I Ensamcyklaren, av Sofia Fredén, ger sig den 11-åriga Atma ut i bostadsområdet på en mountainbike som hon ärvt av sin äldre syster. Med den nygamla cykeln upptäcker flickan en ny och större värld där hon träffar både spännande och efterhängsna personer.
– Cyklandet är som livet, säger regissören Anette Norberg, det är en möjlighet att ge sig ut och möta människor. Atma gör det och det är roligt.
– Pjäsen är lite filmiskt skriven med korta repliker och snabba förflyttningar mellan olika scener, fortsätter hon, det är fart i föreställningen med mycket musik och många ljudeffekter men dynamiken ligger i avvägningen mellan det långsamma och det snabba.
Ensamcyklaren är en positiv pjäs om en självständig och fri flicka som kan säga ifrån när det behövs. På egen hand finner hon visdom i livet genom de personer hon möter.
– Om det inte vore en sådan kliché skulle jag säga att temat var: säg ja till livet, säger Anette Norberg.
Hektiska dagar på reklambyrå
Barbro Smeds har skrivit Schampo direkt för Teater Västernorrland, en pjäs som handlar om unga människor i dagens Sverige och deras villkor för att existera.
Under tre hektiska dagar på reklamvideobyrån Krokodeals kontor möts fyra nittonåringar som bär på drömmar om framgång och en önskan om att få synas.
– Pjäsen är unik på det sättet att den ställer ungdomar i fokus utan inblandning av vare sig vuxna eller barn, säger regissören Anna Takanen. Det är egentligen inte handlingen som är det viktiga utan vad som händer i mötet mellan ungdomarna, det är där deras inre tankar och känslor åskådliggörs. Man kan säga att de blir till i mötet med varandra.
Föreställningen innehåller mycket teknik och mycket musik. Under pjäsens gång spelar en av ungdomarna in en videodagbok som direkt visas upp på scenen och hela tiden finns en samplande och toastande DJ med.
– Även om det inte är en happening är det en happeningbetonad föreställning, säger Anna Takanen, en föreställning med ett väldigt starkt påstående om nuet.
Ungdomarnas möten med varandra påverkar direkt deras framtida liv: vilka arbeten de väljer att söka, vem de väljer att förälska sig i.
Föräldrar välkomna
– Det är jätteroligt att vi får nyskriven dramatik för unga hit till Teater Västernorrland, säger teaterns pressansvariga Ulrika Nilsson. De här två pjäserna är skrivna av kvinnor men att de också regisseras av kvinnor är en tillfällighet.
Ensamcyklaren och Schampo börjar som offentliga föreställningar för att sedan spelas runt om i länets skolor. För barnpjäsen är publikåldern satt till åtta år och uppåt medan ungdomspjäsen har femton år som lägsta ålder.
Anna Takanen poängterar att Schampo med fördel kan ses av både tonåringar och deras föräldrar.
– De har behållning av att se den tillsammans, säger hon, för att sedan kunna föra en diskussion kring den egna situationen.