Fördjupning [2000-01-09]

Välkommen till Nummer

För runt 2 500 år sedan föddes teatern i antikens Grekland. Därmed skapades en möjlighet för den enskilde individen att göra sig hörd inför flera personer samtidigt.
Ungefär 2370 år senare kommer en annan slags scen till världen och plötsligt kan du sitta och filma hur farfar gör ett trapetsnummer hemma i köket, en videofilm som du i nästa minut kan kabla ut över hela världen för beskådan på den digitala scenen, internet.
Nu låter vi de tu mötas, internet och scenkonsten. Vår ambition är att skapa ett gigantiskt, dynamiskt och vitalt diskussionsrum för alla sceniska uttryck i Sverige, ett forum för och av er som är scenkonstens målgrupp, publiken.

I Nummer kan du finna information om vad som händer på alla scener runt om i landet, oavsett om du bor i Katrineholm eller Malmö och oavsett om du är intresserad av teater, dans, cirkus, Spoken word, show eller musikal. Nummer är med andra ord den oundgängliga informationskällan för dig som är intresserad av vad som händer inom kultur- och nöjesbranschen.
Hur ofta den kommer ut? Fördelen med en internettidskrift är att den kan publiceras hela tiden. Prenumerera på vårt nyhetsbrev genom att fylla i ett formulär som du finner i Nummer, så får du kontinuerlig information om vilka texter vi lägger ut och när.

VARFÖR EN INTERNETTIDSKRIFT
I dag finns det närmare 4 miljoner internetanvändare i Sverige. De flesta är mellan 12-79 år (Källa: Sifo). I hela världen beräknas det finnas runt 600 miljoner ”surfare” i slutet av detta år. Alla kan ta del av ”Nummers” innehåll. Jämfört med vilken upplaga man vanligtvis har råd att trycka en papperstidskrift i, så är antalet som kan läsa en internettpublikation alltså svindlande stort. Ett annat argument som talar för ett forum för scenkonst på internet, är möjligheten till en hög nyhetstakt. Nu behöver inte redaktionen invänta tryckeri- och distributionarbetet, vilka jobb brukar ta i genomsnitt fyra veckor. Istället kan vi lägga ut nyhetsnotiser och andra texter på ”nätet” i samma minut som vi får dem i vår hand.
Tvåkanalig kommunikation är också en enastående fördel med en internettidskrift. Nu kan vi bjuda in läsaren till medverkan i realtid (verklig tid) genom exempelvis chatsidor, debattforum och andra former av diskussionsrum.
I en internettidskrift kan vi också lägga ut video- och ljudfiler från intressanta föreställningar och så småningom också olika interaktiva, scenrelaterade spel, för att bara nämna ett par exempel som är unika för just en internetpublikation.
Vi är medvetna om att vi också förlorar läsare, du som inte har tillgång till dator och modem vare sig på arbetsplatsen eller hemma. Vi hoppas att den teknik som är i utveckling och som gör att du så småningom kan ta del av internet via exempelvis din tv, inom en snar framtid kommer att överlappa den orättvisan.

OM INNEHÅLLET
Den största delen av vår redaktion är du. Det är du som ska se till att Nummer blir Sveriges i särklass rappaste, roligaste, mest intressanta, mest dynamiska, mest aktuella och mest lästa tidskrift för Scenkonst. ”Min recension”, ”Jag tycker”, ”Blåsväder” och ”Kontrareplik” är några exempel på avdelningar som väntar på att fyllas på med just dina texter, tankar och åsikter.
Givetvis innehåller tidningen också redaktionellt material som reportage, intervjuer och en nyhetsavdelning, vilken är navet som allting kretsar kring. Här kommer du att hitta dagsfärska nyhetsnotiser om scenkonst från hela världen med fokus på Sverige, en oumbärlig skattkista för dig som jobbar professionellt med scenkonst, såväl som för dig som bara är allmänt nyfiken.
Med särskild stolthet vill vi avslutningsvis också nämna Nummers underavdelningar ”Scenmusik”, ”Trender”, ”Scentoppen”, ”Scenguiden”, ”Ospelat”, ”Mediascener” samt det sökbara biblioteket där allt publicerat material i ”Nummer” så småningom hamnar. Vi vågar påstå att ingen tidigare eller nu levande kulturtidskrift kan konkurrera med det som ”Nummer” kan åstadkomma med hjälp av vår nya världsscen, internet. Välkommen till Sveriges första internettidskrift för scenkonst.

Med hopp om ett intensivt samarbete

(FOTO: PAUL KNISPEL).

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare