Hon är rapartisten som blev socialpedagog, debattör och bloggare. I dagarna kan Nabila Abdul Fattah komplettera sin meritlista med titeln manusförfattare. Tillsammans med America Vera Zavala har hon gjort research till Gangs of Gothenburg som får premiär på Backa Teater på lördag.
Uppsättningen, som innehåller kriminellas vittnesmål, boxning och en fjäril, är en fri fortsättning på succén The mental states of Gothenburg från 2006.
Nabila, du har gjort research för Gangs of Gothenburg ihop med America Vera Zavala. Berätta!
– Vi har kontaktat gängmedlemmar, avhoppare och andra människor som har varit utsatta för våld eller lever med våld i sin närhet.
Och vad berättade de?
– Allt! Från barndomsminnen till hur de sover!
Har du kommit till någon ny insikt genom intervjuerna?
– Jag har haft att göra med alla som vi intervjuat sedan innan, och blev ju inte direkt chockad av historierna. Det jag har lärt mig är hur medierna överdriver och medverkar till att skapa gäng. Jag menar att alla lever på gängens existens: medier, politiker och allmänhet.
Har du gjort något mer än research i projektet?
– Jag har varit med i princip om alltihop. Våra intervjuer är ju en del av manus. Vi har haft diskussioner kring vad som kan visas, om politik och samhälle. Backa Teater är bra, inte bara en teater. De vill göra skillnad i stort och smått.
Hur hamnade du i skapandprocessen?
– Jag hade länge haft en idé om att låta människor som blir omtalade komma till tals. Så det kändes helt rätt när jag blev kontaktad, av musiker på Backa Teater.
Du medverkade i America Vera Zavalas pjäs Etnoporr förra året. Hur har ni gjort för att inte själva skapa etnoporr eller förortsporr?
– Vi har varit mycket måna om att varken göra etnoporr eller glorifiera gänglivet. Vi har till exempel inga namn med på dem som har varit med i gäng, och vi nämner inte de rätta platserna. Vi ville ha ut historierna, inte rabbla upp kriminellas cv. Och så vill vi ge alternativ till gängschablonen. Vi har pratat med ett tjejgäng till exempel, som inte precis passade in i gängmyten.
De senaste veckorna har man kunnat läsa om bilbränder och bråk i förorter till Göteborg. Vad tänker du om det?
– För mig var det bara en tidsfråga. Jag ser bränderna som en idiotisk men hälsosam reaktion. Ungdomarna reagerar på diskriminering, nedskärningar och polistrakasserier. De har försökt höras länge, men det är ingen som lyssnar förrän de tar till så här drastiska saker.
Till sist, hur känns det inför premiären?
– Nervöst, otroligt nervöst. Men jag litar på ensemblen. De är så duktiga!
FAKTA
Gangs of Gothenburg har premiär nu på lördag, den 26 september, i regi av Mattias Andersson. Som har knutit aktivisten och dramatikern America Vera Zavala, filmaren Ruben Östlund, rapparen, socialpedagogen och krönikören Nabila Abdul Fattah och scenografen Ulla Kassius till projektet där Backa Teater fortsätter att utforska stämningarna på gatorna i dagens Göteborg.