelius.
Dessa tre eminenta musiker skapar ett alldeles eget språk som stundtals talar starkare än föreställningens text. Första musiknumret för kvällen Är Olle Adolphssons Trubbel och redan då smälter mitt hjärta lite grand.
   Ingvar tar oss sedan med till ett land som inte längre finns annat än på loppis och i antikaffärer. En romantiserad bild, javisst, men icke desto mindre charmerande. Anekdoter blandas med Adolphsons visor och Thomas Tidholms dikter och Ingvar Örners energi är häpnadsväckande. Han juckar och spottar och vill så mycket att jag riktigt njuter i de lugnare numren när han lägger an en mjukare och mer finstämd ton.


Hånglandet med svunna tider ställs naturligtvis mot bilden av vårt nutida Sverige. Framtiden är inte så ljus, sjukvården är inget att vara stolt över längre och snart kommer de arbetslösa tvingas ha en nolla på bröstet för att man lättare skall veta vilka de är, spår Ingvar. ”Fredrik Reinfeldt ser ut som Alfons Åberg, men han är inte snäll”, menar han vidare och vinner spontanapplåder.
   Petra Revenues och Lars Anderssons text är slagkraftig och välavvägd, även om jag får känslan av att man väjer något för den riktiga svärtan vilket är synd för det hade föreställningen tålt. Civilisationskritiken finns där, men det är Ingvars egna anekdoter som gör föreställningen levande. Och så musiken förstås! Vem kan värja sig mot rader som; ” Ty trots all kärleksbrist och trasighet och fransar, dig skall jag älska livet ut, dig har jag kär”

Linda Isaksson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare