Fördjupning [2001-09-17]

Upsala stadsteater fyller 50

UPPSALA. Jubileumshösten hos 50-åriga Upsala stadsteater ser ut att bli fin. En stor galaföreställning är inplanerad för att fira bemärkelsedagen, samtidigt som teatern blickar framåt med ett projekt för nyskriven dramatik.

Höstsäsongen har redan startat på Upsala stadsteater. Vårens stora succé Elektra spelas åter för fulla hus på lilla scenen, för att senare i höst gästspela på Dramatenscenen Elverket i Stockholm. Men inte förrän 21 september är det dags att öppna den nyrenoverade stora scenen.
   Under hela sommaren har det snickrats i såväl scen som salong och en viktig anledning till ombyggnaden är att scenen ska kunna passa för såväl tal- som musikteater. Bland annat har ett höj- och sänkbart orkesterdike byggts till och akustiken i salongen justerats.

Spelar bakom scen
Galaföreställningen 50-årskalaset, som skrivits av teaterchefen Stefan Böhm och dramatikern Carsten Palmær, får inviga den nya stora scenen. Det blir en tillbakablick i historien, men bra mycket längre än 50 år. 50-årskalaset rymmer nämligen Johannes Messenius skoldrama Disa från 1611. Pjäsen, som ursprungligen spelades som gatuteater vid Distinget i Uppsala, handlar om kungen i Uppsala och hans undersåtar i Svealand. I Upsala stadsteaters kalasversion ska publiken få en känsla av gatuteater genom att föreställningen även spelas bakom scenen.
    – Vi börjar med att publiken står på scenen och så går vi in bakom scenen där miljön påminner om gatuteater, säger Stefan Böhm.

Hemliga gäster
Disa är skriven på 1600-talssvenska och originaldramat kan, även med största välvilja, vara ansträngande att förstå. Men herrarna Böhm och Palmær har tänkt på detta och anpassat språket till dagens publik.
   – Vi spelar på ett slags modern gammalsvenska, säger Stefan Böhm, som också själv medverkar i föreställningen – han spelar en fattig, svältande gubbe.
   50-årskalaset består dessutom av invävda sånger och dikter med anknytning till Uppsala och på scen kommer, förutom ensemblen, den för jubileet särskilt sammansatta Kalaskören att finnas, samt hemliga gäster med koppling till teaterns förflutna.
   I samband med galapremiären öppnar även en ny utställning i teatergalleriet där man kan se ett axplock ur teaterns scenografiska historia.

Med blicken mot framtiden
Men Upsala stadsteater uppehåller sig inte allt för länge vid 50-årsjubileet, utan efter bara fem kalasföreställningar är det dags att blicka framåt. Hälsningar från nu – en serie svenska snapshots är teaterns satsning på nyskriven dramatik. Fem av den yngre generationens svenska dramatiker har knutits till projektet och på uppdrag skrivit varsin pjäs som kommer att framföras på Ettan under hösten och våren.
   Först ut är Lucia Cajchanovás Smuts den 5 oktober i regi av Tom Fjordefalk. Isa Schöier, Sofia Fredén, Amir Barghasi och Martin Montelius är de andra dramatikerna som medverkar i projektet.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare