Fördjupning [2001-03-30]

Urbanizm – streetdance i Umeå

DANSBIENNALEN. En trappa ner i Umeå Folkets Hus - bokstavligt talat på undergroundnivå - söker några streetdansare efter den dansanta streetdansen. Dansbiennalens fredagkväll bjuder på Urbanizm i Umeå.

   – Showen vi kommer att visa upp skiljer sig från andra liknande evenemang, säger Jakob Isaksson, representant för föreningen Urban Kultur och samarrangör med Dansbiennalen till fredagens ungplåster Urbanizm.
   Streetdance är en del av hip hop-kulturen som i sin tur rymmer flera olika genrer. Under samlingsnamnet old school ryms breaking, locking och popping. Breakdance anses vara den mest äkta formen, berättar Jakob Isaksson. Många drar gränsen för vad riktig street dance är vid old school.

Kanadensisk streetdansare på besök
Newschool har ett mer dansant uttryckssätt. Karaktäristiskt för stilen är dess tyngd och ett oavbrutet ”flow” i rörelserna.
   – Normerna inom hiphop-kulturen är väldigt strikta och konservativa, det ska vara coolt: dans – det är bara för tjejer, men breakdance kan gå an. Det vi vill visa är att det är dansen som är det viktiga.
   Fredagens show görs av ett gäng dansare från Umeå med hjälp av en av Kanadas bästa streetdansare, Peter Marks, och Arisala Kristiansson från Östersund, enligt Jakob Isaksson en av Sveriges bästa breakartjejer. Tillsammans försöker de utveckla en mer dansant streetdans.

Brukar man blanda de olika uttrycken?
   – Ja helst, men folk gör inte det. Vi försöker utveckla dansen – göra den så dansant som möjligt och gå bort från det gymnastiska, säger Jakob Isaksson.

Popping och locking
Breaking är en ung stil, runt 20 år gammal. Den är akrobatisk, fysiskt mycket krävande och kännetecknas av att man snurrar mycket på huvud och rygg. Popping är en robotlik stil. Ett ryck fryser rörelsen för att markera att den är klar.
   – Man poppar helt enkelt till kroppen, säger Jakob Isaksson.
   Urbanizm bjuder mest på newschool och locking. Locking är en stil som föddes under det sena 60-talet och influerats av pantomimen. Enkla vardagliga rörelser som att titta på klockan och kolla efter bussen plockas upp och överdrivs i dansen till tydliga, distinkta rörelser. Det återkommande grundsteget lock – Jakob visar hur man låser kroppen – har namngett stilen.
   Själv började Jakob Isaksson dansa streetfunk i början av 90-talet. Breakdance var smått utdött då men Jakob kom mer och mer i kontakt med stilen.
   – Sedan åkte vi ner på breakdance-SM 1995 och då var det kört.
   – Men på den senaste tiden har jag inte breakat något utan kört mer på den dansanta stilen som locking och new school, säger Jakob Isaksson.

Alla får vara med och dansa
Urban Kultur hette tidigare Umeå hip hop-förening men bytte namn när föreningen återuppstod efter en tids vila.
   – Vi har många projekt på gång där vi vill utveckla streetdansen mot mer mer abstrakt dans och fridans, säger Jakob Isaksson.
   Den runt halvtimmeslånga Urbanizm-showen har inte nått dithän men är mer dansant än gymnastisk. Efter framträdandet är det fritt fram för publikens egna fötter att röra sig över dansgolvet. Inbjudna DJ:s och tillresta gästdansare överraskar.
   Under kvällen skapas spontana hål i danshavet för att breaka, poppa och locka kroppen.

Malin Palmqvist/Umeå

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare