Ung och fri 40-åringBirgitta Sundberg i en av Fria Teaterns succéer, Lars Noréns Höst och vinter. Teatern firar i veckan 40-årsjubileum med föreställningsfrossa och fest.
Fördjupning [2009-09-16]

Ung och fri 40-åring

INTERVJU. Fria Teaterns 40-årsjubileum pågår som bäst! Förutom att räkna champagneflaskor och ta emot blombuketter hinner konstnärliga ledaren Birgitta Sundberg prata med Nummer mellan festligheterna. Så nu vet vi hur man håller sig evigt ung och fri.

Fria Teatern startade som gatuteater 1969, och är fortfarande ständigt aktuell med brännande pjäser för både vuxna och barn. Att de nu fyller 40 år firas i veckan med verk som Lars Noréns enligt Nummers recensent ”strålande familjeinferno” Höst och vinter, med långköraruppsättningen Full galopp om Diana Vreeland och hennes excentriska spår i modevärlden, och med förhandsvisningar av Tim Crouchs Min arm.
   Arkeologisk vernissage blir det också, med visning av gamla kostymer, historier och programblad. Nummer gillar särskilt affischerna, och ringde för att tipsa teaterns konstnärliga ledare Birgitta Sundberg om att förvandla dem till kortlek.

Fria teatern fyller 40! Hur känns det?
   – Jätteroligt! Vi började fira i måndags. Redan på morgonen kom blomsterbud, och vi fick champagne och blommor hela dagen! På kvällen spelade vi Full galopp.


Blir det fler föreställningar under kalasdagarna?
   – Ja, vi bjuder på en hel del från repertoaren. Höst och vinter och Kamratstödjaren, till exempel. Båda är väldigt efterfrågade.


Hur är det att spela Kamratstödjaren?
   – Det är viktigt att spela den, varje gång blir vi påminda om hur stark homofobin kan vara i tonåren. Det finns ju en kyss i föreställningen, och den väcker alltid starka reaktioner, både negativa och positiva. Vi har alltid eftersnack med publiken.


Själv är jag uppvuxen med Ville Valle Viktor. Vilken är din all time favorite?
   – Hm … kanske Gökboet! Det var hett att stå på scen med alla motsättningar som finns i den pjäsen. Publiken betedde sig som på en rockkonsert, och hejade så klart på Mc Murphy, huvudpersonen. Själv representerade jag makten, syster Ratched. Det hände att vuxna människor vägrade hälsa på mig efter föreställningen.


Det låter som en sorts komplimang!
   – Javisst! Vi spelade på blodigt allvar och väckte väldigt starka känslor hos publiken.


Ni är äldst i Stockholm, men man kan inte direkt kalla er gaggiga. Vad är hemligheten?
   – Teatern består ju av folk i alla åldrar, så det kanske ligger i sakens natur. Och så kan det bero på vår ständiga publikkontakt. Det finns så mycket att berätta, så många möjligheter och måsten som ska upp på scen. Vi har en vilja att ta del av världen och livet.


Vilken betydelse har Fria Teatern haft för svenskt teaterliv?
   – I all enkelhet kan man säga att vi var tidigt ute med mycket. Som att vi turnerade i norra Sverige och i förorten. Och så har vi varit konsekventa både konstnärligt och i förhållande till publiken.


Och vad väntar efter festligheterna – baksmälla?
   – Nej då, bara lite trötthet! Sedan kommer regissören Ulla Gottlieb och vi ska ha kollationering för pjäsen Sanna kvinnor av Anne Charlotte Leffler som var en radikal feministisk dramatiker i slutet av 1800-talet.


Till sist tycker vi på Nummer att era affischer alltid är så snygga, de skulle passa som kortlek! När kommer Fria Teaterns memospel?
   – Bra idé! Vi får väl se!


 


FAKTA
Fria Teatern firar födelsedag i en hel vecka. Just nu. Till och med lördagen den 19 september bjuds på föreställningar varje kväll, en utställning och en rungande avslutningsfest.

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare