I juni 1796 tömdes Ragundasjön på fyra timmar. Katastrofen drabbade många. Foto: Lia Jacobi
Fördjupning [2014-06-17]

Vildhussen går igen

RAGUNDA. En sjö töms, ett vattenfall torrläggs. Nu berättas historien om den äventyrlige Vildhussen på nytt vid Döda fallet i Jämtland. Premiär torsdag kväll.

Natten mellan den sjätte och sjunde juni 1796 tömdes Ragundasjön på fyra timmar. Den jämtländska flodvågen drog med sig allt i sin väg och förändrade Indalsälvens lopp ner mot kusten. Storforsen tystnade och blev till Döda fallet som i dag är naturreservat och turistattraktion.

Vid Döda fallet invigdes 1992 den fina vridläktaren med den vidunderliga utsikten när Lennart Lidströms spel hade premiär. Spelet om Vildhussen sätts nu upp på nytt efter att ha vilat sedan 1996. Huvudperson är Magnus Huss eller Vildhussen.
– För hundra riksdaler ska jag tysta den där forsen för gott och göra en kanal åt dig! ropar Jens Nilsson i huvudrollen.

Affärsmannen Hellzén, spelad av Lars T Johansson, är lockad av talet om guld och gröna skogar som stilla flottas nedför älven i stället för att splittras av den vildsinta Storforsen.
– Jag kom att tänka på Mozart, en ung människa som är skärpt, snabb och kvick. Det går fort mellan att vara nedbruten och på topp, säger Jens Nilsson.

Spelet, som är kortat från fem till tre timmar, har ett 60-tal roller som spelas av åtta amatörer från Ragunda amatörteatersällskap och åtta proffs från Teater Västernorrland och jämtländska Estrad norr – scenen ligger nära länsgränsen.
– Jag är den enda som har en roll i föreställningen. Det är skönt, man får använda hela sig själv för att berätta. Det finns inte tid för nån naturalism här, säger Jens Nilsson.

Vildhussen_fotoMalinPalmqvist
Jens Nilsson spelar Vildhussen vid Döda fallet i sommar. Foto: Malin Palmqvist
 

Vad gör Vildhussen intressant?
– Han var dåtidens entreprenör. Han tog något som var värdelöst och gjorde det till något som var pengar, han var lite före sin tid, säger han och fortsätter:
– Samtidigt var det en katastrof som drabbade många. Han var både skurk och hjälte, jag tänker att gränsen mellan geni och galenskap är ganska tunn.

Den där juninatten 1796 förstördes laxfisket, odlings- och betesmarker men timmerflottning blev möjlig och Ragundasjöns botten blev ny bördig odlingsmark.
– Tänk att vakna upp och se att allt vatten är borta, det fanns ju inte Facebook på den tiden direkt, säger Jens Nilsson.

Regissören Eva Gröndahl har låtit sin uppsättning dra mot musikteater med nyskriven musik och nya sångtexter. Arbetet har varit intensivt:
– Det har varit lite Vildhussenstämning på det här jobbet. Här finns en otrolig vilja och energi att genomföra det här och att trolla med knäna för att göra det.

Hon drar en parallell till Magnus Huss arvodesanspråk:
– Lite så är det att göra teater också, för hundra riksdaler gör vi nästan vad som helst, säger hon.

Vildhussen har premiär på utomhusscenen i Döda fallet, Ragunda, den 19 juni och spelas till 19 juli. Länkar: Teater VästernorrlandEstrad NorrDöda fallet

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare