Fördjupning [2003-05-07]

Världen anropar Boliden

Berättaraftnar, öppen ateljé, internationell orkester och simultantolkad teater. I december kom världen till Boliden, tre mil norr om Skellefteå, och ortens teater- och musikförening är med och tar hand om den.

På gruvbolaget Bolidens hemsida kan man klicka på rubriken ”How to find Boliden”. En världskarta dyker upp och visar verksamhet i Kanada, Belgien och Nederländerna.   
   Gruvsamhället Boliden, som växte fram på 20-talet tre mil norr om Skellefteå, har tagit sig ut i världen. I december kom världen tillbaka till Boliden när 200 asylsökande anlände.
   Boliden har ca 1200 invånare. När flyktingförläggningen skulle öppna var många skeptiska.
   – Vi kände att vi var tvungna att göra något, säger Göran Pilström, ordförande i Bolidens teater- och musikförening.
   En fest i Folkets hus i mellandagarna samlade över 200 personer, flertalet asylsökande, men också några bolidenbor. Fika, musik från olika länder och dans fyllde Folkets hus. Ett dragspel letades fram och asylsökande uppträdde spontant, berättar Göran Pilström. En tongivande pensionär var med på bild i lokaltidningens reportage från festen vilket lättade pensionärernas rädsla för det okända.

Kulturen som balsameffekt
Gun Berglund, enhetschef på Migrationsverkets flyktingförläggning, har jobbat på olika förläggningar i tio års tid. Hon beskriver mottagandet i Boliden som nästan massivt och säger:
   – Jag har inte upplevt det här starka engagemanget tidigare, det är ovanligt.
I mars körde teaterföreningen, i samarbete med Västerbottensteatern två simultantolkade föreställningar av Ingen farstu. Båda var fullsatta och arabiska, serbiska, ryska och engelska översättningar letade sig in i publikens öron.
   Gun Berglund säger att det är svårt att peka på precisa effekter men är övertygad om att föreningens arrangemang har en positiv inverkan på flyktingarnas hälsosituation.
   – Jag tror på den balsameffekt som kultur har för själen och måendet.
Hon påpekar också hur viktigt det är att att spontana möten mellan människor kommer via föreningslivet och att inte Migrationsverket som myndighet arrangerar samvaro:
   – Det är som om socialtjänsten skulle ordna ditt och mitt umgänge.

Berättarcaféer med korta puckar
Den tolfte maj är det dags för Västerbottensteaterns barnföreställning Jag gillar Stig. Den kommer troligen inte att tolkas, teaterföreningen kommer i stället att se till att de barnen i asylklasserna i förväg får tillgång till bilderboken som pjäsen bygger på.
   I samarbete med Västerbottensteaterns berättarensemble kommer också berättarcaféer att arrangeras innan sommaren. Svenskar och asylsökande får mötas och berätta något, vad som helst. Robert Herrala, producent på Västerbottensteatern berättar att man får jobba med korta puckar, plötsligt kan en stor grupp av de asylsökande försvinna. Ett exempel Göran Pilström tar upp är när en grupp avvisades strax innan en fest: Den mat de lagat till festen tog de med sig till resan i stället. Många av de som kommer till Boliden kommer att avvisas, enligt Gun Berglund har i dagsläget endast ett par, tre stycken fått uppehållstillstånd.
   Just nu finns 230 personer på flyktingförläggningen i Boliden. Som mest har där funnits 340 personer av ett trettiotal nationaliteter.

”Syftet är att skapa integration genom kultur; få de asylsökande att känna sig välkomna och bolidenborna att få bort sin rädsla”. (Göran Pilström)

Öppen ateljé på Guldgatan 8
Ur de instrument som letades fram på mellandagsfesten har Boliden International Group växt fram, en internationell orkester med bandmedlemmar från bland annat Azerbadjan, Sverige och Iran.
   Ett annat av teater- och musikföreningens skötebarn är den öppna ateljén Guldgatan 8. Knutte Wester, sistaårsstudent på Konsthögskolan i Umeå, ville se hur han kunde använda sin konst i integrationsprocessen. Sedan slutet av januari har hans ateljé stått öppen tre dagar i veckan för bolidenbor och asylsökande. Konstverkstäder, filmkurs för kvinnor och musicerande har funnits på programmet.
   I Migrationsverket uppdrag ingår att de asylsökande ska ha något att göra fyra timmar om dagen. De fyra timmarna är kopplade till den dagersättning de asylsökande får. Det kan handla om att läsa svenska eller olika typer av arbete. Ett engagemang i Guldgatan 8 skulle kunna fungera som de fyra timmars aktivitet som krävs, men det är ännu på planeringsstadiet.

Förändrad samhällsbild
Göran Pilström och de andra i teater- och musikföreningen har också engagerat sig i svenskundervisningen. Eftersom endast ett fåtal fick läsa svenska i början tog de sig an en mindre grupp var och satte sig ner och lärde ut svenska med hjälp av bilderböcker.
   – Syftet är att skapa integration genom kultur; få de asylsökande att känna sig välkomna och bolidenborna att få bort sin rädsla, säger Göran Pilström.
   Teater- och musikföreningen i Boliden tar sitt avstamp i teater och musik men går utanför de traditionella uppgifterna, något som kanske är nödvändigt i en ort vars befolkning minskat i takt med att gruvbolaget dragit ner och flyttat ut i världen.
   – Samhällsbilden i Boliden är något helt annat nu, det är rörelse på kvällar och helger, säger Göran Pilström. Sedan finns ju nackdelen; om man får en god vän är det tråkigt när de åker ut.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare