Glasklar teaterresaNina Zanjani som Klara bjuder på en resa som skakar om, tycker Nummers Lis Hellström Sveningson. På bild: Thomas Nystedt, Nina Zanjani och Anna Bjelkerud.
Recensioner [2010-10-11]

Glasklar teaterresa

Klaras resa av Mirja Unge
Scen: Göteborgs stadsteater
Ort: Västra Götaland
Regi: Jenny Andreasson
Scenografi: Marika Feinsilber
Ljus: Anna Wemmert Clausen
Kostym: Marika Feinsilber
Mask: Elisabeth Wigander, Anna Simonson
Medverkande: Nina Zanjani, Anna Bjelkerud, Thomas Nystedt, Julia Högberg, Åsa-Lena Hjelm, Eivin Dahlgren, Mia Höglund-Melin, Gustav Ekman Mellbin, John Lalér, Dan Ekdahl, Josef Törner, Dyveke Helly-Hansen, Setare Alidost
Ljud: Maria Andrén
Länk: Göteborgs stadsteater


RECENSION/TEATER. Klaras resa på Göteborgs stadsteater är ingen vanlig backpackerfärd. Jenny Andreasson regisserar en känslig balansgång mellan sjukt och friskt. Nina Zanjani imponerar stort i titelrollen och Lis Hellström Sveningson hör en hel ensemble lyhört lyssna in Mirja Unges idiom.

Ruskigt bra. Med eftertryck på båda. Jenny Andreassons uppsättning av Mirja Unges nya pjäs Klaras resa på Göteborgs stadsteater är en hisnande upplevelse, en storartad föreställning som lämnar mycket att reflektera över.

Klaras vyer går vid sidan av alla backpackeräventyr som dagens unga världsresenärer kommer hem och berättar om. Det är en annan resa hon gör. Geografiskt kommer hon inte så långt. Hon lyckas nätt och jämnt slita sig ur den trånga familjemiljön på landet och kämpar för att få fotfäste i studentlivet vid universitetet i stan.
   Men med på resan följer de andar och röster som bara Klara hör. De blir henne övermäktiga och när psykosen är ett faktum blir hon tvångsintagen på en psykiatrisk klinik. Där anar vi början på en ny resa: ”Jag vill bara till mig själv”, säger Klara.

Mirja Unge beskriver i sin nya pjäs livssituationer och relationer med en komplexitet som gör gränserna allt annat än självklara. Och ensemblen och regissör Andreasson lyssnar uppmärksamt till hennes specifika idiom. Även tomrummen hörs. I ett överlag storartat spel mejslar skådespelarna ut en samling människor som på olika sätt är delaktiga i Klaras kamp.


I föräldrahemmet, kring köksbordet, finns en upptakt. Klara är på väg att bryta samman. Thomas Nystedts pappa är sjavig av förträngd oro. Hans omsorg om Klara har obehagliga incestuösa undertoner, Nystedt balanserar hela tiden mellan kärlek och kladd.
   Hos Anna Bjelkeruds mamma finns en svartsjuka. I tron att hon är den som håller dottern samman vill hon inte släppa henne utanför sina vingars skugga, men begränsar därmed Klaras livsluft. Lillasystern är åsyna vittne, Julia Högberg spelar med känslig närvaro fram den åsidosattas perspektiv.

Familjerollerna består när Klara börjar sitt studentliv, men hon lyckas knyta an till nya människor. Kurskompisen Isabel – ännu ett genomlyst porträtt av Mia Höglund-Melin –  och pojkvännen Gabriel – Gustav Ekman Mellbin i en fin studie av kärlek som vill bära mer än den orkar – får komma henne nära.

Av pjäsens många scener lyckas Jenny Andreassons regi skapa ett obrutet flöde. En förutsättning är Marika Feinsilbers flexibla scenografi. Med randiga ridåer bygger den snabbt och varierat nya rum, ibland med vridscenen som förstärkande effekt i rörelsen. Färgskalan är blå-grön-gul, som blåmärken i olika stadier.
   Valörerna mättas och bryts med hjälp av Anna Wemmert Clausens ljus och projicerade bilder. Klaras inre värld får ett eget ekorum i Maria Andréns ljud.


Uppsättningen formar en stark helhet, med plats för alla dimensionerna i Klaras kamp. Men centrum är hela tiden Nina Zanjani i titelrollen. Hon gör en prestation på absolut toppnivå. En människa i gungning med sig själv, trovärdigt och inte minst fysiskt gestaltad med den kliande oron och armens eget, hotade liv.
   Från bänkraderna närmast scenen kan vi följa varenda nyans. Inför våra ögon byter Nina Zanjani, ibland på ett ögonblick, stämning och utstrålning. Klaras balansgång på livets sköra gränser är en färd som skakar om.

Lis Hellström Sveningson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare