Olika barn leka bästAnja Rajic´ och Jimmy Endeley i Paula McManus Alla lika alla olika på Unga Teater Västmanland
Recensioner [2010-04-19]

Olika barn leka bäst

Alla olika alla lika av Maria Löfgren och Paula McManus
Scen: Unga Teater Väsmanland
Ort: Västmanland
Regi: Maria Löfgren
Scenografi: Zofi Nilsson
Ljus: Anders Lundkvist
Kostym: Zofi Nilsson
Mask: Anders Bratås
Medverkande: Medverkande: Anja Rajic, Jimmy Endeley
Spelas: för högstadiet och gymnasiet
Länk: Teater Västmanland


RECENSION/TEATER. Två superhjältar gör rent hus med allt vad normer och diskriminering heter i Unga Teater Västmanlands Alla olika alla lika. Anna Hedelius följde med på en interaktiv och inte helt och hållet rumsren resa.



Jag börjar i Tillberga och slutar i Kungsör. Hela tiden i en utkant. Scengolvet är en karta över Västmanland med den lilla bruksorten Virsbo som världens mitt. På golvet går en Pumaprins och en Adidasprinsessa i närkamp med Herr Norm. Deras odyssé löper genom ett landskap där bokstavligen ingen är fri från fördomar, om det så gäller ålder, etnicitet, religion, klass, kön, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.


Alla olika alla lika, är uppbyggd genom intervjuer med lärare och elever på högstadieskolor i Västerås. En sådan redovisning hade förstås kunnat bli hur präktig och pk som helst. Det blir den inte. Tack vare Paula McManus humoristiska manus, Maria Löfgrens fartiga regi och skådespelarnas tonträff får vi oss en lektion i diskriminering som heter duga.
   Det här är en inte helt rumsren ensemble som har vänt på varje normativ sten för att hitta alla upptänkliga skrovligheter. Och att de har försprånget i stenvändandet blir generande tydlig då den djupa reality-tv-rösten som ledsagar på resan byts mot en kvinnlig innan jag ens har hunnit reagera på att jag köpte manlighetskonceptet utan att blinka.


Leken ”Alla som” är en kroppslig variant på mentometerknapp och vi flyttar vi runt på våra sittkuber beroende på vad vi svarar. Det är så jag hamnar i Kungsör. Men hur är folk i Kungsör?  Vill jag vara som dem? Interaktiviteten sätter fart på identitetsmaskineriet – vem är jag i förhållande till normen?
   Minst halva behållningen av föreställningen är att betrakta 13-14-åringarna runt kartan, runt scenen; att se deras lika nakna som totalt kontrollerade ansikten och kroppar, där de sitter iakttagna av skådespelarna och lärarna, men framför allt av sina kompisar. Vem vill likna vem? Skrattar du så skrattar jag. Flyttar du dig så sitter jag kvar.


I mitten av allt detta, nånstans i trakterna av Virsbo, driver Jimmy Endeley och Anja Rajic ett kraftfullt lok framåt mot det trots allt lyckliga slutet. Normer är inte lätt. Att vara ung är inte lätt. Det blir smärtsamt påtagligt från min utkikspost i Kungsör.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (1 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare